Vaccinurile anti-COVID-19 te protejează atât de boală, cât și de posibilele reacții de termen lung ale bolii, care pot ține până la câteva luni de zile. La fel ca orice alt vaccin, și acest tip de vaccinuri pot da reacții adverse, cum ar fi dureri la locul injectării, febră, frisoane, stare de oboseală, de slăbiciune sau dureri de cap.
Potrivit specialiștilor, toate aceste simptome sunt semne ale formării corespunzătoare al unui răspuns imun eficient, deci nu trebuie să-ți faci griji. Practic, aceste reacții adverse indică faptul că vaccinul instruiește sistemul imunitar să recunoască și să atace virusul SARS-CoV-2, responsabil pentru COVID-19, în cazul în care intră în contact cu acesta.
Deși unele reacții adverse date de vaccin sunt asemănătoare cu simptomele bolii COVID-19, vaccinurile anti-COVID-19 nu te pot infecta cu virusul și în niciun caz nu te vor face contagios. Pentru majoritatea persoanelor, reacțiile adverse ale vaccinului sunt ușoare sau moderate și nu țin mai mult de o zi sau două.
Cu toate acestea, pentru unele persoane, reacțiile adverse pot fi puțin mai intense, manifestându-se ca o gripă ușoară și pot influența randamentul persoanelor la sarcinile de zi cu zi. Pentru a ameliora simptomele de gripă, cum ar fi nasul congestionat, durerile de cap, frisoanele și starea de slăbiciune, persoanele vaccinate au tendința să consume medicamente precum analgezice, antitermice și antiinflamatoare. Cu toate acestea, unii specialiști avertizează că aceste medicamente pot interacționa cu vaccinul și reduce eficacitatea acestuia, scrie doc.ro.
CITEȘTE ȘI: Lucrurile ESENȚIALE pe care trebuie să le ai dacă te tratezi acasă de COVID-19
Legătura dintre antiinflamatoare și vaccinurile anti-COVID-19
În prezent, nu există suficiente informații cu privire la felul în care medicamentele antiinflamatoare interacționează cu vaccinurile anti-COVID-19. Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că anumite tipuri de medicamente ar putea afecta răspunsul imun dezvoltat de vaccinuri.
Poziția experților se bazează pe faptul că există mai multe cercetări din trecut care sugerează că consumul de medicamente antiinflamatoare înainte de vaccinare poate descrește intensitatea răspunsului imun la injectarea vaccinului.
De multe ori, părinții îi administrează copilului un antiinflamator sau un antitermic, înainte de injectare, pentru a-l feri de disconfort. Deși felul în care aceste medicamente interacționează cu vaccinul nu se cunoaște încă, ce se știe este că pot afecta răspunsul inflamator, care se manifestă sub formă de febră sau dureri, și care este asociat cu răspunsul imun. Așadar, cu cât e mai scăzută inflamația, cu atât mai scăzut va fi și răspunsul imun dezvoltat de vaccin.
Potrivit unui studiu1 publicat în Journal of Virology, medicamentele antiinflamatoare nonsteroidale, care le includ și pe cele pe bază de ibuprofen, reduc producția de anticorpi, precum și alte aspecte ale răspunsului imun în fața virusului SARS-CoV-2. Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar pentru a lupta împotriva virusurilor precum SARS-CoV-2. Vaccinurile anti-COVID-19 stimulează producția de anticorpi care țintesc în mod specific coronavirusul, fără să cauzeze boala.
Conform autorilor studiului, posibilitatea ca medicamentele antiinflamatoare nonsteroidale să afecteze răspunsul imun în urma vaccinării este ridicată, tocmai din cauza felului în care acționează anticorpii. Cercetări2 timpurii sugerează că medicamentele antitermice, precum paracetamolul, ar putea dezactiva anticorpii produși în urma vaccinării, deși mecanismele exacte prin care se întâmplă acest fenomen nu sunt cunoscute. Așadar, este nevoie de mai multe cercetări pentru a se înțelege în profunzime ce anume cauzează aceste efecte ale medicamentelor.
Cu toate acestea, în ceea ce privește vaccinurile anti-COVID-19, se pare că un antiinflamator luat după vaccinare nu impune asemenea probleme. În cadrul studiilor clinice pentru eficacitatea vaccinurilor Pfizer-BioNTech și Moderna, subiecții au putut lua medicamente antiinflamatoare la nevoie. Rezultatele studiilor au indicat faptul că vaccinurile au o rată de eficacitate de 95% pentru Pfizer-BioNTech, respectiv 94.1% pentru Moderna.
În ciuda nevoii de mai multe informații științifice, experții susțin că nu există nicio problemă de consumat antiinflamatoare după vaccinare, atât timp cât nu se depășește doza zilnică recomandată din medicamentul respectiv.
Nu este recomandat, în schimb, să se consume niciun antitermic sau antiinflamator înainte de vaccinarea anti-COVID-19. În cadrul studiilor clinice pentru testarea vaccinurilor, subiecții nu au primit niciun antiinflamator înainte de injectare, deci potențialele efecte ale acestora asupra performanței vaccinurilor sunt necunoscute. Așadar, există riscuri teoretice care nu ar trebui luate, conform opiniei cercetătorilor.
În urma cercetărilor anterioare pandemiei COVID-19, s-a descoperit că medicamentele antitermice administrate copiilor înainte de vaccinare poate afecta producția de anticorpi. Așadar, se recomandă așteptarea apariției simptomelor, și apoi consumarea unui medicament adecvat, și nu luarea preventivă de medicamente, în contextul vaccinării anti-COVID-19. Potrivit experților CDC, recomandarea fermă a instituției este să nu se consume medicamente, în afara celor strict necesare pentru controlul afecțiunilor cronice sau existente la acel moment, înainte de vaccinare.
De asemenea, experții avertizează asupra faptului că unele medicamente ce se eliberează fără prescripție medicală pot da simptome foarte neplăcute și nu sunt potrivite oricui. Astfel, unele persoane au intoleranță la medicamente pe bază de ibuprofen sau acetaminofen, uneori din cauza unor afecțiuni preexistente. Alte persoane, de exemplu cele care suferă de ulcer stomacal sau afecțiuni ale ficatului, vor întâmpina reacții neplăcute în urma consumului de asemenea medicamente. Specialiștii recomandă consultarea medicului curant înainte de a lua asemenea medicamente, mai ales dacă e în scop preventiv.
Dacă nu poți lua medicamente antitermice sau antiinflamatoare din varii motive, sau dacă eviți consumul de asemenea medicamente, poți opta pentru alte măsuri de ameliorare a reacțiilor adverse date de vaccinul anti-COVID-19. În primul rând, pentru a reduce senzația de durere și disconfort de la locul injectării, poți aplica o compresă rece pe zona afectată. Apoi, poți mișca ușor brațul, pentru a stimula circulația sanguină în locul injectării și atenua, astfel, durerea.
Nu în ultimul rând, se recomandă hidratarea corespunzătoare, purtarea de haine lejere, dușurile cu apă călduță (nu rece și nu fierbinte) și, desigur, odihna la pat. Dacă febra și celelalte simptome țin mai mult de trei zile, sau dacă febra ajunge la 39 grade Celsius, este important să soliciți asistență medicală de urgență. De asemenea, dacă apar simptome noi, cum ar fi iritațiile pe corp, probleme de respirație, durere în piept sau dureri abdominale, mergi de urgență la spital sau sună la 112.
Comentarii: