LIFESTYLE SANATATE

Cum știi dacă ai ficatul bolnav? 6 moduri de autoevaluare propuse de specialiști

Foto: Pinterest.com

Ficatul are un rol esential in procesul de digestie si poate fi afectat nu doar de ce mananci si de stilul tau de viata, ci si de anumite infectii, cum este Hepatita C, sau chiar de cancer. Iata moduri la indemana prin care il poti mentine sanatos cat mai mult timp.

Un stil de viata moderat si disciplinat

Ficatul tau detesta excesele, asa ca asigura-te ca ai o alimentatie echilibrata, fara excese de dulciuri, sare, grasimi, condimente picante, etc. Potrivit doc.ro, cheia unui stil de viata sanatos sta in moderatie: daca nu suferi de boli cronice poti consuma orice aliment, atat timp cat nu devine definitoriu pentru mesele tale zilnice. De exemplu, o portie de cartofi prajiti o data pe luna nu iti vor distruge sanatatea, insa consumati zilnic, cu siguranta iti vor face rau.

CITEȘTE ȘI: Leguma-minune care îţi curăţă ficatul!

Renunta la fumat si alcool

Tutunul, alcoolul, zaharul si grasimile in exces sunt toxine pentru organism, si implicit sunt prelucrate de ficat. Prin urmare, cu cat consumi mai multe substante toxice, ficatul are mai mult de muncit. Tutunul si alcoolul sunt printre cele mai periculoase si „grele” toxine.

Regula 80 / 20

Organismul tau are nevoie zilnic de alimente proaspete, neprocesate. Asa ca asigura un procent de 80% din alimentatia ta cu fructe, legume, nuci si seminte, lactate slabe si carne cu grasime sanatoasa. Pentru restul de 20% poti pastra micile „rasfaturi”: fainoase, dulciuri, branzeturi maturate, etc.

Asculta-ti foamea si nu manca excesiv

O supraincarcare a sistemului digestiv este si ea daunatoare ficatului, in special atunci cand nu consumi atat de multe calorii fiindca ai un stil de viata sedentar. Trebuie sa gasesti echilibrul intre un program de masa regulat, nevoile nutritive ale organismului tau, si senzatia de foame. Daca nu iti este foame, nu manca o portie foarte mare de mancare doar fiindca „trebuie”.

CITEȘTE ȘI: Cum îţi dai seama dacă ai ficatul bolnav: Semnalele de alarmă trase de specialişti

Hidrateaza-te bine

Pentru eliminarea toxinelor din organism, prin urina si materii fecale, sistemul tau digestiv, in special ficatul si rinichii, au nevoie de lichide. Apa trebuie sa fie principala sursa de hidratare, fiindca te scapa de grija zaharurilor sau a substantelor mai putin sanatoase existente in sucuri. Aici poti afla cata apa trebuie sa bei zilnic.

Transpira

Da, te incurajam sa transpiri fiindca acesta este un alt mod util al organismului de a elimina toxine. Nu folosi produse antiperspirante in exces, care sa iti blocheze complet glandele sudoripare, fa miscare cat mai des si in special exercitii cardio, care iti vor creste pulsul si vor favoriza transpiratia.

Comentarii: