Deficiența acestei vitamine duce la creșterea colesterolul rău. Niacina este o vitamină B importantă care poate crește nivelul de lipoproteine de înaltă densitate (HDL), colesterolul „bun”, și poate reduce trigliceridele.
Niacina a fost folosită de mult timp pentru a reduce trigliceridele și a crește colesterolul lipoproteic de înaltă densitate (HDL). Acest colesterol „bun” ajută la eliminarea colesterolului lipoproteic cu densitate scăzută (LDL), colesterolul „rău”, din fluxul sanguin.
Dar niacina nu este pentru toată lumea. Persoanele care iau niacină în plus față de medicamentele lor obișnuite pentru colesterol văd foarte puține beneficii suplimentare. Iar niacina poate provoca efecte secundare neplăcute și uneori periculoase.
CITEȘTE ȘI: Care este cea mai bună brânză pentru ficat și colesterol
Deficiența acestei vitamine duce la creșterea colesterolul rău: Ce este niacina?
Niacina (acid nicotinic) este o vitamină B pe care organismul o folosește pentru a transforma alimentele în energie. Niacina ajută, de asemenea, la menținerea sănătății sistemului nervos, a sistemului digestiv și a pielii. Acesta este motivul pentru care niacina este adesea inclusă în multivitaminele zilnice, deși majoritatea oamenilor obțin suficientă niacină din alimentele pe care le consumă.
Atunci când este utilizată ca tratament pentru a îmbunătăți nivelul colesterolului sau pentru a corecta o deficiență de vitamine, niacina este vândută în doze mai mari, disponibile pe bază de rețetă.
Niacina este disponibilă și sub formă de supliment fără prescripție medicală. Suplimentele nu sunt reglementate la fel ca medicamentele eliberate pe bază de rețetă. Ingredientele, formulările și efectele niacinei fără prescripție medicală pot varia foarte mult.
Nu luați niacină fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră deoarece niacina poate provoca efecte secundare grave atunci când este administrată în doze mari.
Ce efect are niacina asupra colesterolului?
Niacina poate reduce trigliceridele cu 25% și crește colesterolul HDL cu mai mult de 30%.
Nivelurile de trigliceride peste 150 miligrame pe decilitru (mg/dL) sau 1,7 milimoli pe litru (mmol/L) sunt asociate cu un risc mai mare de boli de inimă.
Riscul de boli de inimă crește și la bărbații care au niveluri HDL sub 40 mg/dL (1,0 mmol/L) și la femeile care au niveluri HDL sub 50 mg/dL (1,3 mmol/L).
În prezent, există unele dezbateri cu privire la rolul exact al HDL în organism și în dezvoltarea bolilor de inimă. Cu toate acestea, în general se crede că HDL colectează excesul de colesterol rău din sânge și îl duce la ficat pentru eliminare, motiv pentru care HDL este numit colesterol bun.
În ciuda capacității niacinei de a reduce trigliceridele și de a crește HDL, cercetările arată că terapia cu niacină nu este asociată cu rate mai scăzute de mortalitate, atac de cord sau accident vascular cerebral, relatează actualno.com.
Ce efecte secundare sunt asociate cu administrarea de doze mari de niacină?
- Dozele mari de niacină disponibile pe bază de rețetă pot provoca:
- Înroșirea severă a pielii combinată cu amețeli
- bătăi rapide ale inimii
- mâncărime
- Greață, vărsături și diaree
- gută
- Afectarea ficatului
- diabet
Cine ar putea lua în considerare administrarea de niacină?
În trecut, se credea că nivelul HDL ar crește și mai mult dacă niacina ar fi adăugată medicamentelor care reduc colesterolul, numite statine, cum ar fi atorvastatina (Lipitor) și simvastatina (Zocor). Dar studii mai recente au arătat că niacina oferă puține beneficii suplimentare comparativ cu statinele singure.
CITEȘTE ȘI: Ardeiul iute: Remediul natural pentru scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale
Cu toate acestea, niacina poate fi utilă în cazul persoanelor care nu pot tolera statinele sau alte medicamente pentru scăderea colesterolului. Unele studii sugerează că persoanele cu trigliceride ridicate și colesterol HDL scăzut pot beneficia de niacină.
Ce altceva se poate face pentru a crește HDL?
Modificările stilului de viață sunt utile pentru creșterea HDL:
- Nu mai fumați dacă sunteți fumător.
- Mâncați sănătos.
- Faceți exerciții fizice în mod regulat.
- Evitați să consumați grăsimi trans sau uleiuri parțial hidrogenate.










