NUTRITIE

Mâncarea thailandeză și echilibrul celor 5 arome ale papilelor gustative

Mâncarea thailandeză reprezintă echilibrul celor cinci arome pe care papilele gustative le sesizează: sărat, dulce, amar, picant și acru.

Una dintre cele mai apreciate din întreaga lume, bucătăria thailandeză este cunoscută pentru diversitatea ingredientelor și condimentelor din aproape fiecare preparat al său, multe dintre ele având proprietăți medicinale uimitoare.

CITEȘTE ȘI: Tehnici prin care alimentele își păstrează proprietățile nutritive și gustul bogat

Mâncarea thailandeză și echilibrul celor 5 arome ale papilelor gustative

De fapt, majoritatea preparatelor culinare thailandeze sunt gătite cu mai mult de două tipuri de ierburi sau condimente care sunt benefice sănătății.

Stir-fry este o tehnică asiatică de a găti legumele și carnea repede, astfel încât să se poată profita la maxim de aromele și texturile lor.

Metoda aceasta de gătit constă în prăjirea unor bucăți mici de alimente într-o tigaie mare, la foc foarte iute, amestecând constant și rapid.

Această tehnică, asociată de obicei cu bucătăria asiatică și cu tigăile wok, necesită cantități minime de grăsime și produce mâncare aromată, crocantă și fragedă.

Dacă vrei să încerci ceva mai deosebit, îți recomandăm un stir fry tradițional thailandez. Este un preparat specific regiunii de sud, care este gătit în multe gospodării din carne de rață sălbatică. Este foarte picantă, însă poți pune mult mai puțin chilli.

CITEȘTE ȘI: Trucuri ingenioase pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată

Mâncarea thailandeză și echilibrul celor 5 arome ale papilelor gustative

Se prepară destul de ușor din aproximativ 500 g de carne tocată de rață (poți folosi și pui sau porc), chili, pastă de curry Thai, busuioc proaspăt, ardei gras verde, puțin sos de pește și condimente precum coriandru, chimen și un cățel de usturoi.

Trage în tigaie carnea separat până este gătită, apoi chimenul și coriandru (fără ulei), timp de 2-3 minute. Pregătește într-un vas chili mărunțit (câți simți că poți mânca) și amestecă bine cu usturoiul, busuiocul și restul condimentelor.

Apoi adaugă chili în wok, amestecă 1-2 minute, peste care adaugi treptat sosul de pește, carnea, ardeii verzi și chimenul cu coriandrul.

Poți prepara Stir Fry de carne tocată cu aproape orice legumă sau condiment dorești, alături de noodles sau orez. Ai o mulțime de variante pentru o masă rapidă, pregătită la wok.

Comentarii: