SANATATE

Cum poți să îți dai seama dacă ai probleme cu inima: Simptomele pe care nu trebuie să le ignori

nbcnews.com

Suferi de inimă? Chiar dacă ești convins că nu, este posibil să nu știi că ai astfel de probleme. E prea clad afară, meteorologii avertizează că disconfortul termic e crescut. Și că ar trebui să evităm expunerea la temperaturi ridicate. Mai ales dacă ne știm suferinzi. Dar ce ne facem dacă nu știm că avem probleme?

În cele mai multe dintre cazuri, bolile inimii se instalează fără să dea semne. Sau dacă le dau, acestea sunt ignorate. Cel mai indicat ar fi să îi facem periodic o vizită medicului de familie. Căci afecțiunile cardiovasculare se manifestă totuși prin diferite semne, iar istoricul personal poate scoate la iveală gradul de risc la care suntem expuși.

CITEȘTE ȘI: De sezon: Fructul care protejează vederea, inima și creierul

Atenție la hidratare!

Căldura este un factor de risc chiar și atunci când te afli sub tratament. Căci unele medicamente interacționează cu ea și pot duce la dereglări. Cardiacii sunt predispuși la deshidratare, din cauza diureticelor destinate lor. Deși se recomandă consumul de lichide, există riscul ca excesul să afecteze inima și sistemul cardiovascular.

Betablocantele, medicamente larg prescrise, pot împiedica inima să se contracte suficient de repede în timpul zilelor toride, limitând capacitatea corpului de a se răcori. Deshidratarea duce la creșterea numărului de bătăi cardiace, ceea ce se poate finaliza cu crize de angină pectorală sau de insuficiență cardiacă. Există și riscul scăderii sau creșterii bruște a tensiunii arteriale, al apariției tulburărilor circulatorii.

Semne că suferi de inimă fără să știi

De preferat ar fi să ne controlăm periodic, chiar și fără să ne știm bolnavi sau să avem vreo durere. Totuși, iată câteva dintre semnele care ar trebui să te pună pe gânduri cu privire la sănătatea inimii:

1. Picioare umflate

Edemele cauzate de lichidele reţinute în organism, mai ales la glezne, la mâini şi în regiunea abdominală se pot traduce prin suspiciunea de insuficienţă cardiacă, dar și prin boli vasculare.

2. Transpirație excesivă

Simți că-ți curg apele pe tine, chiar și când stai relaxată. Pui totul pe seama caniculei, însă ar trebui să te gândești că transpirația este unul dintre simptomele cel mai des întâlnite ale infarctului miocardic.

3. Tuse

Cu sau fără șuierături, tusea nejustificată poate fi semnul unei boli de inimă.

4. Lipsă de aer

Senzația de sufocare, însoțită sau nu de durere în piept, poate fi semn al unei boli cardiovasculare.

5. Amețeală

Te simți sleită de puteri, ai tot dormi și te ia amețeala când te aștepți mai puțin? Ai nevoie de un control al ritmului cardiac. Și asta pentru că insuficiența cardiacă dă tulburări de ritm, iar consecințele pot fi extrem de grave.

CITEȘTE ȘI: Obiceiuri perverse: Credeai că au un efect pozitiv, dar îți îmbolnăvesc inima

HTA ucide în tăcere

Hipertensiunea arterială este una dintre bolile silențioase, des întâlnite. Și poate ucide într-o clipă! Depistarea în stadii incipiente, când impactul negativ al valorilor tensionale încă nu și-a pus amprenta pe principalele organe direct afectate, inima, vasele de sânge, creier și rinchi, precum și instituirea unui tratament optim, poate stopa progresia către bolile cardiovasculare clinic manifeste.

Acestea se pot complica prin infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală. Pentru asigurarea unui control terapeutic optim, pacientul trebuie reevaluat periodic, pentru a se putea urmări complianța și aderența, atât la tratamentul medicamentos cât și la măsurile non-farmacologice, adesea ignorate de cei mai mulți pacienți hipertensivi.’, spune Prof. Dr. Maria Dorobanțu, Președintele Societății de Hipertensiune Arterială, potrivit libertateapentrufemei.ro.

Comentarii: