SANATATE

De ce apar mâncărimile la nivelul scalpului? ATENȚIE, când trebuie să mergi la medic

clickpentrufemei.ro

Daca se intampla sa te manance scalpul din cand in cand nu este nici un motiv de ingrijorare. Daca insa se intampla des sa ai aceasta problema si manifestarea este persistenta, simti ca nu ai cum sa te opresti sau ai tendinta de a face asta mereu, atunci este bine sa investighezi si sa stii de unde poate sa provina.

Iata cateva motive la care nu te-ai gandi si cand trebuie sa mergi la medic:

1. Raie

Atunci cand nu ai paduchi este un lucru bun, insa a avea raie este mult mai grav. Se poate observa ca ai raie daca ai tendinta de a te scarpina pe intreg corpul, nu numai pe cap. Acestea sunt o infestare cu ceea ce se numeste sarcoptes scabiei var. hominis. Aceste organisme mici isi au locul sub pielea omului, la suprafata si isi depun ouale acolo, inmultindu-se rapid. Ele pot sa fie luate prin contact uman simplu, in locuri aglomerate, in spatii publice, in spitale sau alte forme de atingere. Contactul sexual le ajuta imediat sa se raspandeasca.

CITESTE SI: ATENŢIE! Cele patru părţi ale corpului pe care NU trebuie să le atingi

2. Reactie alergica

Daca recent ti-ai colorat parul cu vopsea, este posibil sa ai o reactie alergica la acest lucru, la componentele din vopsea. Aceasta situatie este posibila chiar daca anterior ai mai folosit aceeasi vopsea si nu ai avut nici un efect. Oamenii pot avea reactii alergice la tot ceea ce pun pe scalp, de la colorant, la vopsea permanenta, la sampon sau balsam, chiar si la tratamentele cu keratina, potrivit acasa.ro. Atunci cand nu stii de unde provine problema, incearca sa utilizezi cate un singur produs pe saptamana si sa dai timp scalpului sa reactioneze. Apoi, dupa ce ai aflat, foloseste ceva bland pentru acea piele a capului.

3. Psoriasis sau eczeme

Un scalp pe care simti nevoia sa il scarpini poate sa fie inflamat. El poate sa aiba o eczema, care este de obicei specifica in timpul copilariei, sau poate sa aiba psoriasis, care este mai degraba frecvent la adulti. Psoriasisul arata la fel ca matreata, dar este mai gros si mai rosu. Medicii recomanda pentru tratare aceleasi lucruri ca si pentru matreata, tratament cu steroizi topici, vitamina D, acid salicilic, fototerapie.

4. Scalp prea uscat

In timpul iernii scalpul se poate usca neobisnuit de mult. Pentru a il ajuta poti sa folosesti o data pe saptamana o masca hidratanta sau balsam de par.

CITESTE SI: Un păr mai des, prin metode naturale: Plantele care stimulează creșterea părului

5. Rosacea

De obicei aceasta se manifesta ca o roseata pe obraji, fata, uneori cu cosuri pe fata. Ea se manifesta mai mult in caldura puternica, dupa ce mananci mancare picanta sau dupa ce iei cafeina. Pentru a trata aceasta situatie, care ajunge uneori si pe scalp si produce mancarime, trebuie sa consulti un medic dermatolog.

6. Mizerie si transpiratie

Aceasta combinatie provoaca infectarea scalpului si ai nevoie de dusuri bine facute.

Comentarii: