NUTRITIE SANATATE

Cât de multă apă ar trebui să bea cei mai în vârstă pe caniculă

myhighplains.com

Cât de multă apă ar trebui să bea cei mai în vârstă pe caniculă. În timpul căldurii, persoanele în vârstă ar trebui să bea mai multă apă , să mănânce alimente ușoare și să evite lumina directă a soarelui. Acest lucru este împărtășit de Dr. Nadezhda Runikhina, geriatru șef al Departamentului de Sănătate din Moscova.

Cât de multă apă ar trebui să bea cei mai în vârstă pe caniculă

Potrivit Dr. Runikhina, cei mai sensibili la căldură sunt vârstnicii cu boli cardiovasculare, diabet și probleme respiratorii. Pentru a le ameliora starea, aceștia ar trebui să bea apă și să urmeze regimul de tratament.

„În vremuri normale, femeilor adulte li se recomandă să bea 1,6 litri de apă plată pură pe zi și 2 litri bărbaților. Pe timp de caniculă, cantitatea acesteia trebuie mărită cu 200-300 de mililitri. În același timp, este mai bine să nu beți băuturi dulci – acestea nu vor face decât să crească setea”, notează geriatrul.

CITEȘTE ȘI: Cum bei apa pentru a preveni formarea de cheaguri de sânge

„Dacă beți puțină apă în timpul căldurii, crește riscul de evenimente cardiovasculare, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale”, a declarat Dr. Runikhina.

„De asemenea, ar trebui să evitați petrecerea unor perioade lungi de timp în aer liber și activitatea fizică extenuantă. Acasă, asigurați-vă că ventilați camera și porniți aparatul de aer condiționat, dacă aveți unul. Este mai bine să stați afară, la umbră”, spune expertul.

În plus, este important ca persoanele în vârstă să mănânce corect și să nu supraîncarce tractul gastrointestinal. De asemenea, ar trebui să alegeți produse proaspete, subliniază Dr. Runikhina.

„Acestea pot fi fructe de pădure, fructe, legume, produse lactate fermentate, kefir cu conținut scăzut de grăsimi, brânză de vaci. Mai bine evitați carnea grasă și alte alimente grele”, a sfătuit geriatrul.

Recomandări generale pentru consumul de apă

În funcție de greutatea unei persoane, trebuie ajustat nivelul de apă consumată. Pentru fiecare 9 kg de greutate, ar trebui să consumați aproximativ 0,25 litri de apă pe zi.

Un bărbat adult mediu are nevoie de aproximativ 3 litri de lichid (adică 15 pahare de 200 ml și 12 pahare de 250 ml). Pentru o femeie – 2,3 litri (aproximativ 12 pahare a câte 200 ml). Acestea sunt recomandările Institutului de Nutriție. În plus, sunt necesare aproximativ 8 căni de apă potabilă curată, restul fiind supă, ceai, compot, etc.

De ce trebuie să beți apă? Faptul este că organismul trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a excreta lichidul consumat. Organismul percepe ceaiul, cafeaua, laptele, compotul și sucurile drept alimente. Nicio băutură nu poate înlocui apa pură pentru organism. Nu puteți înlocui apa cu băuturi dulci carbogazoase, precum și cu alcool, inclusiv bere. Acestea duc la exces de lichide în organism și vârfuri ale tensiunii arteriale.

În ce cazuri este necesar să creșteți cantitatea de apă?

Schimbările în regimul de băut depind de climă, de nivelul de activitate fizică, de greutatea persoanei și de prezența bolilor cronice. De asemenea, trebuie să luați în considerare dacă o persoană mănâncă multe alimente sărate și dulci, câte cești de cafea bea pe zi și dacă ia medicamente diuretice. Regimul de consum de apă al femeilor însărcinate și care alăptează necesită, de asemenea, ajustări.

CITEȘTE ȘI: De ce să NU bei apă după ce te-ai jos din pat: Efectul pe care îl are asupra sângelui

Dacă o persoană face sport sau munca sa implică efort fizic care crește transpirația, aceasta are nevoie de o cantitate suplimentară de apă (în medie 400-600 ml). Cu toate acestea, pentru sportivii profesioniști, pierderea de lichide prin transpirație poate ajunge la 6-10 litri pe zi, iar pentru maratoniști chiar mai mult (2-3 litri pe oră). Ionii de sodiu ies odată cu transpirația, apare hiponatremia (conținut redus de ioni de sodiu în sânge), care duce la probleme de sănătate, dureri de cap și amețeli, vărsături. Prin urmare, sportivii ar trebui să bea băuturi sportive care conțin ionii necesari.

Comentarii: