SANATATE

Depistează importante afecţiuni abdominale: Ce este şi cum se face radiografia cu bariu

youtube.com

Depistează importante afecţiuni abdominale: Ce este şi cum se face radiografia cu bariu. Dificultăţile de înghiţire, durerile abdominale, vărsăturile cu sânge sau pierderile inexplicabile în greutate pot trăda o serie de anomalii gastrointestinale sau afecţiuni digestive grave, unele dintre ele chiar maligne.

Cauzele care stau la baza acestor simptome digestive pot fi descoperite cu ajutorul unei investigaţii foarte uşor de suportat, fără durere, minim-invazivă – radiografia cu substanţă de contrast (sulfat de bariu). Dr. Mihai Sima, medic primar Radiologie şi Imagistică Medicală, în cadrul Bio-Medica International, explică mai jos cum decurge această investigaţie medicală şi ce afecţiuni pot fi descoperite cu ajutorul acesteia.

Depistează importante afecţiuni abdominale: Examinare efectuată la primele ore ale dimineţii

În depistarea precoce a unor afecţiuni ale tractului digestiv, examenul radiologic cu substanţă de contrast (sulfat de bariu) ocupă un loc important. Examenul clinic şi probe biologice de laborator trebuie să preceadă examenul radiologic, care se va efectua în primele ore ale dimineţii – 8:00-10:00-, pe stomacul gol – pacienţii nu trebuie să mânânce, să bea apă şi nici să îşi ia medicaţia, înainte de efectuarea investigaţiei, scrie adevarul.ro.

CITEȘTE ȘI: Efect fără egal: Ce se întâmplă în corpul tău dacă iei zilnic o lingură de ulei de măsline pe stomacul gol

„După o anamneză scurtă, se va efectua un examen radiologic abdominal preliminar, pe gol, fără substanţă de contrast. Apoi se va trece la ingestia sulfatului de bariu fracţionat, pentru analiza tractului digestiv, eso-gastro-duodenal. Sulfatul de bariu este un compus metalic a cărei traiectorie în tractul digestiv poate fi urmărită cu ajutorul razelor X, care nu este periculos pentru sănătate.

Astfel pot fi observate o serie de anomalii ale esofagului, stomacului şi duodenului”, explică dr. Mihai Sima, medic primar Radiologie şi Imagistică Medicală, în cadrul Bio-Medica International.

Spre deosebire de endoscopia digestivă, examenul radiologic cu bariu este mult mai uşor de suportat de către pacienţi, fiind nedureros. În funcţie de particularităţile fiecărui caz, medicul poate recomanda însă endoscopia digestivă, aceasta având o acurateţe mai mare, ceea ce permite depistarea unor afecţiuni ale tractului digestiv superior care nu se pot vizualiza prin radiografia cu bariu.

„Examenul radiologic de primă intenţie nu va înlocui examenul endoscopic de mare acurateţe, care oferă şi şansa unui examen histopatologic ale unor leziuni incipiente”, atrage atenţia medicul Mihai Sima.

Depistează importante afecţiuni abdominale: Rezultat pe loc

Examenul radiologic cu bariu poate ajuta la depistarea unei game largi de afecţiuni gastrointestinale sau anomalii, precum îngustarea sau iritarea esofagului – de exemplu, Inelul Schatski, tulburări de înghiţire – disfagie – dificultăţi de înghiţire, spasme ale esofagului sau faringelui, hernia hiatală, varice esofagiene care provoacă sângerare, ulcer, tumori maligne sau boala de reflux gastroesofagian – BRGE.

Rezultatul examenului este oferit pe loc, iar în baza acestuia, medicul curant va recomanda un plan de acţiune. Dacă radiografia cu bariu la stomac indică vreun motiv de îngrijorare, poate recomanda o serie de teste şi proceduri suplimentare.

Depistează importante afecţiuni abdominale: Recomandări după efectuarea examenului cu bariu

În mod normal, după investigaţia cu bariu la stomac, pacientul îşi poate relua dieta normală. „Deoarece bariul este alb, scaunele vor avea culoarea cretei, dar acest lucru este normal”, mai spune medicul Mihai Sima.

După investigaţie, se recomandă un consum mare de lichide, pentru a ajuta la ameliorarea potenţialei constipaţii, precum şi alimente bogate în fibre, fructele şi legume crude. Pe lângă constipaţie, pacienţii pot simţi o uşoară senzaţie de greaţă după radiografia cu bariu. Acest simptom ar trebui să se amelioreze pe măsură ce bariul este eliminat din corp.

CITEȘTE ȘI: Factorii care cresc riscul cancerului la stomac. Primele simptome la care trebuie să fii atent

„Unii oameni ar putea să se îngrijoreze că sunt expuşi la radiaţii ca parte a procesului de radiografie. Cu toate acestea, cantitatea de radiaţii este minimă şi nu afectează starea de sănătate, iar beneficiile sunt net superioare riscurilor”, precizează medicul.

Examenul radiologic este contraindicat în: abdomen acut; fistule digestive; hemoragii recente; sarcină sau boli infecţioase contagioase în timpul sarcinii. Proceduri suplimentare sunt adeseori efectuate pe lângă radiografia cu bariu la stomac. Printre cele mai frecvente se numără examinările endoscopice, tomografia computerizată, imagistica prin rezonanţă magnetică – RMN- şi ecografiile intra-cavitare.

Comentarii: