NUTRITIE SANATATE

Cum ți se va schimba tensiunea arterială dacă bei cafea în fiecare zi

Foto: Pinterest.com

Cum ți se va schimba tensiunea arterială dacă bei cafea în fiecare zi. Cafeaua scade tensiunea arterială sau există un risc de hipertensiune? Controversele pe această temă sunt încă în desfășurare. Cu toate acestea, oamenii de știință au pus în sfârșit capăt problemei.

Dacă tensiunea arterială este scăzută, consumul unei cești de cafea este adesea recomandat. Acesta este motivul pentru care mulți pacienți hipertensivi evită această băutură. Într-adevăr, cafeaua poate crește temporar ușor tensiunea arterială. Dar acest efect este de scurtă durată.

Dar ce se întâmplă cu efectele pe termen lung asupra organismului? Consumul regulat de cafea poate duce într-adevăr la hipertensiune și, odată cu aceasta, la boli cardiovasculare? Această întrebare a fost pusă de oamenii de știință din Italia, o țară în care cafeaua este tratată cu o dragoste specială.

CITEȘTE ȘI: Ce se va întâmpla cu organismul nostru dacă renunțăm să bem cafea

Cum se ți va schimba tensiunea arterială dacă bei cafea în fiecare zi

Studiul, realizat la Universitatea din Milano-Bicocca, a durat 10 ani. Au participat 1.400 de voluntari, care au fost împărțiți în trei grupuri în funcție de rezultatele studiului. Primul grup nu a băut deloc cafea, alții și-au permis o ceașcă sau două, iar alții au băut trei sau mai multe porții din această băutură pe zi.

Toți voluntarii au fost examinați cu atenție. Au fost măsurate nivelurile de colesterol și glucoză din sânge, indicele de masă corporală și alți indicatori importanți de sănătate. S-au studiat rezultatele controlului tensiunii arteriale: aceasta a fost măsurată în unități medicale, la domiciliu și, de asemenea, s-a efectuat monitorizarea tensiunii arteriale timp de 24 de ore.

După 10 ani, voluntarii au fost examinați din nou. Cei mai mulți dintre ei nu și-au schimbat obiceiurile de a bea cafea. Adevărat, chiar și în stadiul inițial al studiului, s-a dovedit că băutorii de cafea sunt mai predispuși să fumeze și să bea mai mult. După ajustarea acestor factori de risc, cercetătorii au ajuns la concluzia că, pe parcursul a 10 ani de consum de cafea, nivelurile tensiunii arteriale ale voluntarilor nu s-au schimbat deloc.

Rezultatele acestui studiu pe termen lung documentează în mod concludent faptul că consumul obișnuit de cafea are un efect neutru asupra tensiunii arteriale.

Cum să bei cafea fără să ți se ridice tensiunea arterială?

Cafeaua conține mai mult de 1000 de compuși chimici. Unii dintre aceștia, inclusiv cafeina, acidul clorogenic, trigonelina, caveolul, cafestolul, acidul ferulic și melanoidinele, pot afecta reglarea tensiunii arteriale.

Oamenii de știință din Polonia au descoperit cum să beți cafea astfel încât să nu vă crească tensiunea arterială. Se pare că regularitatea este importantă în acest caz.

Rezultatele a numeroase studii și meta-analize arată că un consum moderat și obișnuit de cafea nu crește și poate chiar reduce riscul de apariție a hipertensiunii arteriale.

CITEȘTE ȘI: Cafeaua un pic diferită, pe care însă mulți o preferă: Ingredientul special care îi dă gustul aparte

În schimb, consumul ocazional de cafea are un efect hipertensinogen.

Potrivit medicilor polonezi, chiar și hipertensivii își pot permite 1-3 cești de cafea pe zi. Dar numai dacă beau cafea în mod regulat, relatează actualno.com.

Consumul obișnuit moderat de cafea la persoanele cu hipertensiune arterială nu crește riscul de hipertensiune arterială necontrolată și poate chiar reduce riscul de deces din orice cauză.

Comentarii: