NUTRITIE

Ciorba de potroace: Ingredientele pe care trebuie neapărat să le folosești pentru un rezultat perfect

delicatese.net

Ciorba de potroace, un deliciu preparat de gospodine iarna, are la bază zeama de varză murată. Este o ciorbă care te drege după mesele copiase de sărbători. Reţeta deliciosului preparat o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman.

„Potroacă înseamnă sărătură, nu altceva, o zeamă reparatorie de după „chindiile” cumplite ale Valaho-Balcaniei, care scoate în mod tradiţional veninul din beţivi, mahmureala din naşi şi untul din bucătari” – spunea marele maestru Radu Anton Roman în cartea sa, la reţeta acestei ciorbe.  Trebuie însă respectate cu sfinţenie ingredientele fără de care ciorba nu vă poate da aroma adevărată.

CITEȘTE ȘI: Cum să faci cea mai bună ciorbă: Sfaturile de care să ții cont pentru a da gustul perfect mâncării

Ingrediente:

  • 500 grame de bucăţi de zburătoare de casă, pot să fie de la mai multe feluri de zburătoare
  • 400 grame de măruntaie (fără care ciorba nu are gustul autentic) – pipote, inimă, ficat
  • 2 cepe
  • 400 grame :morcov, păstârnac, ţelină
  • 2 linguri de orez
  • 20 boabe de piper
  • 200 ml smântână
  • 2 ouă leuştean
  • un litru zeamă de varză murată ( otroacă)
  • 4 l de apă

“Este o ciorba perfectă şi completă, servită fierbinte cu o bucată zdravănă de pâine şi ardei iute nu mai cere nici o completare…, iar realizarea ei este extrem de simplă”, nota gastronomul în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Cum se prepară

Se spală şi se lasă la uscat bucăţile de zburătoare şi măruntaiele lor. Zarzavaturile se toacă mărunt.

Într-o oală se pun 4 l de apă cu o linguriţă rasa de sare şi se adaugă carnea şi măruntaiele. Se lasă să clocotească bine şi se adună spuma, apoi se adaugă zarzavaturile şi piperul.

După vreo oră de fiert molcolm se pune orezul bine spălat, 2 linguri este cantitatea perfectă chiar dacă nu pare mult. După ce a fiert orezul (10-15 minute) se adaugă zeama de varză murată (potroaca) care sărează, acreşte şi dă adevărata aromă. Se mai lasă la clocotit câteva minute, separat se bat gălbenuşurile cu smântână şi cu ceva zeamă din oală.

CITEȘTE ȘI: Ciorbă de burtă: Secretele celei mai delicioase rețete – Cum scoți acidul din stomacul de vită

Se ia oala de pe foc şi se adaugă smântâna bătută şi se presară după ce se mai răcoreşte puţin leuşteanul tocat mărunt. Se lasă aromele să se povestească puţin şi se serveşte fierbinte, cu o pâine adevărată şi cu ardei iute pentru cei mai vrednici.

Pont:

Bateţi gălbenuşurile separat, adăugaţi încet smântâna şi omogenizaţi apoi compoziţia cu ciorba fierbinte ca să se dilueze uniform în zeamă, scrie adevarul.ro.

Comentarii: