NUTRITIE

Cine NU ar trebui să mănânce ceapă și de ce

healthline.com

Cine NU ar trebui să mănânce ceapă și de ce. Consumul de ceapă nu este benefic pentru toată lumea. Dr. Anna Goncharova, endocrinolog și nutriționist rus, a explicat când acest produs popular cauzează probleme și când este mai bine să nu îl consumăm. Iată ce împărtășește expertul despre beneficiile și efectele negative ale legumei picante.

Cine NU ar trebui să mănânce ceapă și de ce

Potrivit specialistului, cel mai adesea dificultățile în digerarea cepei crude apar pe fondul bolilor cronice ale tractului gastro-intestinal, inclusiv pancreatită, hepatită, boli biliare și alte boli.

CITEȘTE ȘI: Sirop de ceapă: Cel mai eficient remediu, făcut în casă, pentru răcelile de primăvară

„Pacienții cu tumori pancreatice și hepatice, de asemenea, nu pot consuma ceapă și usturoi. Acest lucru se datorează faptului că atunci când ceapa crudă intră în contact cu lichidul și integritatea vacuolelor celulare este perturbată, adică atunci când capetele sunt decojite și tăiate, se formează o substanță care formează acid sulfuric. Acesta are un efect iritant asupra membranelor mucoase”, explică Dr. Goncharova.

Dr. Anna Goncharova îi sfătuiește pe cei care observă simptome neplăcute după ce au consumat ceapă crudă să o excludă din dieta lor.

„Ceapa nu este un aliment de primă necesitate, deci dacă vă simțiți rău de la ea, este mai bine să nu o consumați. Dar dacă aveți o problemă după ce le-ați consumat, trebuie neapărat să consultați un gastroenterolog pentru o examinare completă a stării tractului gastrointestinal”, spune specialistul.

Medicul oferă recomandări cu privire la consumul de ceapă chiar și pentru persoanele complet sănătoase. Ceapa se digeră mai ușor atunci când este fiartă sau după orice tratament termic. Dacă nu vreți să renunțați la ele, puteți încerca să reduceți efectul iritant. De exemplu, turnați apă fiartă peste legumă, clătiți-o cu apă rece sau stropiți-o cu oțet.

CITEȘTE ȘI: Ce se va întâmpla cu organismul dacă mâncăm ceapă în fiecare zi

Beneficiile cepei

Beneficiile cepei sunt inestimabile. Este un depozit de vitamine, minerale și fitoncide, ceea ce o face un asistent indispensabil pentru sănătate. Iată care sunt beneficiile sale:

  • Sursă bogată de vitamine și minerale: ceapa este bogată în vitaminele C, B6, PP, potasiu, magneziu, fier și fosfor.
  • Sursă bogată de antioxidanți: flavonoidele și quercetina luptă împotriva radicalilor liberi, încetinind îmbătrânirea și reducând riscul de boli.
  • Are efect antiinflamator: ceapa ajută în caz de artrită, reumatism și alte procese inflamatorii.
  • Întărește sistemul cardiovascular: ceapa îmbunătățește circulația sângelui, reduce nivelul de colesterol „rău” și normalizează tensiunea arterială.
  • Îmbunătățește imunitatea: Fitoncidele din ceapă stimulează apărarea organismului, ajutând la combaterea infecțiilor.

Comentarii: