REVIEW

De ce să nu dormi cu aceeasi pereche de pijamale mai multe nopți la rând: Poate slăbi sistemul imunitar

(CREDIT: Under Armour) ---- Tom Brady

Statisticile arată că bărbaţii îşi schimbă pijamalele la fiecare 13 nopţi şi că femeile aşteaptă, în medie, 17 nopţi până să le bage în maşina de spălat. Care este explicaţia pentru acest fenomen? Numeroase femei au mai multe perechi de pijamale pe care le poartă şi au tendinţa să uite de cât timp le îmbracă. De ce acest obicei este pur şi simplu nesănătos?

Pijamalele ating pielea şi, după câteva zile, bacteriile şi celulele moarte din piele încep să se acumuleze în îmbrăcăminte şi pe lenjerie. Chiar dacă speli în mod regulat lenjeria de pat, aceasta nu va rămâne curată foarte mult timp, pentru că intră în contact direct cu pijamaua nespălată. De aceea, purtarea aceleiaşi pijamale noapte după noapte poate provoca infecţii dificil de tratat. Şi ăsta este doar începutul listei cu efectele adverse asupra corpului.

Contaminează şi alte haine

Când îţi pui pijamalele în maşina de spălat, bacteriile acumulate în ele se pot transfera pe celelalte haine din maşină. Dacă ai purtat pijamaua timp de două săptămâni, prin spălare nu vei putea scăpa de toţi microbii, iar aceştia vor contamina şi alte haine, care, ulterior, vor intra în contact cu pielea, potrivit clickpentrufemei.ro.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de știință dezvăluie adevăratul motiv: De ce e bine să dormi cu șosetele în picioare

Îţi afectează somnul

La fel cum lenjeria de pat proaspăt spălată îţi oferă un sentiment de relaxare, dormind cu pijamale curate te poţi simţi mai bine, mai relaxat şi mai odihnit. Pijamalele transpirate, dimpotrivă, pot cauza mâncărimea pielii pe timpul nopţii, efect ce poate dăuna calităţii somnului.

Agravează alergiile

Dacă ai alergie la praf şi acarieni sau te confrunţi cu afecţiuni respiratorii, dormitul în pijamale purtate câteva zile îţi poate afecta sănătatea. Acarienii mănâncă fulgi de piele moartă, aşa că sunt atraşi de saltea şi de îmbrăcămintea de noapte, cauzând probleme de respiraţie. Dacă te ştii alergic, este mai bine să îţi schimbi pijamalele cel puţin o dată la două zile.

Favorizează acneea

Când nu îţi schimbi pijamaua, bacteriile şi celulele moarte ale pielii se acumulează în ţesătură. Pe timpul nopţii, acestea intră în contact cu pielea, intră în pori, îi blochează şi favorizează apariţia acneei. Când transpiri în somn, pijamalele tale absorb transpiraţia şi provoacă, de asemenea, acnee.

Miros neplăcut

Pijamaua absoarbe transpiraţia, creând un microclimat perfect pentru bacterii. Acestea se înmulţesc în locuri umede, întunecate şi produc mirosuri urâte, care îţi pot tulbura somnul.

CITEȘTE ȘI: Descoperire inedită a cercetărilor australieni: Din ce trebuie să fie făcute pijamalele pentru a asigura un somn odihnitor

Slăbeşte sistemul imunitar

Când porţi aceeaşi pijama noapte de noapte, sistemul tău imunitar luptă constant împotriva microbilor, pentru a preveni complicaţiile respiratorii şi alergiile. Din această cauză, capacitatea de apărare a corpului slăbeşte în timp, iar protecţia împotriva virusurilor este mai redusă.

Comentarii: