SANATATE

Ce trebuie să ai în casă pentru a te trata în caz că ai o formă ușoară de COVID-19

medicalnewstoday.com

Persoanele care au simptome de coronavirus şi nu stau internaţi în spital au nevoie de sfaturile medicilor în ceea ce priveşte ce trebuie să aibă pregătit la domiciliu pentru a se îngriji împotriva Covid-19.

Dacă tu sau un membru al familiei vă infectaţi cu coronavirus, este foarte probabil să trebuiască să vă îngrijiţi acasă. Majoritatea cazurilor de Covid-19 nu necesită spitalizare, iar pe măsură ce se completează paturile de la terapie intensivă, toate cazurile sunt trimise acasă. Aşadar, oamenii ar trebui să fie pregătiţi să se îngrijească ei înşişi sau să fie îngrijiţi de apropiaţi sub acoperişul lor şi asta înseamnă că ar trebui să aibă proviziile potrivite pentru a îngriji pacientul bolnav şi pentru a menţine sănătoşi restul membrilor familiei.

În acest sens, publicaţia The Wall Street Journal a adunat cele mai bune sugestii şi sfaturi după ce a vorbit cu medici de la spitale de top despre ce ar include în setul lor ideal de îngrijire la domiciliu împotriva Covid-19.

CITEȘTE ȘI: Am avut coronavirus și nu am știut? Ce ne spun specialiștii

Siguranţă şi curăţare

Materiale de izolare şi curăţare:

  • igienizant;
  • măşti de faţă care acoperă nasul şi gura (măşti chirurgicale, măşti improvizate acasă sau eşarfe);
  • mănuşi pentru a intra în camera bolnavilor (latex sau cauciuc nitril);
  • dezinfectant pentru maini;
  • detergent pentru rufe (spălaţi totul la cald);
  • perie de unghii;
  • prosoape de hârtie;
  • săpun;
  • şerveţele.

Prima sarcină este ca pacienţii să fie izolaţi şi să folosească şerveţele, şerveţele dezinfectante, prosoape de hârtie, săpun şi apă caldă. „În topul listei mele ar fi un dormitor suplimentar, cu o baie ataşată. Acesta este scenariul ideal.

Dacă aveţi un apartament cu un dormitor, bolnavul primeşte dormitorul. Aceasta este cheia. Nu poate intra şi ieşi nimeni. Nici măcar animalele de companie“, spune David Buchholz, director medical principal la Universitatea Columbia din Irving Medical Center.

Un alt echipament cheie: măştile. Pacienţii trebuie să poarte o mască oricând pleacă din camera lor, iar aceste plimbări ar trebui să fie limitate – cu alte cuvinte, doar „excursii în baie“. Oricine intră în cameră trebuie să poarte, de asemenea, o mască, iar bolnavul trebuie să poarte masca pentru siguranţa tuturor vizitatorilor.

O mască chirurgicală simplă este recomandată pentru uz casnic, dar având în vedere deficienţele, puteţi improviza cu o eşarfă legată în jurul feţei, spune dr. Buchholz. Ideea este să menţineţi nasul şi gura bine acoperite, pentru că „dacă persoana bolnavă are o tuse sau un strănut neaşteptat, este posibil să nu vă puteţi feri destul de repede“.

De asemenea, veţi avea nevoie de mănuşi, din cauciuc sau latex , când intraţi în camera în care este îngrijit cel bolnav sau când curăţaţi. Efectuaţi mai multe curăţări, deoarece tot ceea ce bolnavul atinge – cum ar fi tacâmurile, mânerul de la oală sau chiuveta pentru baie – trebuie curăţate.

Puteţi prepara un produsde înălbitor DIY prin diluarea a cinci linguri de înălbitor pe litru de apă. Folosirea regulată a săpunului pentru mâini este, de asemenea, crucială. „Nu pot sublinia suficient cât este de importantă igiena mâinilor: spălarea mâinilor cu apă caldă şi săpun şi ştergerea suprafeţelor atinse“, spune dr. Chun.

Ea recomandă o perie de unghii cu care femeile să se frece sub unghii. În cazul în care baia este folosită de mai multe persoane, bolnavii ar trebui să folosească prosoape de hârtie de unică folosinţă în loc de un prosop de mâini, spune Dr. Buchholz. Ţineţi şerveţele de baie separate de toate celelalte. Şi membrii sănătoşi ai familiei ar trebui să-şi scoată obiectele de toaletă din spaţiul comun.

„Periuţele de dinţi nu trebuie să fie una lângă cealaltă“, spune el.

CITEȘTE ȘI: Paracetamol, medicamentul recomandat în primele faze ale coronavirusului: Cum se ia, reacții adverse, cine să îl evite

Medicamente

Consumabile medicale: sirop de tuse; aparat de măsurare a pulsului (există o aplicaţie de măsurare a pulsului disponibilă pentru iPhone, dar niciunul dintre medici nu a recomandat-o); spray nazal; termometru; Tylenol /Paracetamol (versiunile pentru copii sau sugari, dacă este cazul).

Oricine se îmbolnăveşte trebuie să ţină legătura cu medicul şi să anunţe dacă simptomele se agravează. În acest scop, un termometrul este util. Deoarece Covid-19 poate afecta respiraţia, mai mulţi medici au recomandat, de asemenea, obţinerea unui pulsometru la domiciliu: un dispozitiv care se fixează pe deget şi măsoară ritmul cardiac şi nivelul de oxigen din sânge, care sunt indicatori importanţi ai cât de bine funcţionează plămânii, spune Andra Blomkalns, de la catedra de medicină de urgenţă de la Stanford School of Medicine.

Să aveţi medicamente ca Tylenol sau Paracetamol. Dacă pacientul are sub 18 ani, asiguraţi-vă că aveţi versiuni pentru copii. „Pentru marea majoritate a copiilor, poţi utiliza elementele pe care le-ai folosi în mod normal pentru gripă sau alte afecţiuni respiratorii“, spune Danielle Zerr, şeful bolilor infecţioase pediatrice de la Seattle Children’s Hospital.

Este dificil să-i determini pe copii să poarte o mască de faţă, aşa că îngrijitorul trebuie să poarte una în orice moment atunci când interacţionează cu copilul bolnav, spune ea. Simptomele Covid-19 ale copilului pot fi uşoare, dar „este acelaşi virus şi va fi mult mai grav la un adult“, spune ea.

Pentru o tuse uscată, pastile pentru gât pot fi de ajutor, atât timp cât copilul este suficient de matur pentru a nu le înghiţi. Pentru copiii mai mici, „dacă au dureri în gât, un pic de ceai cald cu miere este ideal“, spune dr. Zerr.

CITEȘTE ȘI: Importanța sistemului imunitar în vindecarea de coronavirus: Arată cât de capabil e corpul uman să învingă virusul și să se refacă/ STUDIU

Mâncare şi băutură

Consumabile de nutriţie: ciorbă de pui; comprimate zilnice cu multivitamine şi vitamina C; băuturi înlocuitoare de electroliţi; ghimbir proaspăt, lămâi, mărar, oregano proaspăt sau uscat; alimente bogate în nutrienţi precum avocado; miere pentru calmarea gâtului; alimente bogate în pectine precum bananele şi merele.

Este important ca pacientul să bea multe lichide. Ocazional, Covid-19 poate provoca tulburare gastrointestinală şi diaree, iar refacerea cu ajutorul lichidelor în aceste cazuri este deosebit de importantă, deoarece deshidratarea poate provoca febră, spune dr. Blomkalns. Sunt recomandate băuturi înlocuitoare de electroliţi.

Sunt recomandate, de asemenea, alimente bogate în pectine, cum ar fi bananele şi merele, pentru a uşura simptomele diareei. Unii pacienţi tind să îşi piardă pofta de mâncare atunci când sunt bolnavi, în special copiii, aşa că Dr. Zerr recomandă să aibă la îndemână alimente reconfortante, bogate în nutrienţi, precum sosul de mere şi avocado.

Câţiva medici au recomandat comprimate zilnice cu multivitamine şi vitamina C. „Şi niciodată nu subestimaţi puterea ciorbei de pui. Proteinele sunt foarte importante atunci când combat boli virale“, spune Mark Hyman, şeful inovaţiei la Cleveland Clinic Center for Functional Medicine. El recomandă adăugarea de mărar, oregano şi ghimbir în supe pentru proprietăţile lor antivirale.

Unul dintre remediile preferate ale medicului Hyman este „ceaiul rece“: o bucată de rădăcină de ghimbir proaspăt, felie subţire, fiartă într-o oală cu apă timp de câteva minute. Adăugaţi sucul proaspăt de lămâie, mierea şi ardeiul cayenne.

Comentarii: