SANATATE

Dacă ai impresia că ai îmbătrânit peste noapte, s-ar putea să ai dreptate: Cum se întâmplă acest lucru

stackumbrella.com

Dacă ai impresia că ai îmbătrânit peste noapte, s-ar putea să ai dreptate: Cum se întâmplă acest lucru. Ai simțit vreodată că ai îmbătrânit peste noapte? În prezent, un studiu a indicat că somnul agitat chiar te face să te simți cu până la 10 ani mai bătrân, relatează Daily Mail.

Oamenii de știință au efectuat două studii pentru a afla dacă somnul ar putea avea un impact asupra modului în care o persoană simte că a îmbătrânit.

Dacă ai impresia că ai îmbătrânit peste noapte, s-ar putea să ai dreptate: Cum se întâmplă acest lucru

Pentru început, cercetătorii au cerut unui număr de 429 de participanți să țină evidența vârstei pe care cred că o au pe parcursul a 30 de zile, precum și a numărului de nopți în care au dormit insuficient.

CITEȘTE ȘI: 4 trucuri scandinave dovedite pentru un somn mai bun

În urma analizei s-a constatat că pentru fiecare zi în plus de somn insuficient, vârsta subiectivă creștea cu 0,23 ani.

Ulterior, 182 de persoane au fost incluse într-un studiu de privare a somnului, în cadrul căruia li s-a permis să stea în pat doar patru ore pe noapte, timp de două nopți.

Acest lucru i-a făcut pe oameni să se simtă cu 4,44 ani mai bătrâni în comparație cu persoanele care au petrecut 9 ore în pat, a arătat studiul.

De asemenea, analiza a arătat că trecerea de la starea de alertă la cea de somn a fost legată de sentimentul de a fi cu 10 ani mai în vârstă în ambele studii.

Cercetătorii, de la Institutul Karolinska din Suedia, și-au publicat concluziile în revista Proceedings of the Royal Society B.

„Mulți oameni se simt mai tineri decât vârsta lor calendaristică. În timp ce acest fenomen este mai puțin răspândit în rândul persoanelor mai tinere, pe măsură ce ne aventurăm spre treizeci de ani și dincolo de această vârstă, discrepanța dintre vârsta pe care o avem și vârsta pe care o simțim devine mai pronunțată.

CITEȘTE ȘI: Esențial pentru sănătatea și volumul creierului: Ce fel de somn are un astfel de impact pozitiv

Cercetările sugerează că obiceiurile noastre de somn pot juca un rol în stabilirea vârstei pe care o simțim.

Se pare că sentimentul de a fi mai tineri decât vârsta reală este asociat cu o viață mai lungă, cu o mai bună sănătate mintală și fizică și cu trăsături psihologice mai pozitive”, au transmis oamenii de știință.

Comentarii: