SANATATE

Ce să NU faci înainte de a adormi

Foto: Pinterest.com

Persoanele care nu dorm suficient au șanse mai mari de a dezvolta afecțiuni precum hipertensiune, diabet, depresie, obezitate și cancer. Asta este ceea ce spun statisticile. Productivitatea este și ea afectată de lipsa unui somn odihnitor. Cu toate că tulburările de somn reprezintă o problemă îngrijorătoare, mulți dintre noi tratăm cu neglijență  sau ignoranță problema somnului.

Specialiștii sunt de părere că principalele cauze pentru care nu dormim bine sunt obiceiurile proaste pe care le avem înainte de culcare. Iată 5 lucruri pe care nu ar trebui să le faci niciodată înainte de a adormi, conform doc!

Adormi uitându-te la televizor.
Avem prostul obicei de a avea un televizor în dormitor și, de cele mai multe ori, adormim uitându-te la vreo emisiune sau un film de care ne-am putea lipsi.

CITEȘTE ȘI:Combinații alimentare sănătoase și delicioase / POSTUL CRĂCIUNULUI

Potrivit specialistilor, urmăritul unor programe TV înainte de culcare reprezintă o problemă pentru că ne stimulează creierul. Lumina puternică ce provine de la ecranul televizorului stimulează creierul, afectând secreția de melatonină, hormonul necesar pentru un somn odihnitor.

Așadar, încearcă să adormi cu televizorul închis. Daca simți că nu te ia somnul fără a avea o activitate de acest gen, încearcă să citești o carte. Are același efect asupra ta din punct de vedere al inducerii senzației de somnolență, fără a avea însă efecte adverse.

CITEȘTE ȘI:Studiu alarmant al specialiştilor: Ce riscăm dacă petrecem mult timp în faţa televizorului – e foarte GRAV

Stai cu ochii lipiți de telefon
Fie că îți verifici emailurile, că îți updatezi conturile de pe rețelele sociale, îți petreci timpul stând cu ochii în telefon înainte de culcare? Lumina albastră emanată de ecranul telefonului este la fel de nocivă ca și lumina emanată de televizor. Aceasta îți stimulează creierul și întrerupe ritmul cicardian.

Fă tot posibilul pentru a renunța la telefon atunci când intri în dormitor dacă vrei să ai parte de un somn odihnitor.

Manânci alimente grase sau picante
Alimentele prea grase sau picante pot provoca reflux gastroesofagian, care te va împiedica să adormi.

Fă tot posibilul pentru a evita să mănânci cu 2 ore înainte de culcare orice tip de aliment, dar evită și alimentele grase și picante servite la masa de seară.

CITEȘTE ȘI:Arsuri la stomac? Iată ce TREBUIE să eviți!

Consumi cofeină
Știi deja că băuturile care conțin cofeină te energizează și nu te lasă să adormi așa că probabil eviți deja consumul de cafea și sucuri care conțin cofeină seara, înainte de culcare. Ceea ce poate nu știi este că unele băuturi decafeinizate pot conține chiar și 20 de mg de cofeină. Drept urmare, indicat ar fi să eviți cafeaua decafeinizată pe care o servești la cină.

Nu numai cafeaua și băuturile pe bază de cofeină te țin treaz seara, ci și unele alimente. Ciocolata neagră, spre exemplu, conține cofeină. O cantitate de 100 de g de ciocolată neagră are un conținut de 40 g de cofeină.

Ai o rutină neadecvată înainte de culcare
Creierul are nevoie de o rutină înainte de somn, care să îl pregătească pentru odihnă. Rutina ta poate fi exact așa cum îți dorești: poți începe cu un duș, apoi te poți demachia și poti medita preț de 10 minute. Pe de altă parte, poți citi sau poți bea un ceai cu efecte calmante – alegerea iți aparține, important este să respecți această rutină în fiecare seară.

Comentarii: