SANATATE

Descoperire ciudată a oamenilor de ştiinţă: Cancerul ovarian, ‘moştenit’ de la TATĂ

tena.ro

Oamenii de stiinta au gasit dovada ca o mutatie genetica de pe cromozomul X al tatalui ar putea creste riscul de transmitere a cancerului ovarian la fiica.

Cercetatorii spun ca au gasit dovada incontestabila ca tatii pot transmite mai departe mutatiile genetice prin intermediul cromozomului lor X, care ar putea creste riscul de cancer ovarian la fiicele lor.

Oamenii de stiinta de la Roswell Park Comprehensive Cancer Center, din New York, au publicat concluziile acestea in luna februarie 2018, in jurnalul medical „PLOS Genetics”, potrivit doc.ro.

Autorii studiului spun ca, dintr-o cercetare anterioara, ei au stiut ca unele femei erau mai predispuse sa dezvolte cancer ovarian mai degraba daca si sora lor a dezvoltat aceasta boala, si mai putin decat daca mama lor ar fi dezvoltat acest cancer. Cercetatorii au sugerat ca riscul ar putea fi din cauza mostenirii genetice de la tati.

CITEȘTE ȘI: Avertisment teribil al medicilor: Care sunt primele semne ale cancerului ovarian

Pentru a intelege acest risc, oamenii de stiinta au folosit datele dintr-un registru al pacientelor cu cancer ovarian (Familial Ovarian Cancer Registry), gazduit la Roswell Park Cancer Institute, in New York, pentru a cauta indicii in acest sens.

Ei au vrut sa cunoasca riscul cu care se confruntau femeile ale caror bunici pe cale paterna au dezvoltat cancer ovarian. Cercetatorii au vrut sa vada, in special, daca genetica tatalui a crescut riscul de cancer al femeilor participante la studiu.

Astfel, oamenii de stiinta au putut sa analizeze portiuni din cromozomul X de la 186 de femei cu cancer ovarian. De pe urma acestei analize, ei au gasit dovada ca o mutatie a unei gene care se afla pe cromozomul X, transmisa de la mama la fiu si apoi la nepoata, ar putea fi cauza pentru care exista un risc crescut de cancer ovarian.

„Studiul nostru poate explica de ce descoperim familii cu mai multe fiice afectate de boala. Deoarece cromozomul unui tata determina sexul copiilor lui, toate fiicele lui vor avea aceleasi gene pe cromozomul X”, a explicat dr. Kevin Eng, profesor de oncologie la Roswell Park, Departamentul de Biostatistica si Bioinformatica.

Oamenii de stiinta au descoperit ca femeile care au aceasta mutatie genetica, care au dezvoltat cancer, au fost diagnosticate cu boala aproape cu 7 ani mai devreme decat in mod normal. Desi mutatia genei BRCA este cunoscuta pentru faptul ca creste riscul de cancer de san si de cancer ovarian, dr. Kevin Eng a spus ca aceasta mutatie genetica pe care au descoperit-o recent ar putea, totodata, sa explice de ce unele familii sunt mai predispuse sa aiba multiple cazuri de cancer ovarian, dar femeile sa nu aiba, totusi, gena BRCA. Cu toate acestea, spune el, este nevoie de mai multe cercetari pentru a confirma descoperirile din acest studiu.

„Ce trebuie sa facem, ca pas urmator, este sa ne asiguram ca avem gena corecta prin secventierea ADN-ului de la mai multe familii. O familie cu trei fiice, dintre care toate au cancer ovarian, are, mai degraba, mai multe sanse sa fie afectata de mutatiile mostenite ale cromozomului X, decat de mutatiile genei BRCA”, a mai declarat dr. Kevin Eng.

Factorii de risc cel mai frecvent asociati cancerului ovarian sunt:

Istoricul familial – intre 10 si 20% dintre femeile care au rude de grad I diagnosticate cu o forma de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse sa se confrunte cu cancerul ovarian;

Varsta avansata – cel mai frecvent, cancerul ovarian apare la femeile cu varsta de peste 50 de ani si care au intrat la menopauza;

CITEȘTE ȘI: ALERTĂ de sănătate: Un produs cosmetic popular în România provoacă apariţia cancerului. Zeci de cazuri dovedite

Problemele ciclului menstrual – femeile care nu nasc, care au o menstruatie ce debuteaza la o varsta mica (sub 12 ani) sau cele la care menopauza se instaleaza tardiv se pot confrunta cu cancerul ovarian;

Administrarea terapiilor hormonale;
Sindromul ovarelor polichistice – factorul de risc de cancer ovarian creste din cauza secretiei scazute de hormoni de testosteron.

Comentarii: