NUTRITIE SANATATE

Cu ce să NU mănânci ciupercile niciodată: Îți afectează ficatul și digestia

Cu ce să NU mănânci ciupercile niciodată: Îți afectează ficatul și digestia. Ciupercile sunt importante pentru nutriția umană, iar speciile comestibile au fost folosite ca hrană timp de secole înainte de noua eră.

Chiar și savantul grec antic Theophrastus vorbea în lucrările sale despre ciuperci și trufe și despre importanța lor ca hrană pentru oameni. Bogate în apă, vitamine din grupa B, PP, D, A și minerale, acestea sunt un aliment complet care contribuie la menținerea unei bune stări de sănătate.

Cu toate acestea, importanța lor pentru umanitate depășește cu mult gloria culinară. Ciupercile sunt valoroase pentru biosferă, deoarece participă la descompunerea compușilor organici prin putrefacție și mineralizare, ajută la creșterea fertilității solului, participă la nutriția unor arbori, plante și flori, fără de care este imposibil.

Printre speciile de ciuperci se numără și cele care sunt valoroase pentru producerea de antibiotice și alte medicamente, pentru prepararea berii și a vinului.

CITEȘTE ȘI: Motivele pentru care trebuie să consumi ciuperci: Protejează sănătatea fizică şi psihică

Printre ciuperci există și ciuperci otrăvitoare, care conțin toxine periculoase capabile să ia viața omului, motiv pentru care colectarea ciupercilor comestibile este o sarcină responsabilă și dificilă.

Cu ce să nu mănânci ciupercile niciodată?

O combinație des folosită este de ciuperci cu carne, orez și toate combinațiile posibile de legume. Se pare că consumul simultan de ciuperci și orez este inacceptabil, deoarece orezul împiedică absorbția mineralelor și a proteinelor din ciuperci și, astfel, reduce proprietățile lor benefice.

Cu toate acestea, dacă mâncați ciuperci pentru gustul și plăcerea de a mânca, și nu pentru valoarea lor nutritivă, le puteți combina cu orez, combinația nu este dăunătoare pentru sănătate, este doar mai puțin nutritivă.

Ce altceva nu se mai poate mânca cu ciuperci și există combinații alimentare periculoase pe care trebuie să le evităm?

Cu ce să nu mănânci ciupercile: Șunca

Șunca cu ciuperci este o combinație inacceptabilă pe care organismul nu o poate digera. Același lucru este valabil și pentru cârnați în general.

Carnea curată cu ciuperci este o combinație acceptabilă, deși unele surse o indică ca fiind solicitantă pentru ficat, dar cârnații procesați care conțin conservanți și o grămadă de aditivi combinați cu ciuperci nu numai că nu sunt un aliment complet, dar pot dăuna sănătății, motiv pentru care este recomandat să evitați această combinație.

Cu ce să nu mănânci ciupercile: Alcool

O combinație la care trebuie să acordați o atenție deosebită este cea a ciupercilor cu alcool. Aceasta poate fi periculoasă pentru sănătatea ta și poate provoca greață, vărsături, dureri de cap și alte simptome asemănătoare mahmurelii care nu au legătură cu alcoolul, ci cu ciupercile.

Unele dintre ele conțin mătase, o substanță chimică care devine toxică atunci când este combinată cu alcoolul. Un rezultat fatal este puțin probabil, dar vă veți simți atât de rău încât este puțin probabil să mai înghițiți ciuperci atunci când țineți în mână un pahar de băutură.

Cel mai bine este să joci la sigur și să nu servești sau să consumi ciuperci cu alcool.

Cu ce să nu mănânci ciupercile: Fasole, țelină sau mazăre

Printre combinațiile care nu sunt recomandate se numără ciupercile cu fasole, țelină sau mazăre. Aceste legume sunt bogate în proteine, ca și ciupercile, și sunt alimente grele.

Fasolea umflă stomacul și creează o senzație de greutate, iar dacă îi adaugi ciuperci, situația devine și mai neplăcută.

Combinația nu este periculoasă sau otrăvitoare, dar cu siguranță va fi grea și neplăcută pentru o perioadă lungă de timp după consum.

Cu se nu mănânci ciupercile: Paste și pâine

Combinația de ciuperci cu paste și pâine provoacă, de asemenea, greutate și disconfort. Probabil că acest lucru sună ciudat pentru cei care mănâncă frecvent pizza cu ciuperci. Cu toate acestea, rețineți că cantitatea de ciuperci de pe pizza este minimă, deci nu este periculoasă pentru sistemul digestiv și nu provoacă probleme.

Toate celelalte combinații sunt acceptabile, dar vă recomandăm să încercați ciupercile cu cartofi – o combinație extrem de echilibrată, sănătoasă și delicioasă.

Pentru cine sunt dăunătoare ciupercile?

Chiar și cea mai potrivită combinație cu ciuperci se dovedește a fi dăunătoare dacă suferiți de anumite boli cronice sau dacă aveți o alergie la ciuperci, care este rară, dar poate fi periculoasă.

Nu este recomandat să mănânci ciuperci dacă: suferiți de boli autoimune, cum ar fi artrita, lupusul, scleroza multiplă și altele, deoarece ciupercile stimulează sistemul imunitar, ceea ce duce la apariția și la simptome mai puternice ale bolilor autoimune, potrivit actualno.com.

CITEȘTE ȘI: O adevărată comoară pentru sănătate: Vitaminele și mineralele care se găsesc în ciuperci

Imunostimulantele și alimentele care întăresc sistemul imunitar, cum ar fi ciupercile , sunt interzise pentru pacienții cu boli autoimune .

Femeile însărcinate trebuie să fie atente la consumul de ciuperci. Același lucru este valabil și pentru mamele care alăptează.

Pacienții care suferă de probleme cu sistemul digestiv ar trebui să limiteze și să reducă la minimum consumul de ciuperci sau să îl oprească, deoarece ciupercile sunt un aliment greu și pot intensifica senzațiile neplăcute la persoanele cu probleme digestive.

Se recomandă ca consumul de ciuperci să fie moderat, fiind atenți la selecția acestora, la modul de preparare și la combinarea lor cu alte alimente de pe masă, pentru a beneficia de toate proprietățile ciupercilor fără a dăuna sănătății.

Comentarii: