De ce nu e indicat să mănânci pâine prăjită: Efectul pe care îl are asupra glicemiei. Pâinea prăjită este una dintre preferatele tinerilor și bătrânilor. Și deși la prima vedere consumul său pare inofensiv, este departe de a fi așa. Acesta este considerat deosebit de dăunător pentru persoanele cu diabet.
Medicii din întreaga lume recomandă renunțarea la consumul de pâine prăjită în fiecare zi și există un motiv întemeiat pentru acest lucru. Site-ul Sănătate explică care sunt riscurile asociate cu consumul acestui produs.
De ce nu e indicat să mănânci pâine prăjită
Carbohidrați și caloriile
Pâinea prăjită, comparativ cu pâinea obișnuită, conține prea mulți carbohidrați, care sunt absorbiți rapid de organism. Acest lucru poate duce la creșteri bruște ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce este deosebit de periculos pentru persoanele cu diabet sau predispoziție la acesta. În plus, carbohidrații contribuie la creșterea rapidă în greutate.
CITEȘTE ȘI: Ce efect are pâinea neagră asupra colesterolului: Ce spun medicii
Acrilamidă
Atunci când pâinea este încălzită la temperaturi ridicate, se formează acrilamidă, o substanță considerată potențial cancerigenă. Cercetările arată că consumul regulat de alimente bogate în acrilamidă poate crește riscul de apariție a cancerului.
Glicarea proteinelor
În timpul cuptoarelor toaster, are loc un proces numit glicarea proteinelor, care produce substanțe numite produse finale de glicare avansată (AGE). Aceste substanțe pot provoca inflamații în organism și pot contribui la dezvoltarea unor boli cronice precum diabetul și bolile de inimă.
Grăsimi trans
Unele pâini, în special cele care conțin margarină sau alte grăsimi hidrogenate, pot conține grăsimi trans. Aceste substanțe cresc nivelul colesterolului „rău” (LDL) și scad nivelul colesterolului „bun” (HDL), ceea ce crește riscul de boli de inimă.
Lipsa de nutrienți
În plus, pâinea prăjită pierde multe substanțe nutritive benefice, cum ar fi vitaminele B și fibrele. Acest lucru o face mai puțin benefică pentru organism, mai ales dacă devine principala sursă de carbohidrați din dietă.
Proprietăți utile ale pâinii
Furnizează energie
Pâinea conține carbohidrați, care sunt principala sursă de energie. Carbohidrații conținuți în pâinea integrală sunt digerați mai lent, oferind o creștere treptată a energiei, ceea ce ajută la evitarea modificărilor bruște ale nivelului de zahăr din sânge.
Conține substanțe nutritive
Pâinea este bogată în vitamine (B1, B2, E), calciu, magneziu, fosfor și multe alte minerale și oligoelemente. Acestea sunt necesare pentru menținerea sănătății și funcționarea normală a organismului.
Îmbunătățește digestia
Fibrele dietetice conținute în pâinea integrală ajută digestia și mențin flora intestinală sănătoasă. Produsele cerealiere îmbunătățesc, de asemenea, metabolismul și ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.
Calmează sistemul nervos
Magneziul și vitaminele B prezente în pâine ajută la normalizarea funcționării sistemului nervos, reduc stresul și îmbunătățesc somnul.
Promovează sațietatea
Datorită proprietăților sale, pâinea te ajută să te simți sătul rapid, deci poate fi o alegere sănătoasă în dieta celor care își urmăresc greutatea și numărul de calorii pe care le consumă.
Efecte negative ale consumului de pâine
Excesul de carbohidrați rapizi
Carbohidrații rapid digerabili găsiți în multe produse de panificație pot crește nivelul zahărului din sânge și al insulinei și pot duce la creșterea în greutate dacă sunt consumați în cantități mari.
Prezența aditivilor nocivi
Unele pâini conțin conservanți adăugați, emulgatori și alte ingrediente artificiale care pot avea efecte negative asupra sănătății. Prin urmare, ar trebui să se acorde prioritate pâinii fabricate din ingrediente naturale.
CITEȘTE ȘI: Câtă pâine poți consuma pe zi fără ca sănătatea să îți fie afectată
Efect asupra digestiei
Pâinea făcută din făină fină poate provoca constipație și balonare. Fibrele, care sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă, se găsesc doar în cerealele integrale.
Risc crescut de apariție a diabetului
Consumul regulat de cantități mari de carbohidrați rapid digerabili (cum ar fi pâinea albă) poate crește riscul de a dezvolta boli cronice, inclusiv diabet, potrivit actualno.com.
Calitatea pâinii pe care o consumați joacă, de asemenea, un rol. Este recomandat să alegeți pâine din făină integrală de grâu sau de secară. O astfel de pâine conține mai multe fibre și vitamine și are un indice glicemic mai scăzut, prin urmare energia va fi eliberată mai mult timp.
Comentarii: