SANATATE

Cheag de sânge la plămâni: Cine are riscul mai mare de a face și cum poate fi prevenit

Un cheag de sânge sau tromboembolismul venos (TEV) se poate rupe și poate ajunge în plămâni, provocând embolia pulmonară, o problemă gravă care poate fi fatală.

Un raport citat de Harvard a scos la iveală că cel puțin 600.000 de americani dezvoltă un cheag în venele profunde în fiecare an și ca urmare, 100.000 până la 180.000 mor. Mai mult de jumătate din toate cazurile de TEV apar după vârsta de 60 de ani. Din fericire, un stil de viață sănătos reduce riscul de acestei afecțiuni, spune dr. Samuel Z. Goldhaber, cardiolog și expert în TEV la Brigham and Women’s Hospital, afiliat la Harvard.

“Mulți dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare sunt, de asemenea, factori de risc pentru TEV, cum ar fi fumatul, tensiunea arterială netratată, colesterolul ridicat, obezitatea și diabetul”, spune dr. Goldhaber, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Cum să știi că plămânii tăi sunt bolnavi: Semnele îți pot salva viața dacă ești atent la ele

Prevenirea unui cheag de sânge

Pentru a preveni coagularea venoasă dureroasă sau periculoasă, urmați pașii următori:

Fiți activi

„Rămâneți activi fizic și faceți tot posibilul pentru a evita imobilitatea”, spune dr. Goldhaber. „Asta înseamnă să urmați un program de exerciții sănătoase pentru inimă, cum ar fi mersul pe jos, timp de cel puțin 30 de minute pe zi, șase zile pe săptămână”.

Mâncați sănătos

Adoptați o dietă sănătoasă pentru inimă și mențineți o greutate corporală normală. A fi supraponderal este un factor de risc major pentru apariția embolismului pulmonar.

Luați în calcul istoricul de boli din familie

Problemele de coagulare pot fi ereditare, așa că dacă această afecțiune se regăsește în familia voasttă, asigurați-vă că medicul dumneavoastră știe acest lucru.

CITEȘTE ȘI: Cât de importantă e coenzima Q10 – Tratează insuficiența cardiacă și protejează plămânii

Discutați cu chirurgul dumneavoastră: în urma intervenției chirurgicale sau a unui accident, sistemul de coagulare este în alertă maximă; încearcă să te protejeze. Aflați modalități prin care vă puteți reduce riscul de a dezvolta un cheag de sânge. „Întrebați-l pe chirurg:„ Ce veți face pentru a împiedica apariția unui cheag de sânge? ”, spune dr. Goldhaber.

Comentarii: