Cum să te relaxezi după muncă fără să consumi alcool. Nimic nu este mai plăcut decât să te relaxezi după o zi lungă de muncă. După ce petrecem mai multe ore dedicându-ne atenția unei sarcini, avem nevoie de puțină odihnă.
„După o zi lungă de muncă, stabilirea unor obiceiuri de relaxare intenționată este esențială atât pentru bunăstarea mentală, cât și pentru relaxarea susținută”, spune Sandra Kushnir, terapeut licențiat de căsătorie și familie. „În calitate de expert în sănătate mintală, recomand adesea o combinație de practici active, conștiente și de refacere care să răspundă diferitelor nevoi și niveluri de energie.”
Doriți să creați o rutină relaxată după muncă, care să combine activități antrenante cu plăceri relaxante? Iată câteva activități pe care le puteți transforma în obiceiuri pentru o recuperare optimă, potrivit lui Kushnir și altor experți în sănătate mintală.
CITEȘTE ȘI: Usturoi sub pernă: Cum ajută la relaxarea sistemului nervos
Cum să te relaxezi după muncă fără să consumi alcool
Pregătește-ți mâncarea.
Nu trebuie să fie gourmet; pregătirea unei mese simple care vă place este o modalitate productivă și sănătoasă de a practica îngrijirea de sine. „Consumul de alimente care te fac să te simți bine îți poate ridica starea de spirit și te poate face să te simți mai relaxat și mai încărcat pentru restul serii”, spune Kushnir.
Faceți un duș liniștitor
De ce să nu vă transformați dușul de seară într-un ritual rapid de autoîngrijire? Săriți peste frecarea grăbită și răsfățați-vă cu un duș (sau o baie) pentru toate – întindeți-vă o mască de păr, scoateți-vă exfoliantul de corp preferat și investiți o parte din energia rămasă de la ziua de lucru într-o curățare profundă revitalizantă.
„Un duș fierbinte vă poate ajuta să vă relaxați mușchii, să eliberați tensiunea și să vă oferiți șansa de a „spăla” stresul zilei”, spune Rachel Stanton, terapeut. „Apa caldă poate fi liniștitoare și vă puteți lua timpul necesar pentru a vă relaxa cu adevărat și a vă limpezi mintea.”
Exerciții fizice
Mulți dintre noi ne petrecem zilele de lucru cocoțați pe birouri și calculatoare. Timpul petrecut departe de muncă ne oferă ocazia de a face puțină mișcare. Chiar dacă nu sunteți un fan al exercițiilor fizice, găsiți un obicei activ care vă place cu adevărat.
„Descompunerea bazată pe mișcare, cum ar fi o plimbare de seară, întinderi ușoare sau o sesiune distractivă de dans, poate ajuta la eliberarea tensiunii acumulate în timpul zilei, evitând în același timp lenea pe care o aduce adesea timpul petrecut în fața ecranului”, spune Kushnir.
Scrieți într-un jurnal.
Există un motiv pentru care experții în sănătate mintală promovează adesea beneficiile jurnalului – o serie de studii științifice au confirmat statutul său de modalitate eficientă și necostisitoare de a face față stresului. „Jurnalul vă oferă șansa de a descărca tot ceea ce v-a preocupat pe parcursul zilei”, spune Kushnir.
Alegeți un hobby creativ
Hobby-urile care ne permit să echilibrăm tehnica cu imaginația „pot angaja mintea într-un mod revigorant, nelegat de muncă”, spune Kushnir.
Hobby-urile „bunicii” meșteșugărești sunt la modă acum – tricotatul, croșetatul și cusutul sunt doar câteva exemple de activități lente și meditative care stimulează dopamina și ne pot ajuta să direcționăm gândurile active către o muncă manuală plăcută.
Limitați timpul petrecut în fața ecranului
Multora dintre noi le place să își oprească creierul după muncă și să se arunce imediat în social media. Nu este nevoie să o eliminați complet din rutina dvs., dar Kushnir avertizează că utilizarea excesivă a tehnologiei poate da un ton „lent” serii dvs.
CITEȘTE ȘI: Alimentele care te ajută să dormi bine noaptea: Induc o stare de relaxare și calm
Studiile au arătat în mod concludent că lumina albastră emisă de dispozitivele noastre – și toate opțiunile de derulare pe care le oferă – poate perturba ritmul circadian al corpului nostru, făcând ora de culcare deosebit de dificilă. Schimbarea timpului petrecut în fața ecranului cu una dintre activitățile descrise mai sus poate oferi beneficii pentru sănătatea fizică și mentală, pregătindu-vă pentru o zi de mâine mai plăcută.
Dezactivați notificările inutile, activați setarea „nu deranjați” a telefonului și deconectați-vă de la dispozitiv seara (de exemplu, mergeți la o plimbare sau începeți un nou proiect creativ).
Comentarii: