Cel mai bun purificator ale sângelui: Alimentul care „topește” colesterolul. Nivelul colesterolului indică cantitatea de colesterol care circulă în sânge. HDL (colesterolul „bun”) este singura valoare care trebuie să fie ridicată (ideal peste 60). LDL (colesterolul „rău”) trebuie să fie sub 100. Colesterolul total trebuie să fie sub 200.
De ce sunt importante nivelurile colesterolului?
Nivelurile colesterolului sunt importante deoarece vă ajută să înțelegeți riscul de boli cardiace. Colesterolul este un tip de lipid (grăsime) care ajută organismul să îndeplinească multe funcții importante. Dar prea mult colesterol în sânge este dăunător. Se poate acumula în pereții arterelor, le poate afecta integritatea și poate duce la formarea plăcii aterosclerotice (depuneri întărite).
CITEȘTE ȘI: Protejează-ți organismul de microbi consumând ciupercile sub orice formă
Acest proces de acumulare a plăcii se numește ateroscleroză. Poate duce la probleme grave, cum ar fi:
- Boala coronariană: blocarea fluxului sanguin către inimă.
- Boala arterială periferică: blocarea fluxului sanguin către picioare și brațe.
- Boala carotidă: blocarea fluxului sanguin către creier.
Colesterolul circulă în mod silențios prin sânge. Și se transformă în mod silențios în placă. Acumularea plăcii este ca și cum cineva ar merge pe vârfuri pe un covor. Este posibil să nu vedeți sau să nu observați prezența sa pentru o lungă perioadă de timp.
Este posibil să nu aveți niciun simptom până când nu suferiți un atac de cord sau un accident vascular cerebral. În acel moment, placa este ca niște tocuri înalte pe o podea din lemn. Și a cauzat deja daune grave organismului dumneavoastră.
Poți trăi cu colesterolul ridicat timp de mulți ani și nici măcar să nu-ți dai seama. De aceea este important să-ți verifici regulat nivelul colesterolului. Dacă nivelul colesterolului este prea ridicat (hiperlipidemie), este un semnal de alarmă pentru tine și medicul tău.
Multe persoane au colesterolul ridicat, ceea ce reprezintă un factor de risc major pentru bolile de inimă. Dar nu sunteți limitați la nivelul colesterolului pe care îl aveți. Îl puteți modifica. Depistarea timpurie a colesterolului ridicat vă oferă șansa de a face schimbări și de a atinge un nivel bun al colesterolului.
Consumul a doar 100 de grame de ciuperci pe zi, timp de doar o săptămână, reduce colesterolul cu 12%, arată un studiu științific.
În același timp, grupul de participanți care a consumat aproximativ 60 de grame de unt pe zi în aceeași perioadă și-a crescut colesterolul cu 14%. Grupul de control, care a consumat aceeași cantitate de unt combinată cu 100 de grame de ciuperci, și-a redus colesterolul cu 4%.

Pe baza acestor rezultate, s-a constatat că ciupercile sunt un purificator perfect al sângelui.
CITEȘTE ȘI: Cu ce să NU mănânci ciupercile niciodată: Îți afectează ficatul și digestia
Nutriționiștii le numesc „carne de pădure” deoarece, pe lângă gustul și aroma plăcute, au o valoare biologică excepțională. Au aproape aceeași calitate ca și carnea animală, conținând până la 91% apă și un număr mare de componente minerale, în special potasiu, și puțin mai puțin calciu, fosfor, fier și magneziu. De asemenea, sunt bogate în fibre și conțin vitaminele B2, D și C.
Cu toate acestea, ele sunt deosebit de valoroase din punct de vedere biologic datorită conținutului lor de proteine și, în special, datorită aminoacizilor importanți. Interesant este faptul că ciupercile proaspete conțin 2% proteine, în timp ce ciupercile uscate conțin 22%.
Comentarii:









