NUTRITIE SANATATE

Ceaiul care acționează ca insulina, scăzând glicemia și care menține sănătatea creierului

servingjoy.com

Ceaiul care acționează ca insulina, scăzând glicemia și care menține sănătatea creierului. Aroma dulce a scorțișoarei ne duce cu gândul la bunătățile dulci bogate în acest condiment. Puțini știu, însă, că scorțișoara este un condiment excelent pentru ceaiuri, deoarece, pe lângă gustul delicios, are nenumărate proprietăți benefice pentru organism.

Ceaiul care acționează ca insulina, scăzând glicemia și care menține sănătatea creierului

Este o sursă bogată de antioxidanți

Ceaiul de scorțișoară este bogat în antioxidanți benefici pentru sănătatea noastră. Antioxidanții ne protejează de procesul de oxidare cauzat de radicalii liberi. Aceștia sunt molecule ce pot deteriora celulele corpului și pot contribui la apariția anumitor boli, precum diabet, cancer și afecțiuni cardiovasculare.

Scorțișoara conține, din plin, polifenoli, o clasă de antioxidanți care se regăsesc și în cuișoare și oregano. De altfel, este important de menționat că scorțișoara ajută la limitarea acumulării de oxid nitric în sânge și previne peroxidarea grăsimilor. Acestea pot să crească riscul de tulburări ale creierului, cancer, boli de inimă și alte afecțiuni cronice.

Mai mult, consumul de scorțișoară ne îmbunătățește și capacitatea proprie de a lupta împotriva radicalilor liberi, datorită conținutului ridicat de antioxidanți.

CITEȘTE ȘI: Cel mai bun ceai împotriva colesterolului: Este bogat în antioxidanți

Ceaiul care acționează ca insulina: De ajutor în inflamație

Antioxidanții care se găsesc în scorțișoară ajută la reducerea inflamației din corp. De altfel, pentru că acest condiment cu atât de multe beneficii pentru sănătate poate să reducă umflarea și să prevină inflamația, poate fi de ajutor și celor care se confruntă cu dureri. Câteva studii mai vechi arată că scorțișoara este un aliat în reducerea durerilor musculare, în diminuarea durerilor menstruale, în diminuarea severității reacțiilor alergice și în ameliorarea altor tipuri de durere care apar pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Ceaiul care acționează ca insulina: Susține sănătatea cardiovasculară

Numeroase cercetări arată faptul că anumiți compuși din scorțișoară pot reduce markerii care cauzează inflamații din corp, ceea ce poate reduce considerabil riscul de boli cronice, precum bolile cardiovasculare. De asemenea, consumul de scorțișoară poate îmbunătăți tensiunea arterială, precum și nivelul trigliceridelor și al colesterolului LDL, ceea ce contribuie, în plus, la sănătatea sistemului cardiovascular și ne poate feri de atacuri de cord sau de accidente vasculare cerebrale.

În plus, scorțișoara poate crește nivelul de colesterol HDL, cel bun, ceea ce ajută la eliminarea surplusului de colesterol LDL din sânge. Scorțișoara este bogată în cumarină, un compus care poate contribui la sănătatea vaselor sangvine și la prevenirea formării de cheaguri de sânge. Este important de reținut, însă, faptul că un consum excesiv de cumarină poate declanșa anumite boli ale ficatului și poate crește riscul de sângerare, prin urmare consumul de scorțișoară trebuie controlat.

Ceaiul care acționează ca insulina: Poate echilibra indexul glicemic în sânge

Scorțișoara poate avea efecte antidiabetice, prin scăderea zahărului din sânge și echilibrarea indexului glicemic. Condimentul pare să aibă aceeași acțiune în corp ca insulina, hormonul responsabil pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge și țesuturi.

Mai mult, compușii din scorțișoară pot contribui la scăderea nivelului de zahăr din sânge prin reducerea rezistenței la insulină, ceea ce sporește eficiența acțiunii insulinei în corp. Scorțișoara ne poate ajuta și prin încetinirea descompunerii carbohidraților în tractul intestinal, ceea ce ajută, la rândul său, la menținerea unui nivel echilibrat de zahăr în sânge după fiecare masă.

Ceaiul care acționează ca insulina: Poate ajuta în lupta cu kilogramele în plus

Ceaiul de scorțișoară este adesea recomandat în curele de slăbire, deoarece consumul regulat susține arderea caloriilor și, deci, pierderea în greutate. Pentru a vă bucura de acest beneficiu puteți opta pentru un ceai simplu, cu scorțișoară, sau pentru un amestec de plante de ceai care conține și scorțișoară.

Ceaiul care acționează ca insulina: Are proprietăți antibacteriene și antifungice

Scorțișoara are puternice proprietăți antibacteriene și antifungice, datorate, în special, ingredientului activ principal din scorțișoară, și anume cinnamaldehyde. Acest compus previne dezvoltarea bacteriilor, a fungilor și a mucegaiului. Printre bacteriile de care ne putem feri cu ajutorul scorțișoarei se numără bacteriile de tip stafilococ, salmonella și E.coli.

Ceaiul care acționează ca insulina: Menține sănătatea orală

Este important de menționat că efectul antibacterian al scorțișoarei poate avea și alte beneficii și anume scăderea riscului apariției cariilor și al mirosului neplăcut din gură. Câteva cercetări mai vechi au arătat că acest condiment este benefic pentru igiena orală și ar putea proteja împotriva anumitor bacterii care sunt de vină pentru apariția respirației urât mirositoare, cariilor și infecțiilor bucale.

La fel ca și în cazul mentei, unul dintre beneficiile pentru sănătate ale scorțișoarei este că poate fi folosită și ca agent de aromă natural în gumele de mestecat.

Ceaiul care acționează ca insulina? Menține sănătatea creierului

Datorită antioxidanților care se găsesc din abundență în compoziția sa, scorțișoara este un condiment care poate stimula funcția creierului și care poate să țină la distanță dezvoltarea unor tulburări neurologice, cum ar fi boala Parkinson și Alzheimer.

Chiar dacă nu au fost efectuate studii pe oameni, studiile in vitro arată că scorțișoara stopează acumularea unei proteine ​​specifice în creier, reducând astfel riscul apariției bolii Alzheimer.

Mai mult decât atât, specialiștii au descoperit că acest condiment cu miros și gust pregnant protejează neuronii împotriva stresului oxidativ. În felul acesta, s-a redus riscul de inflamație și de deteriorare a celulelor la animale. Concluzia specialiștilor a fost că scorțișoara poate ajuta la menținerea sănătății creierului și la prevenirea declinului cognitiv.

Poate susține sănătatea intestinală

Specialiștii spun că unele condimente, inclusiv scorțișoara, au proprietăți prebiotice. Iar dacă sunt consumate în mod regulat, ar putea ajuta la restabilirea echilibrului bacteriilor din intestin, la susținerea sănătății digestive și la evitarea dereglărilor digestive.

Poate diminua crampele menstruale și alte simptome ale sindromului premenstrual

Ceaiul de scorțișoară poate reduce din simptomele neplăcute ale sindromului premenstrual, precum dismenoreea, starea de irascibilitate și de amețeală. În plus, cercetările arată că un consum moderat de scorțișoară poate reduce fluxul sângerării din timpul menstruației, precum și starea de greață asociată cu perioada de ciclu, un simptom adesea întâlnit la femei.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul de cimbru: Ce efect are asupra sângelui

Ceaiul care acționează ca insulina: Cum prepari ceaiul de scorțișoară

Cea mai simplă metodă prin care poți să prepari ceai de scorțișoară este să adaugi o linguriță de scorțișoară măcinată la o cană de apă fierbinte și să omogenizezi foarte bine ingredientele.

O altă variantă ar fi să ții la înmuiat un baton de scorțișoară în apă clocotită timp de 10-15 minute. În felul acesta sunt eliberați în băutură compușii benefici din scorțișoară.

La plafar s-ar putea să găsești și pliculetele de ceai de scorțișoară. De regulă, acestea sunt combinate cu alte tipuri de ceai, cum ar fi ceaiul verde, ceaiul de ghimbir.

Atenție! Dacă este consumată în cantități mari, scorțișoara poate interacționa cu medicamentele pe care le iei, inclusiv cele pentru diabet, boli de inimă și de ficat, potrivit doc.ro.

Comentarii: