NUTRITIE

Cum să prepari cea mai gustoasă și sănătoasă salată de roșii

pinterest

Românul şi salata de roşii. Salata de roşii şi românul. Se pot scrie romane întregi cu poveştile culinare dintre acest preparat legendar pentru gastronomia noastră şi generaţiile care se bucură de prospeţimea şi dulceaţa roşiilor proaspăt culese în ”acordurile” aromei cuminţi a castraveţilor şi în ”răsunătoarea voce” de cepei.

Totul fiind uns la propriu de ulei. Ulei de floarea soarelui sau de rapiţă până nu demult. Şi totuşi, salata de roşii nu este mereu cea mai sănătoasă dacă nu alegem ingredientele cu grijă sau nu respectăm cantităţile unor ingrediente.

Cum să faci o salată de roşii sănătoasă

Când preparăm salată de roşii? Salata de roşii se consumă în sezonul roşiilor – vara.
Ce tip de roşii să cumpărăm? Soiuri româneşti complet coapte – celebrele roşii inimă de bou – de exemplu. Ideal este ca roşiile şi în general legumele pe care le consumaţi să fie cultivate în regim de agricultură biologică sau în sistem neintensiv, recomandă csid.ro. Puteţi adăuga şi castraveţi proaspeţi (alegeţi variantele cornişor) şi ardei gras.

CITEȘTE ȘI: Beneficiile sucului de roşii asupra sănătăţii: Cum te ajută să ai un organism puternic, un ten neted și o digestie optimă

Ce tip de ulei este ideal?

Până să vorbim despre tipul de ulei recomandat de nutriţionişti vrem să atragem atenţia asupra cantităţii de ulei folosite. Încercaţi să limitaţi cantitatea căci este foarte caloric (o lingură de ulei are 100 kilocalorii, cam cât o bucăţică de carne slabă la grătar). Puteţi folosi o linguriţă de ulei combinat cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă de exemplu.
Uleiurile cele mai sănătoase sunt cele presate la rece – ulei de măsline extravirgin, ulei de nucă, ulei din seminţe de in sau ulei din seminţe de cânepă. Noi am încercat salată de roşii şi cu ulei de seminţe de dovleac presat la rece şi a avut o aromă deosebită.

Ce tip de sare este cel mai indicat

Din capul locului vă spunem, sarea este un condiment foarte preţios din care este suficient să puneţi un vârf de cuţit la un bol mare de salată. Cu cât ingredientele folosite sunt mai proaspete, nu veţi simţi nevoia de sare. Consumul exagerat de sare poate duce în timp la formarea hipetensiunii arteriale. Sarea pentru care nutriţioniştii bat palma este sarea de mare simplă.

Ceapa – un aliat al sănătăţii

Din salata de roşii, ceapa este ingredientul magic. O spun chiar şi cei care nu mănâncă ceapă, gustul pe care ceapa îl lasă în zeama salatei de roşii este magic. Ceapa roşie este binecunoscută pentru proprietăţile sale antioxidante puternice. Folosiţi-o. Şi ceapa verde reprezintă o opţine excelentă pentru salata de roşii, dacă o aveţi la îndemână.

Salata de roşii – cu brânză sau fără?

O altă întrebare care se pune des în lumea celor care vor să mănânce sănătos este ”Salata de roşii şi brânza îngraşă?”. Ei bine, ca de fiecare dată există zeci de termeni ai unei ecuaţii ce are ca rezultat îngrăşarea sau slăbirea. În general, brânza şi roşiile fac parte din combinaţiile bune de alimente. Iar dacă adăugaţi câteva bucăţele de brânză salatei de roşii, va fi mai consistentă şi veţi simţi mult mai târziu senzaţia de foame.

CITEȘTE ȘI: Ieftin, delicios şi sănătos: Cum prepari acasă supa de roşii, mâncare ideală vara

Cu sau fără pâine?

Pâinea obţinută din făină integrală este o opţiune bună pentru salata de roşii. Evident, cu cât mâncaţi mai multă pâine, cu atât aportul caloric creşte. Aşadar, adaptaţi cantităţile conform planului alimentar care vi se potriveşte şi bucuraţi-vă din plin de salata de roşii!!!

Comentarii: