SANATATE

Cine NU are voie să țină Postul Paștelui: Afecțiunile care fac acest lucru imposibil pentru ei

be-healthy.ro

Cine NU are voie să țină Postul Paștelui: Afecțiunile care fac acest lucru imposibil pentru ei. Postul Mare este un act voluntar de abținere de la alimente binecuvântate pentru o anumită perioadă de timp care precede marile sărbători creștine. Scopul lor este de a purifica organismul nu doar la nivel fizic, ci și la nivel spiritual.

Dr. Vladimir Neronov, gastroenterolog rus, ne împărtășește ce boli și afecțiuni nu trebuie ținut post. El spune că, în cazul mai multor boli, nu ar trebui să te înfometezi, pentru a nu provoca o agravare a stării tale.

Cine NU are voie să țină Postul Paștelui

„Pe 18 martie, odată cu începerea Postului Mare, multe persoane intenționează să respecte un meniu de post modest, din care sunt excluse alimentele de origine animală”, spune doctorul Neronov. El adaugă că, pentru unele persoane, postul strict, cu restricții severe, poate fi dăunător.

CITEȘTE ȘI: Sâmbăta Mare: Ce ai voie să faci în ultima zi din Postul Paștelui

„Foamea poate înrăutăți starea mai ales a persoanelor cu boli gastrointestinale. Dieta unor astfel de pacienți trebuie să fie echilibrată și regulată. De exemplu, un pacient căruia i s-a extirpat vezica biliară ar trebui să mănânce în mod ideal de 5-6 ori pe zi, în porții mici, pentru a evita staza biliară”, explică gastroenterologul.

În plus, potrivit specialistului, nu trebuie să postiți dacă aveți următoarele probleme de sănătate:

  • diabet;
  • deficit de fier;
  • tulburări metabolice;
  • anumite bacterii;
  • imunodeficiență.

De asemenea, potrivit doctorului Neronov, un meniu strict sărac este contraindicat copiilor, mamelor care alăptează și femeilor însărcinate.

„Dacă o persoană care a ținut post o perioadă de timp se îmbolnăvește brusc, ar trebui, de asemenea, să întrerupă postul”, spune specialistul. „În timpul unei infecții virale respiratorii acute, este necesar să se mănânce multe alimente proteice pentru a preveni epuizarea și complicațiile infecției. Iar cea mai bună sursă de proteine este carnea și ouăle, care sunt interzise în timpul postului”, notează expertul.

Dr. Neronov atrage atenția asupra faptului că persoanele care postesc nu ar trebui să experimenteze dureri abdominale și alte simptome negative de disfuncționalități în tractul gastrointestinal. Dacă acest lucru se întâmplă, este necesară consultarea unui medic și sfatul unui specialist.

CITEȘTE ȘI: Gulia, legumă vitală în Postul Paştelui. Cum protejează sănătatea şi cum poate fi consumată

Expertul adaugă că postul nu este contraindicat pentru persoanele complet sănătoase – pentru acestea ajută la purificarea organismului și la îmbunătățirea funcției acestuia. Evitarea cărnii și a produselor lactate pentru o anumită perioadă de timp are un efect pozitiv asupra sistemului digestiv, nervos și cardiovascular, potrivit actualno.com.

Comentarii: