Cum îți afectat organismul după 3 nopți de somn prost. Se știe de mult timp că lipsa somnului este dăunătoare pentru inimă, dar oamenii de știință încep acum să înțeleagă exact cum se produce această afectare, scrie Science Alert.
Într-un nou studiu realizat de Universitatea Uppsala din Suedia, oamenii de știință au descoperit că doar trei nopți de somn restricționat (aproximativ patru ore pe noapte) provoacă modificări în sânge care sunt legate de un risc crescut de boli de inimă.
Cum îți afectat organismul după 3 nopți de somn prost
Cercetătorii au analizat proteinele inflamatorii din sânge – molecule pe care organismul le produce atunci când este supus stresului sau luptă împotriva bolilor. Atunci când aceste proteine rămân la un nivel ridicat pentru o perioadă lungă de timp, ele pot afecta vasele de sânge și pot crește riscul de afecțiuni precum insuficiența cardiacă, bolile coronariene și fibrilația atrială (bătăi neregulate ale inimii).
CITEȘTE ȘI: 5 semne că lipsa unui somn de calitate îți afectează sănătatea
Studiul a implicat 16 bărbați tineri sănătoși care au petrecut câteva zile într-un laborator unde totul, de la dietă la activitate și expunere la lumină, a fost strict controlat.
Participanții au urmat două regimuri: trei nopți de somn normal (8,5 ore) și trei nopți de somn restricționat (4,25 ore). După fiecare fază, bărbații au efectuat un exercițiu scurt și intens pe bicicletă, iar sângele lor a fost analizat înainte și după exercițiu.
Boli de inimă
Oamenii de știință au măsurat aproape 90 de proteine diferite din sânge. Ei au descoperit că privarea de somn a provocat o creștere clară a markerilor inflamatori legați de bolile de inimă.
Deși exercițiile fizice cresc de obicei nivelurile de proteine „sănătoase” precum interleukina-6 și BDNF (care susțin sănătatea creierului și a inimii), aceste efecte sunt mai slabe după un somn de proastă calitate.
Ceea ce este deosebit de îngrijorător este faptul că aceste schimbări au apărut chiar și la persoane tinere și sănătoase, după doar câteva nopți de somn perturbat. Acest lucru este alarmant, având în vedere cât de frecvent este somnul insuficient sau de proastă calitate și faptul că aproximativ un sfert din oameni lucrează în ture care le perturbă ritmul de somn.
CITEȘTE ȘI: Cum să ai parte de un somn odihnitor: Suplimentul alimentar de care ai nevoie – Nu este magneziu
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că momentul prelevării probelor de sânge este important: nivelurile de proteine difereau dimineața și seara, și cu atât mai mult când somnul era restricționat. Acest lucru sugerează că somnul afectează nu numai ceea ce se întâmplă în sânge, ci și momentul în care aceste schimbări sunt cele mai vizibile.
Deși viața modernă ne încurajează să sacrificăm somnul pentru productivitate, socializare sau timp petrecut în fața ecranului, studii precum acesta ne reamintesc că organismul are grijă de sine – în liniște, chimic și fără compromisuri.
Comentarii: