NUTRITIE

Cea mai gustoasă ciorbă de perișoare: Cu ce se drege și în cât timp e gata/ REȚETĂ

cyd.ro

Mâncare muntenească prin excelenţă, ciorba de perişoare se găteşte de secole în toată ţara. Reţeta deliciosului preparat o regăsimt la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Iată cum descrie Radu Anton Roman preparatul deosebit de gustos:

„Mâncare muntenească prin excelenţă – dar se face, de secole, în toată ţara, de la Săveni la Cerna şi de la Carei la Vama Veche, dupa aceeaşi reteţă. Fără să fie strict românească, ciorba de perişoare, alături de alte câteva ciorbe de zi cu zi, are un pronunţat caracter naţional, fiind prezentă cel puţin o dată pe lună pe mai toate mesele nord-danubiene”.

CITEȘTE ȘI: Trucuri în bucătărie: Secretul chifteluțelor pufoase și gustoase/ REȚETĂ

Ingrediente:

Perişoare:

  • 250 g carne viţel sau mânzat
  • 30 g orez
  • 30 g făină
  • 1-2 albuşuri ou mare
  • piper,
  • mărar
  • 1 linguriţă ceapă tocată

Zeamă:

  • 1 kg oase viţel
  • 1 l borş
  • 1 roşie
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 1-2 gălbenuşuri
  • 100 ml smântână
  • sare
  • 2 l apă albitură: 1 morcov, 1 păstârnac, 1 ţelină mică leuştean (dacă leuştean nu e, nici ciorbă nu e, şi dacă ciorbă nu e, nimic nu e, c-aşa-i în România!)

CITEȘTE ȘI: Reţeta de care te vei îndrăgosti instant: Cum se prepară dovleceii prăjiţi cu mujdei

Mod preparare:

• Se curăţă ceapa şi albitura, se rad mărunt
• Se pun la fiert o jumătate de oră împreună cu roşia şi ardeiul tocate, oasele sparte şi o linguriţă de sare
• Se toacă carnea
• Se spală orezul, se scurge
• Se amestecă bine carnea cu linguriţa de ceapă rasă, orezul, făina, albuşul, piper după gust, o linguriţă de sare, mărar
• Se scot oasele din zeamă
• Se ia din amestec cu linguriţa, se rotunjeşte un pic – udaţi-vă mâna cu puţină apă rece – şi se pun în ciorba clocotind
• Se lasă să mai fiarbă, încet, acoperit, încă o jumate de oră cu perişoarele înăuntru
• Se adaugă borşul, să fiarbă 2-3 minute
• Se potriveşte de sare
• Se aromează cu leuştean tocat, se drege cu smântână bătută cu gălbenuş.

Comentarii: