NUTRITIE SANATATE

Combate colesterolul cu această băutură alcoolică: Previne deteriorarea vaselor de sânge

Cauzele colesterolului ridicat sunt foarte variate, dar alcoolul este adesea numărat printre vinovați. Potrivit unui studiu, totuși, o băutură alcoolică poate provoca reduceri „semnificative” ale lipidelor dăunătoare.

Colesterolul ridicat este diagnosticat cu prea multe lipide care circulă în sânge. În timp, acestea se adună treptat pe căptușeala interioară a arterelor, făcând pereții să se îngusteze și să se întărească. În timp ce alcoolul contribuie la sănătatea cardiovasculară precară, un tip de băutură poate oferi de fapt protecție prin scăderea colesterolului LDL.

Colesterolul este transportat de două tipuri diferite de proteine: lipoproteine cu densitate joasă și lipoproteine cu densitate mare. Acesta din urmă este numit colesterolul „rău” deoarece contribuie la umplutura pereților arteriali.

CITEȘTE ȘI: Puterea unui pahar de vin roșu și a mersului pe jos: Cum te ajută să nu faci infarct

Cantitate moderată de vin roșu

Relația dintre alcool și colesterol este un subiect de dezbatere aprinsă, dar există dovezi că unele persoane cu colesterol ridicat pot profita de pe urma consumului de cantități moderate de vin roșu.

Acest lucru se datorează parțial faptului că vinul roșu conține niveluri mai ridicate de resveratrol chimic natural din plante, care protejează pereții arteriali de deteriorare.

Clinica Mayo spune: „Resveratrolul ar putea ajuta la prevenirea deteriorarii vaselor de sânge, la reducerea colesterolului cu lipoproteine cu densitate joasă (LDL) și la prevenirea cheagurilor de sânge”.

Un studiu care a explorat efectele antioxidantului a fost publicat în revista Clinical Hemorheology and Microcirculation în 2012.

Pentru studiul lor, cercetătorii au experimentat utilizarea de doze mici de resveratrol la 40 de pacienți cu boală coronariană.

Aportul de resveratrol

Autorii au observat că aportul de resveratrol a prezentat „niveluri semnificativ scăzute ale colesterolului din lipoproteinele cu densitate joasă”.

Ei au observat, de asemenea, o îmbunătățire a funcției endoteliale, care ajută la controlul coagularii sângelui și a funcției imunitare.

S-a dovedit că anumite tipuri de alcool cresc colesterolul HDL, reducând astfel nivelurile colesterolului „rău”.

Vinul roșu, totuși, se presupune că este cel mai benefic datorită antioxidanților săi polifenoli.

Everyday Health scrie: „Alcoolul poate crește nivelul de colesterol HDL bun cu până la cinci până la 15 la sută, au arătat cercetările.

CITEȘTE ȘI: Cum să crești savoarea mâncării cu ajutorul unui pahar de vin roșu

Trebuie remarcat faptul că, deși există unele dovezi care susțin efectele de scădere a colesterolului ale alcoolului, juriul încă nu stabilește dacă consumul de alcool ajută.

Descoperirile mai multor studii sugerează că efectele benefice asupra colesterolului LDL ar putea fi exercitate de activitatea antioxidantă mai mare a vinului roșu.

Pentru adulții sănătoși, consumul moderat înseamnă un pahar de vin roșu pe zi pentru femeile de toate vârstele și unul pentru bărbații cu vârsta peste 65 de ani, potrivit Clinicii Mayo.

Comentarii: