SANATATE

Demența: Simptomul neobișnuit care apare cu 10 ani mai devreme

Demența: Simptomul neobișnuit care apare cu 10 ani mai devreme. Cercetătorii de la Institutul Național pentru Îmbătrânire din SUA au descoperit că unul dintre primele simptome ale demenței , care nu are nimic de-a face cu memoria, este reducerea sau pierderea simțului olfactiv.

Demența: Simptomul neobișnuit care apare cu 10 ani mai devreme

Experimentul a constatat că multe persoane în jurul vârstei de 70 de ani nu recunosc mirosul trandafirilor, al lămâilor și al cepei, ceea ce indică o probabilitate mare de a dezvolta boala menționată în următorii zece ani din viața lor.

CITEȘTE ȘI: Consumul acestor alimente poate indica demența

„Bulbul olfactiv, partea creierului responsabilă de percepția mirosurilor, este prima care are de suferit. De aceea, numim problemele olfactive un indicator preclinic al bolii menționate. Iar atunci când încep tulburările de auz și de vedere, se datorează cu siguranță bolii”, a relatat Mirror cuvintele neurologului Willa Brenovici.

Astfel, oricine poate detecta semnele timpurii ale tulburărilor cognitive. În plus, medicii sfătuiesc să fiți atenți la senzațiile pe care le aveți în timp ce mâncați. Un semn alarmant este pierderea nu doar a simțului olfactiv, ci și a celui gustativ.

Acest lucru se poate întâmpla din cauza unei banale răceli sau a unei alergii. Dar dacă simptomele persistă pentru o perioadă lungă de timp, ar trebui să consultați un specialist.

Principala cauză a formei senile a bolii este afectarea organică a creierului, care apare pe fondul evoluției cronice a anumitor boli, leziuni și consecințele unui accident vascular cerebral. Demența vasculară poate fi provocată de modificări aterosclerotice, de un curs prelungit de hipertensiune arterială și de afectarea fluxului sanguin cerebral. Multe persoane în vârstă suferă de această boală ca o consecință a unui accident vascular cerebral.

Persoanele în vârstă intră, de obicei, într-o perioadă de schimbări naturale, dar destul de complexe, legate de vârstă. Acestea nu pot fi evitate, dar debutul poate fi amânat, iar evoluția severă a bolii poate fi prevenită.

Următorii factori pot provoca un risc crescut de apariție a bolii cognitive comentate:

  • creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge,
  • apariția diabetului zaharat;
  • leziuni cerebrale;
  • stres psiho-emoțional;
  • singurătate prelungită,
  • starea gravă a pacienților imobilizați la pat;
  • pierderea unei persoane dragi;
  • criză hipertensivă;
  • ateroscleroză severă;
  • abuz de alcool;
  • tumori cerebrale benigne și maligne.

Fiecare persoană în vârstă se schimbă într-o oarecare măsură, mai ales dacă își petrece cea mai mare parte a zilei singură. Este important să observați la timp deteriorarea stării de sănătate pentru a oferi sprijin, pentru a oferi sprijin persoanei dragi și pentru a găsi o cale de ieșire din situația actuală.

CITEȘTE ȘI: Leguma care scade riscul de a face demență și are grijă de ficatul tău

Dar rudele însele au nevoie de ajutor. La urma urmei, pacienții cu această boală devin antisociali, ofensivi și, uneori, agresivi și imprevizibili. Manifestările clinice ale formei senile a patologiei depind de forma bolii și de localizarea zonei afectate.

Cel mai adesea, boala începe cu manifestări ușoare de afectare a funcționalității creierului. Persoanele în vârstă încearcă cu greu să se concentreze, să exprime o opinie, devin distrași și neatenți potrivit actualno.com.

Comentarii: