SANATATE

Cum să ai grijă de tine dacă suferi de diabet sau boli cardiovasculare: 8 moduri de a face față acestor boli

Foto: Pinterest.com

Cum să ai grijă de tine dacă suferi de diabet sau boli cardiovasculare: 8 moduri de a face față acestor boli. S-a demonstrat că diabetul de tip 2 și bolile de inimă, două dintre cele mai frecvente boli cronice, sunt strâns legate între ele.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt mai predispuse să dezvolte boli de inimă și au un risc crescut de atac de cord sau de accident vascular cerebral. De asemenea, este mai probabil ca aceștia să aibă afecțiuni care cresc riscul de boli de inimă sau de accident vascular cerebral, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și colesterolul ridicat.

Cum să ai grijă de tine dacă suferi de diabet sau boli cardiovasculare: 8 moduri de a face față acestor boli

1. Creșteți activitatea fizică

S-a demonstrat că exercițiile fizice reduc riscul de boli cardiovasculare la persoanele cu diabet. Prin urmare, accentul principal ar trebui să fie pus pe exercițiile aerobice, cum ar fi mersul pe jos, joggingul, ciclismul sau înotul.

Exercițiile aerobice întăresc inima, ceea ce o ajută să pompeze mai eficient și îmbunătățește fluxul sanguin în tot corpul. Cercetările sugerează că o combinație de exerciții aerobice și de forță poate fi chiar mai benefică pentru persoanele cu diabet de tip 2.

CITEȘTE ȘI: Modalitatea cea mai ușoară de a preveni diabetul

O trecere în revistă a 53 de studii a concluzionat că, în timp ce atât exercițiile aerobice, cât și antrenamentul de rezistență duc la îmbunătățiri în ceea ce privește reglarea glicemiei, regimurile de exerciții fizice care includ ambele forme de exerciții pot fi mai eficiente decât oricare dintre tipurile de exerciții singure.

2. Urmați o dietă sănătoasă pentru inimă

Aportul de grăsimi și carbohidrați este esențial pentru gestionarea atât a diabetului, cât și a bolilor de inimă. Dar trebuie să acordați atenție tipurilor de fiecare nutrient pe care le consumați, nu doar cantității totale. În special, ar trebui să limitați grăsimile saturate care se găsesc în carne și produse lactate, deoarece acestea pot crește nivelul colesterolului LDL nesănătos din sângele dumneavoastră, ceea ce duce la o acumulare de depozite de grăsime numite plăci în artere.

De asemenea, ar trebui să evitați carbohidrații rafinați, inclusiv zaharurile rafinate și cerealele procesate care se găsesc în multe gustări și deserturi. Aceste alimente pot crește mai rapid nivelul de zahăr din sânge și sunt asociate cu rate mai mari de boli de inimă.

În ceea ce privește ceea ce ar trebui să mâncați, dieta mediteraneană se bazează pe cereale integrale, leguminoase (mazăre, fasole și linte), pește și păsări de curte, grăsimi sănătoase din uleiul de măsline și nuci, precum și multe fructe și legume.

3. Mențineți o greutate sănătoasă

Faptul de a fi supraponderal sau obez este adesea agravat de factori metabolici care cresc atât glicemia, cât și riscul de boli de inimă, mai ales dacă aveți exces de grăsime în anumite zone ale corpului. Dar dacă slăbești, nivelul zahărului din sânge poate scădea. Puteți observa o scădere a colesterolului și a trigliceridelor. Tensiunea arterială poate scădea, de asemenea, dacă slăbiți.

4. Nu fumați

Pe lângă faptul că poate crește glicemia pe termen scurt, fumatul poate agrava efectele complicațiilor diabetului. Deși riscul de cancer pulmonar este mai bine cunoscut, fumatul crește, de asemenea, foarte mult riscul de boli de inimă prin deteriorarea pereților vaselor de sânge și prin creșterea acumulării de plăci.

5. Consumați alcool doar cu moderație

Deși unele studii sugerează că ar putea exista o legătură între consumul ușor sau moderat de alcool și beneficiile pentru inimă, în special din partea vinului roșu, nicio cercetare nu a dovedit o legătură definitivă între consumul de alcool și îmbunătățirea sănătății inimii. Alcoolul poate afecta medicamentele pentru diabet și poate determina creșterea sau scăderea glicemiei în funcție de conținutul băuturii.

Consumul de alcool poate scădea glicemia timp de până la 24 de ore, iar persoanele cu diabet de tip 2 sunt sfătuite să ia o masă sau o gustare atunci când beau pentru a preveni scăderea prea mare a glicemiei.

6. Reduceți stresul

Se știe că stresul crește nivelul de zahăr din sânge, lucru pe care mulți oameni îl descoperă pe propria piele atunci când fac verificări de rutină pe parcursul zilei. Iar în perioadele de stres, poate fi mai dificil să te ocupi de gestionarea zilnică a bolii tale, inclusiv de controlul nivelului de zahăr din sânge.

7. Dormiți mai mult

Stresul și lipsa de somn sunt ucigașe. Dacă în mod cronic nu dormiți suficient în fiecare noapte, aveți un risc mai mare de a dezvolta atât boli de inimă, cât și diabet de tip 2. Există unele dovezi că un somn prea puțin sau prea mult poate crește nivelul de zahăr din sânge dacă aveți deja diabet.

Un studiu a constatat că adulții cu prediabet sau diabet de tip 2 netratat care au dormit mai puțin de cinci ore sau mai mult de opt ore pe noapte au avut niveluri mai ridicate de zahăr în sânge decât adulții care au dormit între șapte și opt ore.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Ce se întâmplă dacă nu tratezi diabetul – Cum este afectat întreg organismul

8. Obțineți ajutor pentru depresie

Depresia poate face dificilă menținerea unui stil de viață sănătos și respectarea tratamentelor recomandate atât pentru diabet, cât și pentru sănătatea inimii. Deci, acesta este un alt lucru de verificat.

Din nefericire, mulți oameni sunt reticenți în a raporta semnele de depresie, deoarece au impresia că își recunosc slăbiciunea. Trebuie eliminat stigmatul asociat cu mersul la un tratament comportamental. Iar medicii ar trebui să se simtă liberi să îndrume pacienții către sănătatea comportamentală dacă ei cred că au nevoie de ea, potrivit actualno.com.

Comentarii: