SANATATE

Cum apare deficitul de vitamina D și cât de importantă e pentru a avea un sistem imunitar puternic

medicalnewstoday.com

Vitamina D are ca principal rol menţinerea unui sistem imunitar puternic prin activarea celulelor responsabile cu apărarea organismului de virusuri sau bacterii.

Vitamina soarelui

Vitamina D este mai puţin cunoscută în rândul populaţiei, însă are rol foarte important pentru organism. Supranumită şi „vitamina soarelui”, vitamina D joacă un rol important în organismul uman, fiecare celulă a corpului nostru fiind dotată cu un receptor al acestei vitamine, având impact direct sau indirect asupra a peste 200 de gene diferite. Vitamina D este sintetizată de propriul nostru corp, în piele, în urma expunerii la razele solare.

Alina Dumitraşcu, Medic Primar Medicina Internă, vorbește, potrivit adevarul.ro despre importanţa vitaminei D în organism şi cum putem ajuta la asimilarea cantităţii optime.

CITEȘTE ȘI: Vitamina de care depinde fiecare celulă din corp: În ce alimente se găseşte

Care este mai exact rolul vitaminei D? Cum ne ajută organismul?

Vitamina D are multiple beneficii pentru organismul nostru şi trebuie ştiut că ea Toate celulele sistemului imunitar au receptori pentru vitamina D si ca urmare aceasta activează celulele T responsabile în apărarea faţă de infecţii acute virale, bacteriene sau fungice. Există dovezi ştiinţifice tot mai numeroase care atestă legătura dintre deficitul de vitamina D şi dezvoltarea unor boli autoimune cum ar fi scleroza multiplă, poliartrita reumatoidă, diabetul zaharat, bolile inflamatorii intestinale, lupusul eritematos sistemic.

Bolile autoimune apar atunci când sistemul imunitar începe să atace propriile ţesuturi în locul agenţilor patogeni externi. Vitamina D previne acest lucru prin stimularea celulelor T, care sunt responsabile cu diferenţierea clară între agresorii externi şi celulele organismului.

Un alt rol important al vitaminei D constă în formarea şi menţinerea unui sistem osos sănătos din copilărie până la bătrâneţe, datorită faptului că facilitează absorbţia calciului şi fosforului din alimente. Această vitamină intervine activ în prevenirea rahitismului la copii şi a osteoporozei la adulţi, prin mentinerea concentratiei normale de calciu in sange si nu in ultimul rand, ajută la menţinerea funcţiei normale a sistemului muscular.

De ce este important să susţinem sistemul imunitar pe tot parcursul anului?

Sistemul imunitar este principalul nostru aliat în lupta cu diversele infecţii sau factori externi. Vreau să precizez că unele infecţii nu apar doar pe perioada sezonului rece, aşa că este important să avem grijă de imunitatea noastră pe tot parcursul anului.

Cum apare deficitul de vitamina D?

Zi de zi, multe persoane se confruntă cu diverse stări neplăcute, sunt apatici, lipsiţi de energie, nu se prea pot concentra. Toate aceste lucruri sunt semne că sistemul nostru imunitar este slăbit şi are nevoie de ajutor. Cauzele sunt multiple, însă deficitul de vitamina D este unul dintre cei mai importanţi factori în scăderea imunităţii.

De asemenea, dacă simţiti frecvent dureri osoase, slăbiciune musculară, aveti probleme cu vederea sau obosiţi repede, trebuie să ştiti că aveti o carenţă de vitamina D.

Până de curând, majoritatea adulţilor se trezeau dimineaţa, săreau în maşină, ajungeau la birou, lucrau până târziu toată săptămâna şi îşi dădeau seama că pe ei nu i-a văzut soarele mai deloc, riscând astfel să se confrunte cu un deficit de vitamina D.

Care este situaţa în Romania? Cum stăm cu deficitul de vitamina D?

Conform statisticilor efectuate în ultimii ani, mai mult de jumătate din populaţia României se confruntă cu această problemă. Mai mult, în această primăvară, izolarea în case impusă de pandemie, a limitat drastic întâlnirea cu soarele.

Cercetări foarte recente ce se bazează pe datele analizate de la pacienţii din 20 de ţări europene au scos la iveală legătura dintre un nivel scăzut de vitamina D în corp şi un număr mare de cazuri de COVID-19, inclusiv o rată mai mare a mortalităţii în urma infectării cu noul coronavirus. A fost o evidentă diferenţă între numărul de cazuri şi, respectiv, mortalitatea diferită în unele ţări faţă de altele. Sunt multiple cauze ale acestei diferenţe, dar incidenţa deficienţei de vitamina D diferită de la o ţară la alta explică răspunsul diferit la infecţie.

Suplimentele de vitamina D pot proteja în infecţia de tract respirator dată de COVID-19. Aşa cum am spus mai devreme, cercetări anterioare au relevat o asociere între deficitul de vitamina D şi riscul de apariţie a anumitor boli autoimune, dar există corelaţii şi cu patologia cardiovasculară, cu hipertensiunea arterială şi chiar diabetul zaharat.

Studiile clinice au arătat o legătură inversă între nivelele de renină, inductor de hipertensiune şi vitamina D, iar nivelele hemoglobinei glicozilate, marker de severitate în diabet sunt cu atât mai mari cu cât nivelul de vitamina D este mai scazut.

Care sunt dozele recomandate?

Doza zilnică necesară de vitamina D variază în special în funcţie de vârstă. Majoritatea specialiştilor sunt de părere că adulţii au nevoie de o doză zilnică de pana la 2.000 UI (unitati internationale). Administrarea de doze mai mari până la 4.000 UI (unităţi internaţionale) este recomandată în cazul persoanelor mai în vârstă (de peste 65 de ani) sau a celor care se confruntă cu obezitate, pentru care eficacitatea sintezei vitaminei D în piele este redusă.

În cazul vârstnicilor, o doză zilnică corectă de vitamina D ajută la prevenirea fracturilor şi împiedică fragilizarea oaselor, iar la copii ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos şi la prevenirea rahitismului.

Pentru cei care vor să îşi măsoare exact nivelul de vitamina D din corp, aceştia pot face un simplu test de sânge.

Care sunt cele mai cele mai bogate surse din care putem asimila vitamina D?

Cele mai bune surse naturale de vitamina D sunt uleiul de peşte şi peştele. Vitamina D poate fi gasită în alimente cum ar fi uleiul de ficat de cod, sardinele, tonul, somonul, dar şi produsele lactate, ouăle, pâinea şi cerealele, dar aici cantitatea conţinută este mai mică. Cert este că, din păcate, consumăm aceste produse în cantităţi cam reduse, iar în produsele lactate, cantitatea de vitamina D este mult prea mică pentru nevoile organismului.

De exemplu, pentru a obţine doza recomandată, ar trebui să mâncăm zilnic aproximativ 37 de ouă, minim 1-1,5 kg de peşte gras sau chiar 7 kilograme de caşcaval, ceea ce nu poate fi realistic, nu? Şi atunci, ce putem face? Cum ajungem la doza zilnică recomandată? Pentru a putea obţine aportul zilnic necesar de vitamina D, putem apela la suplimente alimentare speciale ce au la bază această vitamina esenţială.

Acum, în farmacii se găsesc produse ce conţin vitamina D, dar trebuie să ţinem cont ca suplimentarea să fie personalizată în funcţie de vârstă. De exemplu, există produse ale căror comprimate conţin doza zilnică recomandată pentru fiecare categorie de vârstă. Deoarece există o varietate mare de produse pe bază de vitamina D pe piaţă, cu dozaje diferite, în cazul în care nu ştim exact cum să facem cea mai bună alegere, putem întreba farmacistul.

CITEȘTE ȘI: De cât soare avem nevoie pentru a sintetiza suficientă vitamina D

În concluzie, ce trebuie să reţinem despre această vitamină esenţială?

– Vitamina D joacă un rol esenţial în susţinerea sistemului imunitar şi contribuie la procesul de mineralizare a oaselor
– Pentru a susţine imunitatea organismului nostru, vitamina D trebuie administrată pe tot parcursul anului, chiar şi pe timpul verii
– Doza zilnică recomandată pentru adulţi este de aproximativ 2000 UI, însă poate ajunge până la 4000 UI, în funcţie de vârstă.
– Cele mai bune surse naturale de vitamina D sunt uleiul de peşte, peştele şi produsele lactate, ouăle, pâinea şi cerealele, dar cantitatea de vitamina D este mult prea mică pentru nevoile organismului.
– Pentru a putea obţine aportul zilnic necesar de vitamina D, putem apela la suplimente alimentare pe baza de vitamina D disponibile în farmacii
– pentru a face cea mai bună alegere, putem întreba farmacistul.

Comentarii: