NUTRITIE SANATATE

Cercetătorii americani dezvăluie efectul MINUNE al consumului de varză roşie

activenews.ro

Varza roșie conține până la opt ori mai multă vitamina C decât varza albă, mai multă vitamina C decât portocalele, iar pigmenții care-i dau culoarea roșie o desemnează medicament natural.

Varza roșie conține de câteva ori mai multe vitamine decât surata sa verde-albă, iar punctul forte al acestei legume este constituit de bogăția de pigmenți care îi dau culoarea purpurie-violacee și care au un efect de stimulare a imunității, antitumoral și antioxidant extrem de puternic.

Pentru efectele ei terapeutice este indicat a se consuma în stare crudă, sub formă de salată sau suc, și murată, recomandă doctorulzilei.ro. Studii statistice arată că la populațiile care consumă multă varză murată, rata anumitor forme de cancer este mult redusă, ceea ce sugerează faptul că o parte din vitaminele și antioxidanții din varză se păstrează într-un procent semnificativ, în urma murării.

Beneficii varza rosie

Fiind de câteva ori mai bogată în vitamina C decât portocalele și multe substanțe cu efect antioxidant, varza roșie este un adevărat medicament imunostimulator. Cu ajutorul său sunt prevenite răcelile, infecțiie bronșice, pulmonare și urinare recidivante, dar pot fi tratate și infecțiile deja instalate.

CITEȘTE ȘI: Modurile în care schimbarea BRUSCĂ a VREMII îți influențează sănătatea

Pigmenții pe care îi conține blochează replicarea virușilor gripali, dar și a celor care produc hepatita sau herpesul. Persoanelor care iau antibiotice de sinteză li se recomandă și varza roșie murată, pentru restabilirea florei tubului digestiv și pentru contracararea efectului imunosupresor al acestor medicamente. În caz de febră este indicat sucul de varză roșie. Cantitatea bogată de vitamina C conținută de această legumă ajută inima și sistemul cardiovascular să facă față febrei dezvoltând acțiunea sistemului imunitar.

Varza roșie este un adjuvant împotriva mai multor tipuri de cancere, precum cel gastric, uterin, cel de sân, intestinal sau de piele. Studiile făcute arată că o cură cu suc proaspăt de varză roșie, din care se bea câte un litru pe zi, contribuie la stoparea și chiar intrarea în remisie a diferitelor forme de cancer, care afectează stomacul, dar și cavitatea bucală. Această acțiune antitumorală se datorează pigmenților și sulforafanilor din varza roșie.

Însă mai există o substanță, un aminoacid conținut de varza roșie, numit glutamină, care stimulează refacerea, creșterea și dezvoltarea normală a celulelor. Studii făcute în Statele Unite arată că sulforafanul conținut de varză inhibă dezvoltarea polipilor intestinali, dar și a tumorilor maligne, provocând remisia acestora. Se recomandă varza roșie sub formă de salată.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Hawaii, Statele Unite, au evidențiat faptul că unii compuși din varza roșie împiedică transportul colesterolului către vasele de sânge și către țesuturi. De asemenea, varza roșie, prin conținutul său de vitamina C și alți antioxidanți, împiedică oxidarea colesterolului pe artere și formarea plăcilor de aterom.

În varza murată se găsesc așa-numitele “bacterii prietenoase”, care combat constipația, prin reglarea florei intestinale. Apoi, varza murată este bogată în fibre alimentare, de unde și efectul ei de “mătură” a colonului, din care extrage prin absorbție toate reziduurile și apoi ajută la eliminarea lor. Datorită proprietăților laxative și diuretice este recomandată și în curele de slăbire.

Consumul de varză roșie sub formă de salată este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular și pentru sistemul nervos. Bogată în vitamine și în minerale, conținând substanțe cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni, care intensifică procesele de regenerare din organism, varza roșie are efect adaptogen și anti-oboseală. Antocianii, adică pigmenții roșii din această varietate de varză, fac adevărate miracole în prevenirea și în combaterea degenerării celulelor din sistemul nervos central. Încă nu se știu foarte multe lucruri despre capacitatea tratamentului cu varză roșie de a restabili funcțiile cerebrale alterate de Alzheimer, însă efectul de prevenire și de încetinire sau chiar de blocare a evoluției bolii cu ajutorul verzei roșii este cert.

CITEȘTE ȘI: Alimentele de sezon care combat ALERGIILE de toamnă

Alergia poate fi prevenită de o cură cu salată de varză roșie crudă sau murată, pe timpul iernii. Bogăția de vitamina C și de antioxidanți din această legumă ajută la reglarea reacției sistemului imunitar, la interacțiunea cu factorii externi.

Prin efectul antiinfecțios și antiinflamator, ajută la o vindecare mai rapidă și estetică a arsurilor, previne formarea cicatricelor cheloide. Studiile arată că prin mecanisme încă prea puțin cunoscute (se presupune că varza conține substanțe stimulatoare ale creșterii anumitor țesuturi), procesul de vindecare a rănilor este mult accelerat, scade riscul de infecție, semnele care rămân după vindecare sunt mult mai puțin vizibile.

Toate studiile făcute până în prezent arată că efectele adverse ale tratamentului cu varză, fie ea albă sau roșie, sunt foarte rare și reduse ca intensitate și se referă cel mai adesea la deranjamente digestive: balonare, ușoare colici abdominale, în cazuri foarte rare, diaree. Celor care au un sistem digestiv sensibil la varză li se recomandă consumul de condimente, cum ar fi chimenul, anasonul, feniculul, care sunt un adevărat antidot la astfel de probleme.

Comentarii: