NUTRITIE SANATATE

Cum consumi pătrunjelul pentru a beneficia de efectele sale terapeutice

monitorulcj.ro

Pătrunjelul are un conţinut bogat de vitamine şi minerale, această plantă are efecte benefice asupra sănătăţii, putând ameliora simptomele cauzate de anumite afecţiuni. Deoarece este o sursă bogată de vitamine şi minerale, pătrunjelul conţine calciu, fosfor, potasiu, vitamina K şi fier.

Studiile publicate în revista Nature arată că pătrunjelul conţine mai multă vitamina C decât citricele şi mai mult fier decât spanacul, fiind astfel un aliment care merită introdus în dieta zilnică.

Pătrunjelul are un nivel ridicat de betacaroten, vitamina B12, acid folic, clorofilă, calciu ,dar şi multe alte substanţe nutritive esenţiale. Planta are efect hidratant, hrănitor, stimulează sistemul imunitar, îmbunătăţeşte capacitatea de asimilare şi de sintetizare a substanţelor nutritive a majorităţii organelor.

Combate anemia

Datorită conținutului ridicat de fier și vitamina C, pătrunjelul poate combate anemia. Dietele bogate în consumul de pătrunjel aduc un aport important de fier, care este sintetizat mai bine datorită prezenţei acidului ascorbic. Mai mult, acesta poate ajuta şi la purificarea sângelui, potrivit dcmedical.ro.

CITEȘTE ȘI: Pătrunjelul, OBLIGATORIU în alimentaţie: Sursă inegalabilă de minerale, cu beneficii-surpriză pentru sănătate

Previne cancerul de piele

Pătrunjelul conține flavonoide, iar potrivit studiilor, consumul de pătrunjel poate lupta împotriva celulelor maligne care declanşează cancerul. Un nou studiu, realizat de un cercetător de la Universitatea din Missouri a descoperit că un compus din pătrunjel poate opri anumite celule tumorale canceroase de sân să se înmulțească și să crească. Studiul a fost publicat recent în Cancer Prevention Research.

Protejează ochii

Aportul de luteină, betacaroten protejează ochii şi susţin sănătatea acestora. De asemenea, prezența vitaminei A din pătrunjel ajută la prevenirea afecţiunilor asociate cu conjunctiva şi corneea.

Efect antioxidant

Pătrunjelul are și efect antioxidant, diuretic şi calmant, astfel susţine eliminarea toxinelor din organism şi poate ajuta în protejarea şi regenerarea funcţiilor hepatice.

CITEȘTE ȘI: Efecte uimitoare ale sucului de pătrunjel: Lista afecţiunilor pe care le tratează

Cum se folosește

Atât pentru uz intern, cât şi pentru uz extern, sunt recomandate ceaiurile de pătrunjel. Se realizează dintr-o lingură de frunze uscate sau 30 de grame de pătrunjel proaspăt, fierte în 200 – 250 ml de apă.

O modalitate potrivită de a consuma pătrunjelul este şi sub formă de suc. Acesta se face la blender dintr-o cană cu apă şi o legătură de pătrunjel proaspăt şi se bea imediat. Se poate adăuga o jumătate de banană, o linguriţă de miere sau câteva fructe de pădure pentru un gust mai dulce.

Comentarii: