Deficitul de proteine: Cum poți să îți dai seama că suferi de așa ceva. Nu poți priva organismul de proteine în fiecare zi: spre deosebire de grăsimi și carbohidrați, proteinele nu se acumulează în organism. Nutriționista Taguhi Avetova identifică mai multe semne care indică faptul că nu consumi suficiente proteine în dieta ta.
Simptome care indică deficiența de proteine
Tenul tern
Colagenul, principala proteină structurală a pielii, joacă un rol vital în menținerea tonusului și elasticității acesteia. Când nivelul de proteine din organism este insuficient, apare deficiența de colagen, ceea ce duce la reducerea tonusului pielii, apariția ridurilor fine, uscăciune și pierderea strălucirii naturale.
CITEȘTE ȘI: 4 superalimente care conțin mai multe proteine decât ouăle
Umflături
Proteinele joacă, de asemenea, un rol vital în echilibrul de apă și sare al organismului. Ele ajută la reglarea nivelului de lichide din celule și țesuturi. Dacă organismul are deficit de proteine, acest proces poate fi perturbat, ducând la umflături. Umflăturile pot fi vizibile în special la nivelul feței, picioarelor și brațelor.
Subțierea părului și a unghiilor
Keratina, proteina care alcătuiește unghiile și părul, depinde, de asemenea, de un aport adecvat de proteine. Lipsa proteinelor poate slăbi părul și unghiile, făcându-le fragile și predispuse la cădere. O dietă adecvată, bogată în proteine, poate ajuta la menținerea sănătății părului și a unghiilor, făcându-le puternice și strălucitoare.
Slăbiciune
Fără suficiente proteine, țesutul muscular se va micșora și s-ar putea să observați că chiar și eforturile mici vă obosesc. Deficitul de proteine poate duce la slăbiciune și la pierderea sau creșterea bruscă în greutate.
Medicul explică, de asemenea, că deficitul de proteine poate duce la pofte puternice de dulciuri și la probleme digestive. În plus, lipsa acestui element poate duce la vindecarea mai lentă a rănilor.
Imunitate redusă
Lipsa proteinelor poate slăbi sistemul imunitar, făcându-vă mai susceptibili la infecții și boli. Proteinele sunt vitale pentru producerea de anticorpi și celule imune. Când aportul de proteine din alimentație este insuficient, capacitatea organismului de a lupta împotriva agenților patogeni este redusă, ceea ce duce la îmbolnăviri mai frecvente.
CITEȘTE ȘI: Alimentul, preferat de români, care este foarte bun pentru inimă: Este o sursă bună de proteine și calciu
Densitate osoasă scăzută
Proteinele sunt esențiale pentru menținerea sănătății oaselor – o deficiență poate reduce densitatea osoasă. Nivelurile scăzute de proteine pot afecta absorbția calciului și formarea oaselor, crescând riscul de fracturi și osteoporoză. Asigurarea unui aport adecvat de proteine este esențială pentru oase sănătoase și puternice.
Comentarii:









