FRUMUSETE

Cum să NU ai grijă de părul tău: Greselile de care să te ferești

mdrl.ro

Fiecare dintre noi ne dorim un păr sănătos, cât mai frumos, bogat și strălucitor și apelăm la o mulțime de cosmetice pentru podoaba capilară. Dar pe unele dintre ele le folosim greșit sau în exces!

Iată 10 reguli de bază care te ajută să ai un păr sănătos, recomandate de stiliștii cu experiență. Ține cont de faptul că produsele de styling, oricât de scumpe și bune ar fi, trebuie folosite conform instrucțiunilor de pe etichetă și conform sfaturilor pe care le primești de la stilistul tău.

1. Folosești prea multe produse de styling

Multe dintre noi ne dorim coafura perfectă, cu volum și strălucire, drept pentru care folosim prea multe produse deodată: balsam, spumă pentru volum, spray pentru strălucire, fixativ pentru finisare. „Toate acestea sufocă firul de păr și nu-l lasă să respire. Părul are nevoie de șampon, balsam sau mască și maximum 2 produse de styling, unul pe părul ud și unul pe părul uscat.”, precizează Antoaneta Stoican, stilist Wella Profesionals, potrivit libertateapentrufemei.ro.

2. Ții părul prins prea mult timp

Este adevărat că părul prins este ferit de impuritățile din mediu și uneori este cea mai rapidă și versatilă coafură, dar „la fel ca atunci când îl sufocăm cu produse de styling, părul prins nu reușește să respire așa cum trebuie, iar rădăcinile sunt mereu în tensiune. Imaginează-ți că ești tot timpul legată strâns cu o sfoară. Îți va fi ușor să-ți dai seama cum se simte părul tău și care vor fi urmele lăsate de sfoară!”, spune Antoaneta Stoican.

CITEȘTE ȘI: Uleiul de care părul tău are nevoie: Ajută la regenerarea și rehidratarea acestuia

3. Folosești ustensile de coafat în mod necorespunzător

Peria de păr, placa, ondulatorul, ne salvează în multe situații, reușind să ne aranjăm părul singure, însă nu întotdeauna folosim aceste instrumente corect. În primul rând, ele trebuie curățate și dezinfectate săptămânal. Iar înainte de folosirea lor, trebuie să protejăm termic părul. Așa cum nu este bine să stăm la plajă fără o protecție solară, nici părul nu trebuie să-l lăsăm neprotejat în fața căldurii. Acest scut termic protejează părul de temperatura ridicată și îl ajută să rămână neted și strălucitor. Atunci când folosim un protector termic, trebuie să ne asigurăm că el este complet absorbit de păr înainte de a aplica intrumentul fierbinte.”, ne recomandă specialistul Wella Professionals.

4. Uiți să tunzi periodic vârfurile

Vârfurile despicate aduc un aspect dezordonat și total inestetic părului. Tunsoarea își pierde forma, iar coafura este greu de făcut și menținut în aceste condiții. Deși sunt multe produse care cosmetizează și acest neajuns, tot foarfeca rezolvă problema. „Nu trebuie să te tunzi o dată pe lună, dar cel puțin o dată la trei luni trebuie să faci o vizită la salon, acest lucru te va ajuta să ai un păr sănătos și cu un aspect îngrijit”, ne recomandă Antoaneta.

5. Te speli mereu cu același șampon

Când descoperim un șampon care face bine părului, tindem să îl folosim tot timpul. Însă, așa cum schimbăm deodorantul sau pasta de dinți, așa trebuie să procedem și cu șamponul. În plus, nevoile părului se schimbă în timp și este bine să folosim un șampon adecvat.

6. Usuci părul la o temperatură prea mare

Poate că uneori ne grăbim și alegem să ne uscăm părul la o temperatură mult prea mare provocând astfel arderea firelor de păr și degradarea excesivă. Antoaneta Stoican ne atrage atenția că uscătorul de păr trebuie ținut la 20 cm distanță pentru un păr sănătos, iar temperatura trebuie să fie potrivită în funcție de grosimea acestuia (cu cât părul este mai subțire cu atât are nevoie de o temperatură mai scăzută).

7. Îți usuci părul cu prosopul

Stiliștii spun la unison că aceasta este o greşeală gravă! Deoarece această acţiune afectează iremediabil suprafaţa firului de păr, făcându-l casant şi fragil. Părul se tamponează cu prosopul. „În loc să-l agresăm prin frecare, mai bine îl răsucim într-un prosop-turban, nu prea strâns, pentru câteva minute, iar un prosop din microfibră va absorbi apa foarte rapid.”, ne sfătuiește stilista.

8. Îți piepteni părul când este ud

Când este ud, firul de păr este extrem de sensibil şi se poate rupe foarte ușor. Părul ud este mai sensibil de 100 de ori decât cel uscat. Stiliștii ne recomandă să folosim un pietene special, cu dinți rari, dacă este absolut necesar să ne pieptănăm după spălare.

9. Vrei un păr sănătos, dar îl speli prea des

Curățarea părului mai mult decât este nevoie duce la îndepărtarea uleiurilor naturale care îl mențin sănătos, făcându-l astfel mai fragil și mai predispus la rupere. Dar dacă îl spălăm mai rar avem de câștigat. „Atunci când degresăm prea mult scalpul, pielea va avea tendința să compenseze uscăciunea și să producă mai mult sebum, ceea ce va atrage și mai multă murdărie și resturi în scurt timp. Este recomandat să ne spălăm de cel mult 3 – 4 ori pe săptămână. Între șamponări, dacă este nevoie, putem folosi șamponul uscat”, ne recomandă Antoaneta Stoican.

CITEȘTE ȘI: Leguma care oprește căderea părului: Stimulează circulația sângelui la nivelul scalpului

10. Îți clătești părul cu apă fierbinte

Căldura excesivă trebuie evitată cu orice preț dacă ne dorim un păr sănătos și strălucitor. Stiliștii spun că apa fierbinte poate fi comparată cu acțiunea aparatelor de coafat folosite necorespunzător. Dacă apa este prea fierbinte pentru mâna ta, atunci și pentru părul tău va fi dăunătoare. „Este bine să folosim pentru clătirea șamponului apă caldă, nu fierbinte! Acest lucru permite cuticulelor să se deschidă și firele de păr să rămână curate din interior spre exterior. Odată ce am pus balsamul sau masca, clătirea se va face cu apă cât mai rece pentru a sigila cuticula. Acest lucru adaugă o strălucire sănătoasă care va dura până la următoarea spălare”, recomandă Antoaneta Stoican.

Comentarii: