RELATII SANATATE

Concluzia cercetătorilor: Efectul uimitor al ținerii de mână asupra durerii

Un studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Colorado a constatat că undele creierului a doi oameni încep să se sincronizeze atunci când aceştia se ţin de mână şi, ca urmare, durerea fizică începe să dispară.

Cercetătorii au recrutat un grup de 22 de cupluri heterosexuale cu vârste cuprinse între 23 şi 32 de ani, care au avut o relaţie de cel puţin un an. Subiecţii au fost puşi într-o varietate de situaţii, cum ar fi petrecerea timpului în camere separate, aşezaţi împreună, dar fără atingere şi aşezarea unuia lângă celălalt în timp ce se ţineau de mână, măsurând activităţile undelor cerebrale, scrie psychcentral.com, citat de adevarul.ro.

CITEȘTE ȘI: Când trebuie să spui primul ‘te iubesc’: Studiul care te face să nu mai greşeşti în dragoste

Fiecare scenariu a fost apoi repetat, dar partenerele au fost supuse unei senzaţii de căldură uşoară pe braţ, asemănătoare celei specifice unui ţineri de mână. Conform rezultatelor, durerea în cazul fiecărui participant scădea în momentul în care undele cerebrale erau activate prin ţinerea de mână.

„Am dezvoltat o mulţime de moduri de a comunica în lumea modernă şi avem mai puţine interacţiuni fizice“, a spus autorul principal, Pavel Goldstein, de la Boulder, care a decis să pună în aplicare experimentul după ce a descoperit că menţinerea mâinii soţiei sale a diminuat durerea în momentul în care aceasta a dat naştere primului copil. „Această cercetare ilustrează puterea şi importanţa atingerii umane“, a mai spus cercetătorul.

Testele suplimentare au constatat, de asemenea, că activitatea creierului ar fi mult mai sincronizată atunci când participantul de sex masculin a empatizat cu durerea partenerului său. Cu toate acestea, Goldstein spune că simpla înţelegere nu pare să fie suficientă.

CITEȘTE ȘI: Dezvăluiri din viaţa Andreei Esca: Ce trucuri a folosit pentru a-l cuceri pe soţul ei

„Puteţi exprima empatia pentru durerea partenerului, dar fără atingere este posibil să nu fie completă“, a menţionat Goldstein, ferm convins că puterea atingerii nu trebuie subestimată.

Comentarii: