SANATATE

COVID-19: Suplimentele cu multivitamine ar putea reduce riscul infectării la femei – De ce nu au același efect la bărbați

revista22.ro

Un studiu observațional a constatat scăderi mici, dar semnificative, ale riscului de infectare cu SARS-CoV-2 la femeile care au luat multivitamine, vitamina D, acizi grași Omega-3 sau probiotice, dar nu și la bărbați.

De-a lungul pandemiei de COVID-19, s-au vehiculat idei cum că unele suplimente alimentare ar putea avea rol protector în fața noului coronavirus. Acum, cercetătorii de la King’s College din Londra au analizat date adunate de la 1,4 milioane de utilizatori ai aplicației COVID Symptom Study din Marea Britanie, SUA și Suedia pentru a încerca să afle care este relația dintre aceste suplimente și COVID-19.

Participanții au răspuns la întrebări despre utilizarea regulată a suplimentelor alimentare. Ei au raportat, de asemenea, rezultatele testelor COVID-19 și dacă au prezentat simptome ale bolii.

Oamenii de știință atrag atenția că această cercetare pe care au întreprins-o este un studiu observațional, nu unul clinic, așa că nu se pot face recomandări certe pe baza datelor pe care le-au obținut. Prin urmare, până când nu vor apărea alte dovezi cu privire la rolul suplimentelor din studii controlate randomizate, savanții recomandă în continuare respectarea liniilor directoare elaborate de autoritățile sanitare cu privire la utilizarea vitaminelor ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate, scrie doc.ro.

De ce suplimentele cu multivitamine par să scadă riscul de COVID-19 doar pentru femei?

În urma acestui studiu observațional, cercetătorii au fost surprinși să constate că doar femeile păreau să beneficieze de administrarea celor patru suplimente în cauză (multivitamine, vitamina D, acizi grași Omega-3 sau probiotice).

Pe de o parte, multe studii au arătat că femelele au sisteme imunitare mai robuste decât ale bărbaților. Asta poate însemna că apărarea lor imunitară ar putea primi un impuls în urma administrării de suplimente.

Pe de altă parte, e posibil ca femeile să fie mai responsabile în ceea ce privește purtarea măștilor și a spălatului pe mâini decât bărbații, ceea ce, de asemenea, ar putea explica aparenta protecție pe care o primesc în urma administrării suplimentelor.

Deși rezultatele sunt interesante, spun cercetătorii, având în vedere modul în care a fost realizat studiul, aceste date nu pot indica la modul absolut că administrarea unor astfel de suplimente chiar protejează împotriva infecției cu noul coronavirus care duce la boala COVID-19.

S-ar putea ca, pur și simplu, fiind mai conștiincioase în ceea ce privește sănătatea lor, multe femei să fie mai puțin susceptibile de a se infecta, astfel încât comportamentele responsabile să explice aceste rezultate, și nu suplimentele cu multivitamine.

CITEȘTE ȘI: Oboseala post-COVID poate persista până la 10 săptămâni după vindecare – Contează dacă ai făcut o formă ușoară sau mai gravă?/ STUDIU

În acest studiu nu au fost luați în considerare factori precum situația financiară a participanților sau nivelul de studii. E posibil ca aceste constatări să fi fost influențate de statutul socio-economic al participanților, spun observatori științifici din afara studiului, dat fiind faptul că persoanele cu venituri medii sau mari au, în primul rând, mai multe șanse să cumpere și să ia suplimente. În al doilea rând, nivelul de educație le-ar putea face mai puțin susceptibile de a se infecta cu SARS-CoV-2.

Probioticele, multivitaminele, acizii grași Omega-3, vitamina D, potențial utile în scăderea riscului de COVID-19?

Din 327.720 de utilizatori ai aplicației din Marea Britanie care au avut fiecare o reacție în lanț a polimerazei sau un test de serologie pentru SARS-CoV-2, 175.652 au raportat că au utilizat suplimente în mod regulat de la începutul pandemiei. Eșantionul de studiu a fost predominant feminin, în proporție de 66,8%.

În total, 10.508 (adică 6,0%) dintre cei care au luat suplimente cu multivitamine au avut rezultate pozitive la testarea pentru noul coronavirus, în timp ce 13.013 (sau 6,6%) dintre cei care nu au luat suplimente au primit rezultate pozitive.

După ce autorii studiului au făcut ajustările necesare pentru alți factori care ar putea contribui la creșterea riscului de COVID-19, au descoperit că patru suplimente au fost asociate cu un risc mai redus. Administrarea unuia dintre aceste suplimente – probiotice, multivitamine, acizi grași Omega-3 sau vitamina D – a fost asociată cu un risc de COVID-19 cu 14%, 13%, 12% și, respectiv, 9% mai mic.

Vitamina C și zincul nu par să scadă riscul de COVID-19

Când cercetătorii au separat aceste cifre în funcție de sexul participanților, au descoperit că acest risc redus asociat cu administrarea de probiotice, multivitamine, acizi grași Omega-3 și vitamina D este vizibil numai la femei.

O altă descoperire a fost că administrarea de suplimente de vitamina C, zinc sau usturoi nu a fost asociată cu reducerea riscului de îmbolnăvire din cauza noului coronavirus.

După analizarea datelor de la utilizatorii aplicațiilor din SUA și Suedia, cercetătorii au găsit asocieri similare între utilizarea suplimentelor și infecțiile confirmate de SARS-CoV-2.

Dintre cei 993.365 de utilizatori obișnuiți ai aplicației din întreaga lume care nu au fost supuși testării, 126.556 au raportat o pierdere a mirosului sau a gustului. Acest lucru sugerează că probabil au avut COVID-19. Când cercetătorii au analizat datele de la acești indivizi, au descoperit o reducere mică, dar semnificativă a riscului, atât la bărbații cât și la femeile care au luat în mod regulat acizi grași Omega-3, multivitamine, vitamina D sau probiotice.

În timpul acestei pandemii aflată încă în curs de desfășurare, vitamina D a atras multă atenție în mass-media după publicarea unor studii care sugerau că ar putea avea un efect protector. Cu toate acestea, dovezile de până acum au fost mixte și neconcludente.

Două studii clinice aflate în desfășurare ar putea face mai multă lumină în această privință – unul condus de Universitatea Queen Mary din Londra și celălalt de Spitalul Universitar Angers, din Franța.

CITEȘTE ȘI: Medicii explică: De ce nu se infectează cu COVID-19 toți membrii unei familii, deși locuiesc în aceeași casă

Între timp, cercetătorii din spatele studiului de față recunosc câteva limitări ale cercetării lor. De exemplu, toți participanții au fost „auto-selectați”; adică, sunt persoane care au ales să descarce și să utilizeze aplicația și, prin urmare, este posibil să nu fie reprezentativi pentru populația generală.

În plus, informațiile furnizate de participanți pot fi inexacte. De exemplu, este posibil ca aceștia să fi început să ia suplimente după apariția simptomelor. În concluzie, autorii subliniază că, având în vedere că studiul a fost observațional, nu poate oferi dovezi de necontestat că luarea oricărui supliment chiar reduce riscul de COVID-19. De asemenea, aceștia precizează că sunt necesare studii mari, randomizate, controlate ale suplimentelor selectate, care să testeze efectele lor de protecție și, de asemenea, posibilele efecte adverse asupra severității bolii.

Comentarii: