SANATATE

De ce se umflă picioarele – ATENŢIE, poate fi semnul riscului de infarct!

Foto: Pinterest.com

Umflarea picioarelor poate fi nedureroasă ori însoțită de vânătăi, mâncărime, durere, amorțeală, roșeață. Mai mult, pot să apară sângerări la nivelul picioarelor, senzații de arsură, dificultăți de mers sau în a sta în picioare.

Specialiștii avertizează că dacă picioarele sunt umflate mai bine de trei zile, pacientul trebuie să ajungă la medic, pentru că acesta poate fi un semn al unor afecțiuni grave, cum sunt atacul de cord, insuficiență renală ori hepatică, scrie doctorulzilei.ro.

Mărirea picioarelor poate fi și rezultatul unei inflamații cauzate de poliartrita reumatoidă, iar dacă apare o durere în piept, se instalează amețeala ori respirația este îngreunată, aceste manifestări pot indica formarea unor cheaguri de sânge sau prezența unei boli vasculare.

CITEȘTE ȘI: Îți amorțesc mâinile și picioarele? Este un semn că îți lipsește o vitamina importantă

Consumă cât mai multă apă

Pentru că apa hidratează organismul, nu uita să bei cel puțin doi litri de lichid pe zi. În schimb, evită să consumi multă cafea și alcool, întrucât au efect diuretic, eliminând apa din corp. Pe lângă apă, poți opta pentru ceaiul verde, pentru că reține apa în organism timp îndelungat.

Statul în picioare, printre cauzele comune

Există mai mulți factori care favorizează umflarea picioarelor. Printre acestea se numără: zborurile lungi cu avionul ori drumurile făcute ore în șir cu mașina; statul îndelung în picioare; un regim alimentar bogat în sare și carbohidrați; inflamația unei vene; consumul de diuretice ori laxative; înaintarea în vârstă; supraponderalitatea; infecțiile de la nivelul picioarelor; administrarea unor medicamente, precum cele pentru presiunea arterială și antidepresivele.

CITEȘTE ȘI: Ironia naturii: Ghimpele, planta cu beneficii uriaşe pentru persoanele care au probleme cu picioarele

Cum previi umflarea picioarelor

  • Poartă încălțăminte confortabilă și cu toc mic (4-5 cm).
  • Nu te îmbrăca cu haine și șosete strâmte și alege doar ciorapi confecționați din material care permite picioarelor să respire, cum este bumbacul.
  • Ridică-ți gambele când dormi la 5-15 cm față de restul corpului.
  • Evită să stai cu picioarele încrucișate ori picior peste picior și întinde-le atunci când te afli pe scaun.
  • Redu consumul de sare, deoarece acest aliment în exces reține apa în organism.
  • Dacă petreci mult timp stând pe scaun, fă o pauză de cel puțin 15 minute la două-trei ore, pentru stimularea circulației sângelui.
  • Fă mișcare în fiecare zi. Poți să înoți, să mergi cu bicicleta ori să te plimbi.

Comentarii: