SANATATE

De la A la Z(inc): TOP 10 remedii ca să-ți treacă răceala mai repede

goodnews.info.ro

Nu există încă un leac pentru răceala comună, dar este posibil să puteți scurta perioada de timp în care sunteți bolnav încercând câteva suplimente promițătoare și practicând o bună îngrijire personală.

Plimbați-vă pe culoarele oricărei farmacii și veți vedea o gamă impresionantă de produse care pretind că pot scurta durata răcelii. Puține dintre ele sunt susținute de o știință solidă. Iată o listă de remedii despre care se știe că fac diferența în ceea ce privește durata răcelii:

1. Vitamina C

Administrarea unui supliment de vitamina C nu este probabil să prevină o răceală. Cu toate acestea, studiile arată că poate reduce durata răcelii. O trecere în revistă a studiilor din 2013 a observat că suplimentarea regulată (1 până la 2 grame pe zi) a redus durata unei răceli la adulți cu 8 la sută și la copii cu 14 la sută. De asemenea, a redus severitatea răcelii în general.

Doza zilnică recomandatăSursa sigură de vitamina C este de 90 de miligrame pentru bărbați și de 75 mg pentru femeile care nu sunt însărcinate. Dozele aflate la limita superioară (2000 mg) pot provoca unele efecte secundare, așa că administrarea unor doze mai mari pe orice durată vine cu acest risc.

Iată care este cheia: Nu așteptați până când simțiți că apar simptomele. Luați doza recomandată în fiecare zi. Administrarea vitaminei C atunci când începe o răceală s-ar putea să nu aibă un efect prea mare asupra modului în care vă simțiți sau asupra duratei în care răceala rezistă.

CITEȘTE ȘI: Sfatul medicului pentru lunile de iarnă: Băutura care întărește imunitatea și vindecă răceala

2. Zinc

Aproape trei decenii de cercetări privind răceala și zincul au dat rezultate mixte, dar o revizuire a studiilor din 2017 a indicat că pastiluțele de zinc vă pot ajuta să treceți peste o răceală mai repede decât ați face-o fără ele. În medie, durata răcelii a fost redusă cu 33%, ceea ce ar putea însemna cel puțin câteva zile mai devreme de ușurare.

Este important de menționat că dozele din aceste studii, de 80 până la 92 mg pe zi, sunt mult mai mari decât doza maximă zilnică recomandată. Revizuirea din 2017 subliniază, totuși, că doze de până la 150 mg de zinc pe zi sunt administrate în mod obișnuit timp de luni de zile în anumite afecțiuni, cu puține efecte secundare.

Dacă luați antibiotice, penicilamină pentru artrită sau anumite diuretice, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua zinc. Combinația ar putea reduce eficacitatea medicamentelor dumneavoastră sau a zincului.

3. Echinaceea

Recenzile studiilor din 2014 și 2018 sugerează că administrarea de echinacea poate preveni sau scurta răceala. Suplimentul pe bază de plante este disponibil sub formă de tablete, ceaiuri și extracte.

Un studiu din 2012 care a arătat beneficiile echinaceei pentru răceală a avut participanți care au luat 2400 mg zilnic timp de patru luni. Unele persoane care iau echinacea raportează efecte secundare nedorite, cum ar fi greața și diareea. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a încerca echinaceea pentru a confirma că nu va interfera cu alte medicamente sau suplimente pe care le luați.

4. Sirop de soc negru

Socrul negru este un remediu tradițional folosit pentru a combate răcelile în multe părți ale lumii. Deși cercetările sunt limitate, cel puțin un studiu mai vechi a arătat că siropul de soc a scurtat durata răcelii la persoanele cu simptome asemănătoare gripei cu o medie de patru zile.

Un studiu mai recent din 2016, controlat cu placebo, a arătat că cei care au luat suplimente de fructe de soc au avut o reducere semnificativă a duratei și severității răcelii față de cei care au luat un placebo.

Siropul de fructe de soc este gătit și concentrat. Nu-l confundați cu fructele, semințele și scoarța de soc crude, care pot fi toxice.

5. Suc de sfeclă roșie

Un studiu din 2019 a urmărit 76 de studenți care prezentau riscul de a răci în timpul unei perioade stresante de examene finale. Cei care au băut o cantitate mică de suc de sfeclă roșie de șapte ori pe zi au prezentat mai puține simptome de răceală decât cei care nu au făcut acest lucru. În cadrul studiului, remediul a fost util mai ales pentru studenții cu astm.

Deoarece sucul de sfeclă roșie este bogat în nitrați dietetici, acesta crește producția de oxid nitric din organism, care vă poate ajuta să vă protejați împotriva infecțiilor respiratorii.

Dacă sunteți predispus la pietre la rinichi, aveți grijă la sfecla roșie, care conține oxalați. Aceștia sunt cunoscuți pentru faptul că contribuie la formarea pietrelor la rinichi.

6. Băuturi probiotice

Deși studiile privind probioticele și răcelile sunt limitate, cel puțin un studiu sugerează că consumul unei băuturi probiotice care conține Lactobacillus poate reduce durata unei răceli, în special în ceea ce privește simptomele respiratorii.

Bacteriile probiotice variază de la un produs la altul, așa că verificați eticheta pentru a ști care este cel pe care îl cumpărați.

7. Odihniți-vă

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA recomandă să vă odihniți mai mult atunci când sunteți răcit.

Deși poate fi tentant să încerci să îți stimulezi sistemul imunitar cu exerciții fizice, este probabil cel mai bine să o iei mai ușor pentru câteva zile. De fapt, dacă nu dormiți suficient de mult de la o zi la alta, s-ar putea să vă creșteți vulnerabilitatea la răceli.

8. Miere

Dacă copilul tău are probleme în a dormi bine pentru a învinge o răceală, încearcă mierea, unul dintre cele mai invocate remedii pentru tratarea simptomelor răcelii. Un studiu din 2012 a arătat că o lingură de miere la culcare îi poate ajuta pe copii să doarmă mai bine și să reducă tusea nocturnă. De asemenea, poate ajuta la calmarea durerilor de gât.

CITEȘTE ȘI: Explicația medicului: Ce înseamnă o răceală fără febră?

9. Medicamente fără prescripție medicală

Simptomele răcelii, cum ar fi tusea, strănutul, nasul care curge, congestia, durerile de gât și durerile de cap pot face dificilă funcționarea în timpul zilei și mai grea odihna nocturnă.

Decongestionantele, analgezicele precum ibuprofenul sau paracetamolul, antitusivele și antihistaminicele pot trata simptomele astfel încât să vă simțiți mai bine mai repede, chiar dacă infecția virală persistă. Consultați un medic pediatru înainte de a-i da copilului dumneavoastră orice medicament fără prescripție medicală.

10. Multe lichide

Să bei multe lichide este întotdeauna bine atunci când încerci să scapi de o răceală. Ceaiul fierbinte, apa, supa de pui și alte lichide te vor menține hidratat, mai ales dacă ai febră. De asemenea, acestea pot slăbi congestia din piept și din pasajele nazale, astfel încât să puteți respira.

Evitați totuși cofeina și alcoolul, deoarece acestea vă pot lăsa deshidratat și pot interfera cu somnul și odihna de care aveți nevoie pentru recuperare.

CÂND TREBUIE SĂ MERGEȚI LA MEDIC

Răcelile care nu trec repede pot duce la alte boli, cum ar fi pneumonia, infecțiile pulmonare, infecțiile urechii și infecțiile sinusurilor. Mergeți la medicul dumneavoastră dacă:

  • simptomele dumneavoastră durează mai mult de 10 zile
  • aveți febră de peste 38,5°C
  • începeți să vomitați violent
  • vă dor sinusurile
  • tusea începe să sune ca o respirație șuierătoare
  • simțiți dureri în piept
  • aveți probleme de respirație

Concluzii

La primul semn de răceală, cei mai mulți dintre noi vrem să ne asigurăm că răceala, strănutul și alte simptome dispar cât mai repede posibil.

Dacă luați vitamina C în mod regulat, simptomele răcelii pot dispărea mai devreme. Și există un anumit sprijin științific pentru a încerca remedii precum zincul, echinaceea, preparatele din fructe de soc, sucul de sfeclă și băuturile probiotice pentru a preveni sau scurta durata unei răceli.

Cel mai bun mod de a învinge rapid o răceală este să vă odihniți, să beți multe lichide și să tratați simptomele cu medicamente care ameliorează durerea, tusea și congestia.

Citeste mai mult
Comentarii: