REVIEW

Cum te poți îmbolnăvi, chiar dacă speli fructele și legumele: Ce nu trebuie să faci înainte de a le spăla

Spălarea legumelor şi a fructelor este esenţială, însă şi înainte să le trecem prin jetul de apă trebuie să evităm să facem o eroare pe care multe persoane o fac. Despre ce este vorba?

Fructele şi legumele reprezintă elementele esenţiale dintr-o dietă sănătoasă. Aceste alimente oferă vitamine, minerale, fibre şi conferă saţietate fără prea multe calorii, grăsimi saturate sau sodiu. Ştim deja cât este de important ca înainte de consum să spălăm bine cu apă alimentele pentru a evita ingerarea pesticidelor, însă trebuie să fim atenţi şi la ceea ce facem înainte de a le spăla. Din păcate, mulţi oameni fac o greşeală majoră care le poate pune sănătatea în pericol. Care este această eroare?

CITEȘTE ȘI: Ce să NU mănânci când te doare capul

Decojirea înainte de a le spăla

Deşi ne dorim întotdeauna să ne bucurăm rapid de toate fructele şi legumele de pe piaţă, decojirea lor înainte de a le spăla nu este o decizie sănătoasă, arată Centrul pentru Control şi de Prevenire al Bolilor (CDC). Potrivit specialiştilor, când curăţăm o legumă sau un fruct care nu a fost spălat, putem transfera bacteriile din exteriorul alimentului direct pe pulpa care poate fi consumată sau pe lama cuţitului.

Riscuri la care ne putem expune

Fructele şi legumele sunt sănătoase, însă chiar şi aceste alimente pot prezenta riscuri grave pentru sănătate dacă nu sunt preparate corespunzător sau sunt consumate nespălate. Specialiştii subliniază că decojirea fructelor şi a legumelor înainte de a le spăla poate creşte riscul de a consuma alimente care au fost contaminate cu bacterii. Potrivit CDC, în SUA, în fiecare an, aproximativ 420 de oameni mor din cauza bacteriei Salmonella, 100 de oameni din cauza infecţiei cu E.coli şi 260 de oameni din cauza bolii Listerioza, arată bestlifeonline.

Anumite tehnici de curăţare pot face mai mult rău

Specialiştii recomandă spălarea alimentelor cu apă şi cu o perie curată înainte de consum şi trag un semnal de alarmă cu privire la metodele de curăţare care ne pot pune sănătatea în pericol: „Săpunul şi detergenţii de uz casnic pot fi absorbiţi de fructe şi de legume, în ciuda clătirii din abudenţă. Aceste produse ne pot îmbolnăvi‟, avertizează aceştia.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă în organism dacă mănânci nuci în fiecare zi – Efectele benefice asupra sănătății

De asemenea, anumite părţi ale produselor curate trebuie să fie evitate. Experţii CDC recomandă tăierea oricăror părţi din fructele sau din legumele care par a fi învineţite sau deteriorate: „Vânătăile şi tăieturile pot permite agenţilor patogeni să pătrundă într-un fruct sau într-o legumă‟, explică specialistul Rebecca Dittmar, într-un interviu pentru AgriLife Today.

Comentarii: