SANATATE

Cercetătorii finlandez dezleagă un mister celebru: De ce trăiesc mai mult femeile decât bărbații

totuldespremame.ro

Oamenii de ştiinţă finlandezi au descoperit că bărbaţii în vârstă de 50 de ani sunt biologic cu patru ani mai bătrâni decât femeile de aceeaşi vârstă. O diferenţă există și la 20 de ani, dar atunci este puţin peste un an.

Cercetătorii de la Universitatea din Jyväskylä au comparat vârsta cronologică (numărul de zile de naştere) a mii de voluntari cu vârsta biologică, folosind teste care detectează starea de deteriorare a corpului pe baza markerilor din ADN.

CITEȘTE ȘI: Cea mai bună combinație alimentară pentru a preveni îmbătrânirea oaselor

Starea de deteriorare a organismului

În ciuda diferenţei, oamenii de ştiinţă cred că starea de deterioare a organismului scade în timp, deoarece bărbaţii din Finlanda nu mai fumează atât de mult, în timp ce viciul persistă în rândul femeilor.

Indicele de masă corporală

Indicele de masă corporală este un alt factor major al diferenţelor de gen în îmbătrânire. Bărbaţii sunt în medie mai supraponderali decât femeile.

Rezultatele studiului ajută la explicarea faptului că femeile trăiesc în medie mai mult decât bărbaţii.

Cercetătorii au lucrat cu 2.240 de gemeni, împărţiţi în două grupe, în funcţie de vârstă. Dintre aceştia, 151 de perechi erau frate şi soră – cu aceeaşi genetică şi stil de viaţă din copilărie. Vârsta biologică a fost calculată prin aşa-numitele ceasuri epigenetice, care măsoară nivelurile de metilare a ADN-ului.

CITEȘTE ȘI: Un neurocercetător celebru recomandă: Ce să faci pentru a încetini îmbătrânirea creierului – E mai ușor decât ai crede

În plus, experţii au luat în considerare anii petrecuţi studiind, indicele de masă corporală, fumatul, alcoolul, activitatea fizică, pentru a determina ce factori pot afecta viteza îmbătrânirii.

Comentarii: