NUTRITIE SANATATE

Ceaiul care te poate păzi de diabet: Cât cești trebuie să bei pentru un asemenea efect

thehealthy.com

Ceaiul este unul dintre cele mai consumate băuturi, la nivel mondial, motiv pentru care cercetătorii au investigat efectele consumului de diferite tipuri de ceai, cum ar fi ceaiul verde, ceaiul negru și ceaiul oolong, asupra riscului de diabet. Rezultatele obținute de aceștia arată că un consum de 3 cești reduce ușor riscul, în timp ce un consum de peste 4 cești este legat de un risc cu aproape o cincime.

Potrivit OMS, aproximativ 422 de milioane de persoane trăiesc cu diabet, iar cel mai frecvent este diabetul de tip 2, care apare atunci când organismul nu poate produce suficientă insulină sau devine rezistent la insulină.

Unele studii au constatat o legătură între reducerea mortalității din toate cauzele și consumul de ceai și cafea, în timp ce alte cercetări indică faptul că un consum zilnic de ceai verde este legat de un risc mai mic de diabet de tip 2, respectiv de un risc mai mic de mortalitate în rândul persoanele cu diabet.

CITEȘTE ȘI: De ce nu e recomandat să pui lămâie în ceaiul fierbinte: Efectul negativ al acestui gest

Ceaiul, de la patru cești în sus, scade riscul de diabet

Recent, cercetătorii au efectuat o meta-analiză a 19 studii de cohortă din opt țări pentru a investiga efectele consumului de ceai negru, verde și oolong asupra riscului de diabet de tip 2. Aceștia au constatat că consumul a 4 sau mai multe cești de ceai pe zi poate reduce riscul de diabet.

”Consumul de ceai nu pare a fi dăunător și poate conferi un mic beneficiu în reducerea riscului de diabet. Alte alimente bogate în polifenoli au arătat efecte similare”, declarat dr. Kashif M. Munir, profesor asociat de medicină la Centrul de diabet și endocrinologie al Universității din Maryland, care nu a fost implicat în studiu, pentru Medical News Today.

Astfel, cercetătorii ay descoperit că cei care beau 1-3 cești de ceai pe zi aveau un risc cu 4% mai mic de diabet de tip 2 decât cei care nu beau. Cu toate acestea, cei care au consumat cel puțin 4 cești de ceai pe zi au avut un risc cu 17% mai mic de diabet decât nebăutorii de ceai.

Un lucru important de subliniat este cel legat de faptul că aceste date s-au menținut indiferent de tipul de ceai, de sex și de zona de locuit. Lucru care i-a determinat pe cercetători să sugereze că efectele benefice ale ceaiului asupra riscului de diabet ar putea fi legate de cantitatea consumată, spre deosebire de alți factori.

CITEȘTE ȘI: Sănătate în ceașcă: Trei ceaiuri pe care ar trebui să le bei zilnic

”Se știe că ceaiul conține polifenoli alimentari, cum ar fi EGCG, despre care s-a demonstrat că reduc rezistența la insulină și îmbunătățesc funcția endotelială, care este importantă pentru reglarea răspunsului imunitar, a coagulării sângelui și a dilatării sau constricției vaselor de sânge. Aceste efecte pot avea efecte benefice asupra homeostaziei glucozei și pot îmbunătăți riscul de diabet”, susține Munir, cu privire la modul în care acționează ceaiul asupra diabetului.

Meta-analiza a fost prezentată în cadrul reuniunii anuale a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului din Stockholm, Suedia.

Comentarii: