MOMS

De ce sar copiii de la etaj? Incidentul de la Școala George Bacovia trage un semnal de alarmă

abc11.com

De ce sar copiii de la etaj? Detalii despre incidentul de la Școala George Bacovia: „Când un copil de 9 ani scrie că este speriat, ar trebui să…”

Vineri, 4 iunie, un copil de 9 ani, de la Școala „George Bacovia” a sărit de la etajul I al şcolii. Băiatul ar fi recurs la acest gest, pentru că a fost supus umilințelor colegilor. Dramatic este și faptul că, în momentul în care eșevul ar fi amenințat că se aruncă în gol, colegi de-ai elevului care ar fi spus: „Nu ai curaj, sari, sari!” Băiatul era bătut de colegii săi, care îl jigneau și îl umileau.

Ministrul Sorin Cîmpeanu l-a demis ulterior pe şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Ionel Puşcaş, în urma unei declaraţii a acestuia referitoare la incident.

„O joacă obișnuită… Ce să vă zic…a avut o stare de nervi. Nu neapărat s-a certat cu un elev, a evocat că a băut o… Cola. Pur şi simplu a fugit şi a sărit pe geam”, a declarat Pușcaș, potrivit observatornews.ro.

Luni seara, ministrul Educației Sorin Cîmpenau a declarat, potrivit TVR, că urmează să fie făcute publice în câteva zile concluziile Corpului de control al Ministerului Educației privind incidentul de la Şcoala “George Bacovia” din Capitală.

CITEȘTE ȘI: De ce să te bucuri că ai un copil încăpățânat: Poate deveni mai bogat și mai de succes decât alți copii

Cîmpeanu a precizat că unitatea de învăţământ are un consilier şcolar.

„Tocmai ce am trimis Corpul de control la Şcoala “George Bacovia”, în care s-a înregistrat un incident dramatic. Acolo există consilier. Şi s-ar părea că nu a avut rezultate prea bune din moment ce acest elev încă din anul 2018 dădea semne, mi-au spus, informaţie preliminară din partea colegilor care au mers astăzi în Şcoala “George Bacovia”, au identificat semnale de alarmă încă din anul 2018 iar la portofoliul consilierului şcolar au găsit doar acel semnal de alarmă – un desen făcut de copilul respectiv care s-a aruncat pe fereastră”, a spus ministrul.

De ce sar copiii de la etaj? Detalii despre incidentul de la Școala George Bacovia

Sorin Cîmpeanu a dezvăluit faptul că în dosarul elevului respectiv exista o singură piesă, un desen pe care acesta a scris că „este speriat” încă de acum 3 ani.

„În cazul școlii George Bacovia, acolo a existat un consilier care are în grijă 26 de copii cu CES (cerințe educaționale speciale – n.e.), printre care și Antonio. Deși a existat un consilier, nu mi se pare ca și-a atins scopul.

În cazul copilului Antonio Stratulat, exista o singupa piesă în dosar în care, este un desen, din anul 2018, în care copilul a scris că este speriat. Acum trei ani. Nu cred ca trebuie sa fii un foarte bun psiholog ca să îți dai seama că dacă un copil de 9 ani scrie că este speriat, ar trebui să aibă mai multă atenție decât ceilalți copii, el fiind recunoscut cu CES.

Am primit mesaje din cadrul școlii din care am înțeles că nu este o situație care a apărut de câteva zile. Dacă este cunoscută, colegii din acea școală nu au reușit să acorde importanța pe care ar fi trebuit să o acorde”, a afirmat Cîmpeanu în cadrul dezbaterii „Tulburari psihoemotionale la copii in contextul pandemiei” organizată online de Salvați Copiii.

UPDATE Ministrul Educației:

Concluziile controlului de la Şcoala ”George Bacovia”, unde un elev s-a aruncat de la etajul unu, finalizate în câteva zile / Detalii despre caz oferite de Cîmpeanu – Hotnews Mobile

„A fost foarte trist să constatăm că mai mulţi colegi nici măcar nu au înţeles ce este greşit în a se arunca un copil pe fereastră de la etajul întâi. Nu au înţeles. Nu au înţeles ce nu este în regulă. Este inadmisibil să spui că este o joacă obişnuită atunci când se aruncă un copil pe fereastră. Dar nu este doar inspectorul general. Acel lucru nu a apărut săptămâna trecută, bullying-ul se petrecea de mult timp”, a afirmat acesta la TVR 1.

Întrebat dacă în urma anchetei Corpului de control vor “plăti” cei găsiţi vinovaţi, ministrul a răspuns:

„Dacă s-a putut întâmpla lucrul acesta cu inspectorul general de Bucureşti, care este un fel de ministru al învăţământului din Bucureşti, nu văd care ar fi rezerva pentru a lua măsurile chiar cele mai drastice şi cu alţi colegi, pentru a înţelege că nu este de glumă cu acest fenomen de bullying”

Ministrul Educației a mai spus că media unui consilier este de 1200 de elevi, ceea ce este mult prea puțin pentru nevoile copiilor.

„Avem 2.500 de consilieri pentru 3 milioane de elevi, deci media este un consilier la 1.200 de elevi. E nevoie de resursă umană, nu toți din cei 2.500 de consilieri au dublă competență: asistență psihopedagogică și consiliere școlară, este nevoie de această dublă competență.

Cei 2.500 de consilieri trebuie să stea în școli, nu poți să asiguri consiliere cu adevărat decât dacă stai în școală pe toată durata programului, cunoști elevii și problemele lor, cunoști profesorii și problemele lor, cunoști mediul de învățare, școala, problema administrativă și cunoști și părinții. Sigur că acest lucru nu se poate face cu acest raport de 1 la 1.000.

CITEȘTE ȘI: Doctorii recomandă: Cum îți ajuți copilul să aibă un sistem imunitar puternic

Ce propunem? Ce vom face?

Un consilier pentru fiecare școală chiar dacă are 250 de elevi, cu dublă competență, asistență psihopedagogică și orientare școlară. La peste 500 de elevi să fie și al doilea consilier, la peste 1.000 să fie un al treilea consilier, peste 1.500, al patrulea consilier”, a declarat Cîmpeanu.

În prezent, copilul este internat la spitalul „Marie Curie” și nu are traume severe. Poliția a demarat o anchetă în acest caz.

Comentarii: