SANATATE

De ce să nu te abții să tragi vânturi: Cum e afectat organismul

nypost.com

Pentru a evita o situație jenantă, să te abții este o soluție, dar vânturile reținute îți pot crea o serie de probleme de sănătate. Iată ce spun specialiștii.

„Vestea bună este că nu îți pui viața în pericol, dar asta nu înseamnă că nu vei avea câteva simptome. Totul este să nu devină un obicei reținerea gazelor”, clarifică medicul gastroenterolog Niket Sonpal, de la Facultatea de Medicină Touro din New York City, potrivit click.ro.

Cum ajung aerele in intestine?

Flatulența apare atunci când gazele din intestine sunt eliberate prin rect, de aceea mirosul este neplăcut și nu vrei să ți se întâmple în public. Dacă te întrebi cum de avem aere în intestine, răspunsul este că există două surse: gazele endogene, produse pe durata procesului de digestie se formează deoarece mâncarea trece prin intestinal subțire unde bacteriile o fermentează, proces care presupune eliberare de gaze.

În alte situații, gazele apar ca urmare a interacțiunii dintre acizii din stomac și mâncarea din intestinul subțire. În funcție de tipul de mâncare, se eliberează mai mult sau mai puțin gaz în procesul de digestie. Fasolea este renumită pentru acest lucru, dar și brocoli și alimentele care conțin sulf precum ceapa, sau cele cu gluten, produc cantități mari de gaze în intestine.

CITEȘTE ȘI: NU arunca niciodată aceste lucruri în toaletă! Vei avea nevoie de instalator

Pe de altă parte și felul în care mănânci poate favoriza apariția gazelor. Mâncatul prea repede, respiratul pe gură atunci când iei masa, consumul de băuturi acidulate, fumatul și mestecatul gumei, cresc producția de gaze din intestine.

Compoziția gazelor intestinale poate fi o combinație de nitrogen, hidrogen, metan si dioxid de carbon, dar în funcție de bacteriile care îți colonizează intestinele și de tipul de mâncare, se adaugă și altele, cum este de exemplu sulful.

Indiferent de sursa gazelor și de compoziția lor, acestea împing pereții colonului și ceează reflexul de a trage vânturi.

Simptome date de gazele reținute în corp

Mușchiul sfincter rectal este cel care te ajută să reții gazele atunci când își găsesc un moment nepotrivit să iasă. Dar, aerele reținute și blocate în intestine continua să se adune și pun presiune pe colon. Din acest motiv apare durerea localizată și chiar crampe abdominale.

Balonarea persistentă este tot un efect al reținerii gazelor

Gazele captive în intestine produc extensia abdomentului și dau aspectul de burtă de gravidă. În egală măsură, creează discomfort, durere și dacă balonarea este accentuată, îți creează dificultăți în alegerea hainelor care să te încapă.

CITEȘTE ȘI: Esenţial pentru sănătate: De câte ori pe zi este normal să mergi la toaletă

Diverticulita poate apărea ca urmare a balonării produse de reținerea gazelor, cred unii medici. Aceasta este o afecțiune dată de faptul că diverticulii colonului se inflamează. Diverticulii sunt punguțe de mucoasă, care ies prin orificii de mici dimensiuni din peretele colonului. Prezența mai multor diverticului este denumită diverticuloză, o boala care apare de obicei, după 40 de ani. Dacă diverticulii se inflamează, boala este denumită diverticulită.

Concluzia medicilor este că, deși a reține gazele intestinale nu este un gest care să ne pună în pericol, nu ar trebui să facem un obicei din asta și nici nu ar trebui să ne abținem prea mult timp, ci să căutăm o toaletă pentru a elibera cât mai repede presiunea.

Comentarii: