SANATATE

COVID-19: Pacienții care au făcut o formă severă a bolii pot salva viața altor pacienți

scmp.com

Sexul, vârsta și severitatea simptomelor COVID-19 pot fi de folos în identificarea foștilor pacienți infectați care au, în mod posibil, un nivel crescut de anticorpi ce pot proteja împotriva infecției respiratorii, acestea sunt concluziile preliminare ale unui nou studiu1 demarat de către cercetătorii americani de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Plasma bărbaților în vârstă tratează alți pacienți bolnavi de COVID-19

Descoperirile oamenilor de știință sugerează că bărbații în vârstă, care s-au recuperat complet în urma infecției respiratorii cu virusul SARS-CoV-2, sunt candidații cei mai potriviți pentru a dona plasmă în scopul tratării pacienților COVID-19. De ceva timp, cadrele medicale de peste tot din lume folosesc infuzii de plasma – componentă a sângelui care conține anticorpi – de la pacienții COVID-19 însănătoșiți, atât pentru a trata alți pacienți, cât și ca posibil tratament profilactic pentru a preveni infectarea.

Medicii au utilizat plasmă convalescentă pentru a trata pacienți sau pentru a imuniza persoane cu risc înalt de expunere la anumite virusuri, cum ar fi cele responsabile pentru pojar, oreion, poliomelită, Ebola și chiar pentru virusul care a generat pandemia de gripă din 1918, scrie doc.ro.

Cu toate acestea, studiile clinice efectuate pe plasma convalescentă ca un posibil tratament împotriva bolii COVID-19 sunt în curs de desfășurare, iar cadrele medicale nu au primit, până la momentul actual, un sistem de instrucțiuni pentru selectarea pacienților recuperați în urma COVID-19 care pot avea un nivel mai crescut de anticorpi.

CITEȘTE ȘI: COVID-19: Simptomul care nu doare, dar care poate fi fatal

Caracteristicile cele mai importante care pot prezice nivelul de anticorpi din sistem

Așadar, autorul studiului de față, Sabra Klein, profesor la Bloomberg School’s Department of Molecular Microbiology and Immunology, susține că, pentru a identifica eșantionul de populație recuperată potrivită pentru a dona plasmă, echipa de cercetători a investigat criteriile de vârstă, sex, precum și severitatea simptomelor, deoarece acestea sunt caracteristicile cele mai importante ce pot prezice atât nivelul de anticorpi din sistem, cât și calitatea acestor anticorpi.

Studiul, publicat pe 19 octombrie în revista de specialitate Journal of Clinical Investigation, reprezintă o colaborare dintre mai multe grupuri de oameni de știință, inclusiv Arturo Casadevall, profesor eminent și conducătorul Departamentului de Microbiologie Moleculară și de Imunologie din cadrul Bloomberg, precum și autorul corespondent Aaron Tobian, profesor în cadrul Departamentului de Patologie și director al Transfusion Medicine Division la Johns Hopkins School of Medicine.

Pentru acest studiu, oamenii de știință au efectuat analize de sânge prelevat de la 126 de supraviețuitori COVID-19 și au descoperit, în urma acestora, o discrepanță crescută în ceea ce privește nivelul de anticorpi, precum și în capacitatea acestora de a neutraliza virusul SARS-CoV-2, responsabil pentru boala COVID-19. Așadar, aceștia au constatat faptul că există 3 factori principali, asociați cu un răspuns puternic al anticorpilor, și anume:

  • Prezentarea unor simptome severe ale bolii COVID-19, care au necesitat internare
  • Vârsta înaintată
  • Sexul masculin

Studiile efectuate la debutul pandemiei pe pacienții COVID-19 însănătoșiți au sugerat, la rândul lor, o discrepanță semnificativă în ceea ce privește răspunsul anticorpilor la virus. Așadar, o parte dintre pacienții recuperați au manifestat răspunsuri foarte slabe, care nu puteau fi de folos pacienților infectați, în timp ce alți pacienți au manifestat un nivel semnificativ de anticorpi puternici în fața virusului SARS-CoV-2.

În lumina informațiilor preliminare, echipa de cercetători din spatele studiului de la la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health s-a orientat spre factori care ar putea ajuta în găsirea unei explicații asupra discrepanțelor amintite mai sus, care ar putea fi de folos cadrelor medicale, pentru a selecta pacienții recuperați potriviți pentru prelevarea de plasmă convalescentă.

Plasma pacienților recuperați, care au necesitat internare, a avut un nivel mai mare de anticorpi

Așadar, oamenii de știință au examinat mostre de plasmă convalescentă prelevată de la cei 126 de subiecți, prin utilizarea mai multor tipuri de teste. Printre aceste teste s-au numărat și analiza capacității plasmei de a neutraliza infecția celulară cu virusul SARS-CoV-2, precum și anumite teste comerciale pentru evaluarea nivelului de anticorpi în raport cu proteina reactivă a coronavirusului – proteină prezentă pe suprafața particulelor de coronavirus care permite pătrunderea și infiltrarea acestuia în celulele umane. În mod similar cu alte studii recente, oamenii de știință au descoperit o discrepanță considerabilă între subiecți, în ceea ce privește nivelul de anticorpi, precum și în capacitatea acestora de a neutraliza virusul SARS-CoV-2.

În medie, plasma pacienților recuperați care au necesitat internare a manifestat un nivel mai crescut de anticorpi, precum și o calitate mai bună a acestora, în ceea ce privește capacitatea de neutralizare a virusului, ceea ce sugerează că simptomele mai severe ale bolii COVID-19 pot declanșa un răspuns al sistemului imunitar mult mai puternic, reflectat în numărul și potența anticorpilor.
Sabra Klein susține că acest lucru era de așteptat, deoarece se cunoaște, deja, faptul că magnitudinea anticorpilor este direct corelată cu severitatea simptomelor și în alte boli infecțioase, cum este și în cazul tuberculozei active.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Planta folosită cu succes în tratarea infecției cu COVID-19

Vârsta înaintată, precum și sexul masculin, factori care, în studii anterioare demarate atât în China, cât și Europa, au fost de asemenea asociați cu simptomele mai severe ale bolii, au putut fi acum asociate și cu răspunsuri mai puternice ale sistemului imunitar, deși aceste conexiuni nu sunt la fel de clare precum factorul necesității de internare.

În cadrul studiului, oamenii de știință au testat plasma participanților și cu ajutorul unor teste comerciale și au descoperit că pacienții COVID-19 însănătoșiți, care manifestă un răspuns puternic al sistemului imunitar, prezintă și niveluri mai ridicate de anticorpi, care pot ține piept cu succes virusului SARS-CoV-2. Această descoperire sugerează că testele de anticorpi existente pe piață, la prețuri accesibile, pot fi un instrument de ajutor pentru identificarea celor mai potriviți candidați pentru donare de plasmă convalescentă, atât pentru studii clinice viitoare, cât și pentru tratament și prevenție.

Oamenii de știință americani speră ca rezultatele obținute în urma studiului să reprezinte un suport de ghidare a cadrelor medicale pentru selectarea pacienților convalescenți potriviți, astfel încât să obțină plasmă cu anticorpi puternici și eficienți.

Comentarii: