REVIEW

Deodorant sau antiperspirant? Care te ajută mai bine în lupta cu transpirația în zilele caniculare

kfetele.ro

Fie că transpiri mai mult sau mai puțin, în aceste zile fierbinți este imposibil să ieși din casă fără un deodorant bun, care să te ajute să faci față mirosului neplăcut de la subraț. Dar ce poți alege mai bine între deodorant și antiperspirant?

Se face adesea confunzie între deodorant și antiperspirant, despre care mulți cred că au același efect. Deodorantul are un parfum mai puternic și are drept scop să neutralizeze mirosul neplăcut de transpirație. În schimb, un antiperspirant blochează activitatea gladelor sudoripare și te ajută să transpiri mai puțin în zilele calde de vară.

Cum alegi între deodorant și antiperspirant

Dacă nu ai probleme cu transpirația abundentă, probabil un deodorant de calitate, cu un parfum bun te va ajuta să faci față zilelor toride.

Deodorantul conține diverse substanțe care neutralizează bacteriile și controlează mirosul neplăcut, potrivit libertateapentrufemei.ro. Dar nu controlează transpirația. Din contră, deodorantul lasă corpul să transpire în mod natural, ceea ce are beneficii pentru sănătatea pielii.

Pe de altă parte, orice deodorant, indiferent de calitate, conține și alcool, un ingredient care poate fi iritant pentru anumite zone ale corpului sau pentru persoanele mai sensibile. Iar parfumul, care este sintetic în majoritatea produselor, poate fi și el iritant. Tot în deodorante, indiferent de marca lor, au mai fost găsite substanțe cu potențial cancerigen, dar și clorhidrat de aluminiu care se poate acumula în organism perturbând sistemul endocrin.

CITEȘTE ȘI: Pete galbene de transpirație pe haine? Ce BOALĂ pot anunța

Ce conține un antiperspirant

Rolul lui de bază este să blocheze transpirația și face acest lucru datorită ingredientelor pe bază de aluminiu. Este indicat persoanelor care au probleme cu transpirația abundentă.

Chiar dacă sunt blocate glandele sudoripare de la subraț, corpul oricum transpiră pe toată suprafața pielii și există zone prin care excesul de apă este eliminat rapid, precum spatele sau interiorul coapselor.

La fel ca și deodorantul, antiperspirantul conține și el o mulțime de substanțe iritante, o parte din ele cu potențial cancerigen. O singură aplicare nu reprezintă un pericol, deoarece cantitatea de produs este prea mică, dar folosindu-le ani de zile, există riscul ca unele substanțe să se acumuleze în organism și să favorizeze apariția unor afecțiuni cronice grave. Diabetul, bolile de tiroidă sau dermatitele sunt pe listă.

CITEȘTE ȘI: Sfatul specialistului: Soluții naturale împotriva transpirației urât mirositoare

Ce soluții naturale poți alege în loc de cosmetice sintetice

Pentru persoanele cu o piele sensibilă, precum și pentru cele care vor să se ferească de parfumurile sintetice, există câteva metode eficiente pentru a combate mirosul neplăcut al transpirației.

  • Combinația dintre bicarbonat de sodiu și zeamă de lămâie;
  • Oțet de mere și sare fină;
  • Piatra de alaun sau potassium alum, un mineral natural, extras din mină, care neutralizează bacteriile și repară pielea după epilare.

Comentarii: