Obiceiul, aparent inofensiv, care prezintă un risc pentru inimă. Cu excepția cazului în care vă gătiți toate mesele acasă, sunt șanse să fi mâncat la un moment dat mâncare din recipiente de plastic pentru takeout. Dar un nou studiu sugerează că ar putea prezenta un risc de boli de inimă.
Studiul se adaugă la un număr tot mai mare de cercetări care arată că microplasticele și substanțele chimice găsite în recipientele din plastic pot afecta sănătatea inimii.
Ce descoperă studiul
Studiul a fost realizat în două părți. În una dintre ele, cercetătorii au chestionat peste 3 000 de persoane cu privire la expunerea lor la plastic și la sănătatea inimii lor.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care erau expuse frecvent la plastic – inclusiv mâncând din recipiente de plastic pentru mâncare la pachet – aveau un risc mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă, o afecțiune cronică în care inima nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului. De fapt, cercetătorii au constatat că riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă era cu 13% mai mare în cazul unei expuneri mai mari la recipiente de plastic pentru mâncare la pachet.
CITEȘTE ȘI: Brânza cea mai bună pentru inima ta: Are mai mult calciu decât un pahar de lapte
Cealaltă parte a studiului s-a concentrat asupra șobolanilor. Pentru această parte, cercetătorii au turnat apă clocotită în recipientele de plastic pentru mâncare la pachet și le-au lăsat să stea timp de un minut, cinci minute și 15 minute pentru a extrage substanțele chimice din plastic.
Apoi au expus șobolanii la această apă timp de trei luni. La sfârșitul perioadei de studiu, oamenii de știință au analizat fecalele șobolanilor și au constatat modificări ale biomului lor intestinal, împreună cu leziuni „extinse” ale țesutului cardiac al șobolanilor.
Daunele au apărut indiferent de cât timp a fost fiartă apa ingerată de șobolani, ceea ce i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că chiar și expunerea pe termen scurt la plastic este un factor de risc „semnificativ” pentru bolile cardiovasculare.
De ce recipientele din plastic pentru alimente pot crește riscul de boli cardiovasculare?
Există câteva teorii cu privire la motivul pentru care se întâmplă acest lucru. Una dintre ele este că substanțele chimice care sunt eliberate din aceste cutii de plastic pentru mâncare la pachet vă pot altera microbiota intestinală, care este ecosistemul de bacterii care trăiesc în intestin, spune Dr. Rigved Tadwakar, cardiolog consultant. „Acest lucru poate duce la inflamație și la afectarea ulterioară a inimii”, explică el.
Cercetătorii sugerează, de asemenea, că doar expunerea la substanțele chimice din plastic poate duce la deteriorarea mușchiului cardiac, împreună cu inflamația și stresul oxidativ, un dezechilibru al radicalilor liberi și al antioxidanților din organism care poate duce la deteriorarea celulelor. Toate acestea sunt „strâns legate de bolile cardiovasculare”, scriu cercetătorii.
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că anumite substanțe chimice din plastic au fost direct legate de un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, inclusiv bisfenol A (BPA), ftalați (PAE) și plastifianți.
Dar ar putea exista și o legătură indirectă, potrivit Dr. Jamie Allen, profesor asociat de farmacologie și toxicologie. „Persoanele care mănâncă la pachet tind să consume mai mult sodiu și grăsimi, iar acest lucru singur le poate pune la un risc mai mare de insuficiență cardiacă”, spune ea.
Cât de mult ar trebui să vă faceți griji în această privință?
Înainte să intrați în panică din cauza mâncării la pachet pe care ați mâncat-o aseară, trebuie să țineți cont de câteva lucruri. Unul dintre ele este că studiul tocmai a descoperit o legătură între mâncatul din recipiente de plastic pentru mâncare la pachet și bolile de inimă.
„Este important să ne amintim că rezultatele nu dovedesc definitiv că utilizarea produselor din plastic cauzează insuficiență cardiacă congestivă”, spune Dr. Kelly Johnson-Arbour, toxicolog. Cu toate acestea, ea remarcă faptul că există tot mai multe dovezi care leagă substanțele chimice din plastic de efectele asupra sănătății.
CITEȘTE ȘI: Cum este afectată inima de hormonii tiroidieni: Boala care apare după îndepărtarea tiroidei
Căldura asociată cu consumul de mâncare la pachet este, de asemenea, problematică, spune Dr. Johnson-Arbour. „Mâncarea la pachet este adesea reîncălzită în recipientele de plastic în care este ambalată”, spune ea. „Atunci când oamenii consumă alimente care au fost reîncălzite sau menținute calde într-un recipient din plastic, este posibil să consume din greșeală subproduse din plastic împreună cu alimentele.”
Cum să vă protejați
„Deși reducerea utilizării recipientelor din plastic este o prioritate, aceasta este o parte a unei abordări mai holistice a sănătății inimii, care ar trebui să includă exerciții fizice regulate, o dietă echilibrată și controale de rutină”, spune Dr. Tadwalkar.
Deși studiul a constatat că chiar și expunerile mai mici la recipientele de plastic pentru mâncare la pachet nu sunt bune pentru sănătatea inimii, Dr. Tadwalkar spune că ar trebui să vă fie confortabil să mâncați din ele ocazional.
Comentarii: