SANATATE

Crește numărul cazurilor de COVID: Prevestirea sumbră a ministrului Rafila despre valul 6

smartradio.ro

Ministrul Alexandru Rafila a vorbit despre creșterea numărul de cazuri de COVID în România și despre scenariile pe care le iau în calcul.

În perioada 27 iunie-3 iulie au fost înregistrate 7.726 de persoane infectate cu COVID-19, potrivit anunțului făcut, luni, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, numărul de decese din cauza COVID a rămas mic.

„În ultima săptămână, s-au înregistrat aproape 8 mii de cazuri, mai exact 7.726 de cazuri. În unitățile sanitare de profil, numărul persoanelor infectate este de 922. La ATI sunt internate 52 de persoane. Numărul de decese, din fericire, rămâne mic. 16 decese pe parcursul unei săptămâni.

CITEȘTE ȘI: Delia a scăpat ca prin minune de tragedia din Dolomiți! Decizia de ultimul moment care a salvat-o!

În această perioadă au fost efectuate 70.000 de teste.

În ceea ce privește evoluția cazurilor, am plecat undeva la 2.000 de cazuri la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, după care a început creșterea, o creștere semnificativă, o creștere cu 50% a numărului de cazuri în săptămâna 20-26 iunie și o creștere cu circa 80% în săptămâna 27 iunie-3 iulie.

A început o creștere cu 80% în săptămâna 26 iunie – 3 iulie.

Rata de pozitivitate a crescut a cu 50% față de săptămâna precedenta”, a spus Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Anunț despre vaccinare. Unde se va face de acum: Chiar și cei vaccinați cu trei doze, e clar că există o eludare a răspunsului imun chiar și la cei vaccinați

Mai mult, ministrul Sănătății a spus că românii se vaccinează tot mai puțin și anunță că de acum înainte vaccinarea se va face numai la cabinetele medicilor de familie, pe modelul vaccinărilor antigripale.

„Tulpina Omicron este în continuare dominantă, 100% din secvențieri sunt cu Omicron. Nu există dovezi privind o severitate mai mare. Reinfecțiile cu BA5 sunt frecvente inclusiv pentru persoanele care au trecut prin boală cu Omicron. Avem circa 20% reinfecții. Având în vedere că au trecut șase luni de la valul inițial, chiar și cei vaccinați cu trei doze, e clar că există o eludare a răspunsului imun chiar și la cei vaccinați, așa că estimăm o creștere în curând. (…)

Vaccinarea este o activitate de rutină care se va desfășura la cabinetele medicilor de familie, ca și celelalte vaccinări care se fac. Eu cred că e mai important să discutăm nu dacă au unde să se vaccineze, ci dacă doresc. Supoziția că nu au unde să se vaccineze este o eroare. E în același stadiu, nu s-au înregistrat cereri semnificative, de la 1 iulie se va face prin medicii de familie, avem opt milioane de doze și căutăm o soluție astfel încât pierderile de vaccin să nu le mai fie imputabile medicilor de familie. Pierderile de vaccin depășesc acea doză de 25% în perioada actuală”, a mai spus ministrul.

Ce urmează în perioada iulie – septembrie

„Vârful acestui val o să fie între 7-10 august. Cea de-a doua variantă ar putea să fie august-septembrie, cu 70.000 de cazuri, adică 10.000 de cazuri pe zi.

Rămâne să vedem. Vârful acestui val o să fie la sfârșitul lunii iulie-început de august. Acestea sunt date pur informative, țin să precizez asta, nimeni nu poate să știe exact ce se întâmplă. Discutăm de un virus foarte variabil (…)

Nu aș vrea să generăm panică, abordarea echilibrată este cheia. Nu aș dori să vorbim despre anumite măsuri care ar putea genera panică în rândul populației. În a doua jumătate a lunii august este posibil să trecem peste acest mini-val de COVID-19.

Noi ne dorim o abordare echilibrată și o vară cât mai liniștită pentru toți românii, cu vacanțe liniștite, dar în mod responsabil”, a completat Alexandru Rafila.

Anunț pentru cei care pleacă în concediu. Anunț despre mască

Alexandru Rafila a mai spus și că le recomandă românilor care pleacă în concediu cu avionul sau autocarul să folosească masca, și ne recomandă tuturor să purtăm masca în spațiile închise.

„Dvs. vă gândiți la festivaluri, eu mă gândesc la concediile obșnuite. Sfatul meu e să utilizeze masca în interior, când călătoresc cu avionul sau autobuzul. Din câte știu festivalurile sunt în aer liber, iar transmisabilitatea e mai redusă”, a mai spus Alexandru Rafila.

CITEȘTE ȘI: Ce aliment a exclus Andreea Marin din meniul ei zilnic: a slăbit 7 kilograme într-o lună și jumătate!

Unde au fost înregistrate ele mai multe cazuri

„Unele măsuri autoritare nu și-au atins scopul și au format o iritare în rândul populației. Exemplele personale sunt bune. Apropo de cazuri: circa o treime din ultima săptămână au fost în București, 2000 și ceva de cazuri. Apoi Cluj și Brașov. E clar că Bucureștiul rămâne epicentrul. Din acastă cauză și primele măsuri sunt luate aici”, a completat ministrul.

Comentarii: