NUTRITIE SANATATE

Cele cinci alimente ”rele” care scad colesterolul

endocrineweb.com

Cele cinci alimente ”rele” care scad colesterolul. Corpul nostru are nevoie de colesterol pentru a construi celule, a produce vitamine și alți hormoni. Deși mulți oameni știu că excesul de colesterol poate duce la complicații precum bolile de inimă. Există două tipuri de colesterol în corpul uman: LDL (lipoproteina de densitate joasă) și HDL (lipoproteina de densitate înaltă), scrie EatingWell, cu confirmarea dieteticianului înregistrat Jessica Ball.

LDL este adesea numit colesterolul „rău” – se poate acumula sub formă de plăci în artere. HDL acționează ca un „scavenger”: prinde și elimină excesul de colesterol și placa din organism, motiv pentru care este numit colesterol „bun”.

Deși nivelurile de colesterol pot fi dificil de controlat, o dietă sănătoasă poate ajuta la scăderea acestora. Unele alimente care sunt considerate „rele” ajută de fapt la scăderea colesterolului.

CITEȘTE ȘI: Nutriționist Mihaela Bilic recomandă: Alimentele care ne pot salva viața

Cele cinci alimente ”rele” care scad colesterolul

Fulgii de ovăz

Ovăzul integral, pe care mulți oameni îl evită din cauza conținutului lor ridicat de carbohidrați, este, de asemenea, bogat în fibre. Fibrele solubile se transformă într-o masă gelatinoasă în intestine, încetinind digestia și prevenind vârfurile de zahăr din sânge.

De asemenea, ele „captează” particulele de grăsime și colesterol în exces, împiedicându-le să fie absorbite. O jumătate de cană de ovăz uscat conține 4 grame de fibre și 5 grame de proteine.

Uleiurile vegetale

Uleiurile vegetale sunt adesea criticate, dar nu există dovezi științifice că acestea sunt dăunătoare. De exemplu, uleiul de canola a fost legat de îmbunătățirea sănătății inimii și de scăderea nivelului de LDL. Acesta este sărac în grăsimi saturate și bogat în acizi grași polinesaturați, inclusiv acid alfa-linolenic (ALA), care este benefic pentru gestionarea colesterolului. Uleiul de canola are o aromă neutră și este potrivit pentru pansamente, prăjire, coacere și sărare.

Peștele gras

În timp ce mercurul din peștii mari este cu siguranță o preocupare, există mulți pești sănătoși care sunt săraci în mercur, inclusiv somon, sardine, macrou și păstrăv. Peștele este bogat în proteine și acizi grași omega-3, care scad nivelul trigliceridelor, încetinesc creșterea plăcii în artere și reduc inflamațiile.

CITEȘTE ȘI: 4 superalimente care conțin mai multe proteine decât ouăle

Leguminoasele

Deși fasolea este bogată în carbohidrați, aceștia sunt carbohidrați complecși care sunt bogați în fibre. Fibrele solubile încetinesc digestia și vă mențin senzația de sațietate pentru o perioadă lungă de timp.

Avocado

Avocado sunt bogate în grăsimi, dar acestea sunt grăsimi mononesaturate sănătoase.

Comentarii: