REVIEW

Cum păstrezi cașcavalul pentru a nu mucegăi

Foto: Pinterest.com

Brânza este un produs care, din punct de vedere al longevității, poate fi depozitat prin congelare. Dar gustul și calitățile sale nutritive se schimbă după aceea? Totul depinde de modul în care este depozitată.

De ce ar trebui să congelați brânza?

Se întâmplă în diferite momente ca produsele lactate, în general, să ne facă surprize neplăcute cu prețurile lor. Persoanele care practică congelarea brânzei pentru a atenua măcar într-o oarecare măsură șocurile de preț, amintesc, de asemenea, că înghețarea acesteia este o bună garanție împotriva mucegaiului – acesta este un fel de bonus suplimentar.

Brânza tare cu un conținut ridicat de grăsime este mai potrivită pentru congelare, în timp ce brânza moale cu un conținut ridicat de umiditate – nu atât de mult. Tipurile de brânză mai moi nu ar trebui să fie congelate, deoarece își pierd adesea textura originală; iar cele mai grase o păstrează relativ bine după decongelare.

CITEȘTE ȘI: Cum afli dacă CAȘCAVALUL este contrafăcut. Ce TEST simplu poți face

Dar, în orice caz, actul de congelare și decongelare nu privează brânza de posibilitatea de a fi folosită ca ingredient în diverse feluri de mâncare.

Înainte de a o pune în congelator, înfășurați-o întotdeauna în hârtie de bucătărie sau folie de aluminiu în bucăți de cel mult 100-150 de grame – de preferat, chiar și în porții mai mici. După aceea, cel mai bine este să o puneți într-o pungă cu fermoar și apoi în congelator.

Asigurați-vă că notați data la care a fost congelat.

Cu toate acestea, dacă brânza se află în ambalajul original (inclusiv în folie de aluminiu), poate fi pusă cu ușurință direct în punga ziplock și apoi în congelator, fără a mai fi împachetată.

Cât timp rezistă brânza congelată?

Brânza tare, tăiată în bucăți, rezistă mult timp în congelator, aproximativ 6 luni – dacă este bine împachetată.

Cea mai moale – aproximativ 4 luni. Brânzeturile feliate sau rase rezistă mai puțin timp, deoarece au o suprafață absorbantă mai mare – în acest caz, durata de depozitare este de 3 luni.

Cum se dezgheață brânza congelată?

Ideal este să dezghețați brânza peste noapte în frigider. O bucată de dimensiuni medii se va decongela complet în aproximativ 8 ore. Se recomandă să o lăsați la temperatura camerei timp de 30 de minute înainte de consum.

Este normal să observați o schimbare a texturii originale a brânzei după decongelare, dar nu vor exista abateri majore în ceea ce privește gustul. Cu toate acestea, cel mai bine este să folosiți brânza decongelată în primul rând pentru gătit.

Nu se recomandă să o lăsați congelată mai mult de 6 luni – aceasta este perioada maximă.

Ce se va întâmpla dacă congelați incorect cașcavalul?

Încălcarea regulilor poate face ca brânza să își piardă aspectul atractiv, iar gustul său se poate chiar deteriora. Acest lucru se întâmplă dacă este învelit în folie de celofan: acest material poate emite un „miros” de plastic. Este mai bine să folosiți folie de aluminiu sau hârtie pergament.

O altă greșeală este congelarea bucăților mari de brânză care cântăresc mai mult de cinci sute de grame. În acest caz, riscați să nu o puteți consuma după decongelare, iar în acel moment calitatea ei se deteriorează.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Cum să consumi lactate chiar dacă ai intoleranță la lactoză

Brânza care, după decongelare, este planificată să fie folosită pentru pizza sau alte feluri de mâncare într-o formă bogată, este mai bine să o radeți sau să o tăiați în prealabil, chiar înainte de congelare.

Brânza nu trebuie păstrată mai mult de 3 sau 6 luni în congelator, în funcție de modul în care este tăiată. Dacă o păstrați mai mult timp, gustul ei se deteriorează, iar evaporarea umidității o va face prea uscată.

De asemenea: nu ar trebui să dezghețați brânza în cuptorul cu microunde, căci acolo se va topi pur și simplu.

Comentarii: