NUTRITIE SANATATE

Cel mai scump condiment din lume: Încetinește Alzheimer și îmbunătățește viața sexuală

pestre.ro

Nu mai este niciun secret că şofranul este cel mai scump condiment din lume – o jumătate de kilogram se poate vinde cu sume cuprinse între 500 şi 5000 de dolari. Preţul atât de ridicat este generat de condiţiile speciale de recoltare – pistilul florii trebuie cules manual şi, deşi există actualmente culturi vaste chiar şi în Europa (Grecia, Spania), plantele necesită îngrijire specială şi nu permit intervenţia agriculturii mecanizate.

Proprietăţile şofranului sunt cunoscute din antichitate, grecii folosindu-l pe post de afrodiziac şi adjuvant al memoriei.
Studiile au arătat că şofranul are mult mai multe beneficii pentru sănătate, deşi întrebuinţarea lui poate fi costisitoare. Iată cum poate contribui acest condiment la starea de sănătate.

Este un antioxidant foarte puternic

Pigmenţii responsabil de culoarea roşi sunt şi cei care împiedică stresul oxidativ, acţionând şi asupra celulelor din creier. Şofranul reduce inflamaţiile, diminuează apetitul şi, datorită gustului dulce-acrişor specific şi foarte intens, îmbunătăţeşte starea de spirit, potrivit csid.ro.

CITEȘTE ȘI: ‘Farmacia’ din bucătărie: Condimentele care te scapă de tuse şi dureri în gât

Poate fi un antidepresiv eficient

Studii recente au arătat că 30 de mg de şofran administrate zilnic au acelaşi efect ca tratamentele cu antidepresive clasice, dar fără eventualele efecte secundare ale acestora. Mai mult decât atât, se pare că nu doar pistilul , ci şi petalele florii de şofran pot avea efect în tratarea formelor moderate de depresie.

Poate reduce simptomele sindromului premenstrual

Un grup considerabil de femei cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani au mirosit timp şofran timp de 20 de minute. Ele au raportat apoi o reducere considerabilă a senzaţiilor de disconfort cauzate de sindromul premenstrual: dureri de cap, dureri abdominale, dureri la nivelul spatelui, pofte nesănătoase, iritabilitate.

Îmbunătăţeşte viaţa sexuală

Timp de 4 săptămâni, un grup de bărbaţi căsătoriţi, care urmau sau urmaseră tratament antidepresiv şi sufereau de disfuncţii erectile a primit suplimente de bază de şofran. La sfârşitul experimentului, concluziile au fost clare: şofranul este un tratament eficace şi uşor de tolerat în tratarea disfuncţiilor erectile. În acelaşi timp, administrarea şofranului a îmbunătăţit semnificativ libidoul femeilor şi a redus durerile resimţite în timpul actului sexual.

CITEȘTE ȘI: Detaliile care protejează organismul: Topul celor mai sănătoase condimente

Reduce apetitul şi contribuie la scăderea în greutate

60 de femei supraponderale din Franţa au primit, timp de o lună, cate o capsulă cu extract de şofran, de două ori pe zi. La sfârşitul perioadei, s-a constat un progres considerabil al scăderii în greutate, prin reducerea poftei de mâncare şi consumul mai mic de gustări între mese. Există indicii că atât aroma puternică a şofranului cât şi calitatea acestuia de îmbunătăţii starea de spirit au contribuit la reducerea aportului caloric al femeilor din grupul de studiu.

Poate ajuta la încetinirea bolii Alzheimer

Alături de turmeric şi vitamina E, şofranul este subiectul unor studii clinice care să demonstreze că această combinaţie poate şi eficientă în prevenirea şi încetinirea degenerărilor cognitive.

Comentarii: